Magnolia

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana

Magnolia

Beverboom

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: lichtzure, goed doorlatende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: maart – april
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Magnolia, ook wel beverboom genoemd, is een echte voorjaarsbloeier. Er zijn verschillende soorten magnolia’s, geschikt voor kleine en grote tuinen.

De mooiste soorten

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana is vanwege zijn  hoogte geschikt voor een middel tot grote tuin. Hij wordt ongeveer 6 m. hoog en breed 6 m. De enorme, wit tot roze bloemen van dit soort verschijnen eind maart / begin april.  Pas na de bloei verschijnen  de donkergroene, glimmende bladeren.

Magnolia ‘Heaven Scent’

Ook Magnolia ‘Heaven Scent’ groeit op den duur uit tot een hoge boom (h. 4-6 meter). In het voorjaar produceert hij opvallende, donkerroze bloemen, die later naar zachtroze verkleuren.

Welke magnolia’s blijven klein?

Magnolia stellata

In het vroege voorjaar zijn de stervormige bloemen van Magnolia stellata altijd een lust voor het oog. De bloemen, die voor het blad verschijnen, geuren ook licht en hebben een doorsnede van wel 10 cm.

Magnolia stellata (stermagnolia) is één van de beste magnolia’s voor een kleine tuin. Hij kan een hoogte bereiken van 2,5 – 3 m en een breedte van 2,5 m.

Magnolia stellata groeit vrij langzaam en verliest zijn blad in de late herfst. Hij dus niet wintergroen.

Magnolia liliiflora ‘Nigra’

Nog een ander mooi soort met eveneens een compacte groeiwijze is  Magnolia liliiflora ‘Nigra’. Hij bloeit met donker, purperrode bloemen in mei-juni en wordt 3 m. hoog en 2,5 m. breed.

Magnolia ‘Susan’

Of overweeg Magnolia ‘Susan’. Deze magnolia met eirond, donkergroen blad onderscheidt zich door zijn warme, kelkvormige, donkerroze bloemen en wordt ongeveer 3,5 m. hoog en 3 m. breed. Hij bloeit uitbundig in de periode april-mei.

Magnolia Susan, Magnolia stellata
Magnolia ‘Susan’                                    Magnolia stellata

Wanneer en hoe snoeien magnolia?

De juiste tijd om een magnolia (beverboom) te snoeien is na de bloei (mei). Indien nodig, verwijder slecht geplaatste takken en takken die elkaar kruisen. Niet snoeien in het najaar, want de bloemknoppen verschijnen al in de late zomer.

Magnolia is te groot geworden

Wordt een magnolia te groot, dan kunnen de takken flink ingekort worden. Doe dit karwei na de bloei. Bij een ingrijpende snoei zal een magnolia als reactie weer veel rechtopgaande scheuten produceren (waterloten). Knip het merendeel van de waterloten eruit om de vorm te laten behouden.

Waar moet een magnolia staan?

De beste standplaats voor magnolia’s is een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw. Magnolia’s stellen enigszins lichtzure, goed water doorlatende, humusrijke grond op prijs.

Planten combieren met magnolia

Combineer magnolia met ander struiken zoals Amelanchier lamarckii, Rhododendron, Ribes sanguineum.

Rhododendron
Rhododendron

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief