Magnolia

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana

 Magnolia

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: enigszins lichtzure, vochthoudende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: maart – april
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Magnolia’s zijn struiken of bomen die veelal vroeg in het voorjaar adembenemend bloeien met uitzonderlijke, mooie bloemen. Ze kunnen uitgroeien tot hoge bomen en de hoogte variërt van slechts 3 meter tot 20 meter. Het duurt vrij lang voordat een magnolia zijn definitieve hoogte bereikt.

Magnolia groot

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana is vanwege zijn  hoogte geschikt voor een middel tot grote tuin. Hij wordt ongeveer 6 m. hoog en breed 6 m. De enorme, wit tot roze bloemen van dit soort verschijnen eind maart / begin april.  Pas na de bloei verschijnen  de donkergroene, glimmende bladeren.

Magnolia ‘Heaven Scent’

Ook Magnolia ‘Heaven Scent’ groeit op den duur uit tot een hoge boom (h. 4-6 meter). In het voorjaar produceert hij opvallende, donkerroze bloemen, die later naar zachtroze verkleuren.

Magnolia klein

Magnolia stellata

Heel wat compacter blijft  Magnolia stellata (stermagnolia). Doordat hij 3 m. hoog wordt en 3 m. breed, is het een goed soort voor een wat kleinere tuin. De lichtgeurende, stervormige bloemen zijn veelal puur wit of lichtroze en verschijnen eind maart / begin april voordat de bladeren zich ontvouwen.

Magnolia stellata is geen wintergroene struik. Hij verliest zijn blad in de late herfst.

Magnolia liliiflora ‘Nigra’

Nog een ander mooi soort met eveneens een compacte groeiwijze is  Magnolia liliiflora ‘Nigra’. Hij bloeit met donker, purperrode bloemen in mei-juni en wordt 3 m. hoog en 2,5 m. breed.

Magnolia ‘Susan’

Of overweeg Magnolia ‘Susan’. Deze magnolia onderscheidt zich door zijn warme, donkerroze bloemen en wordt ongeveer 3,5 m. hoog en 3 m. breed.

Magnolia Susan, Magnolia stellata
Magnolia ‘Susan’                                    Magnolia stellata

Snoeien

Mag je een Magnolia snoeien. Om een magnolia in vorm te houden kunnen lage en elkaar kruisende takken of slecht geplaatste takken , na de bloei in mei verwijderd worden.

Drastisch snoeien Magnolia x soulangeana. Is een Magnolia x soulangeana te groot geworden dan kunnen de takken behoorlijk ingekort worden. Het beste tijdstip om dat te doen is direct na de bloei, in mei. Houd er wel rekening mee dat deze magnolia na een flinke snoeibeurt toch weer stevig gaat groeien.

Op plaatsen waar dikke takken zijn weggehaald verschijnen vaak nog in hetzelfde jaar jonge scheuten, die al snel 1 meter of hoger worden.

Ook Magnolia stellata, Magnolia liliiflora ‘Nigra’ en Magnolia ‘Susan’ kunnen drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is direct na de bloei, in mei.

Verzorging

Plantafstand Magnolia stellata. Houd bij het aanplanten een afstand van 2 meter tussen de planten aan.

Plantafstand Magnolia liliiflora ‘Nigra’. Houd bij het aanplanten een afstand van 2 meter tussen de planten aan.

Combinatie

Combineer magnolia met ander struiken zoals Camelia, Rhododendron, Ribes sanguineum.

Rhododendron
Rhododendron