Mahonia

Mahonia x media ‘Charity’

Mahonia x media ‘Charity’

Mahonia

  • Standplaats: zonnig of halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Mahonia is een aantrekkelijke, mooie struik vanwege zijn decoratieve bladeren en vrolijke, heldere bloemen. Er zijn winterbloeiende en voorjaarsbloeiende Mahonia soorten.

Soorten

Mahonia x media ‘Charity’

Mahonia x media ‘Charity’ heeft een opgaande groeiwijze en produceert lange, slanke, puntachtige, gele bloemen vanaf eind november – maart. De bloemen verspreiden een heerlijke geur die neigt naar die van Lelietjes van Dalen. De struik bereikt een uiteindelijke hoogte van 2,50-3 meter. Hij staat vooral goed achterin een border. Een alternatief is Mahonia japonica, blijft wat lager ( hoogte 1,50-2 meter).

Mahonia aquifolium ‘Apollo’

Een goed, laagblijvend, voorjaarsbloeiend soort is Mahonia aquifolium ‘Apollo’. Hij wordt 75 cm hoog en circa 1,5 m. breed en is een goede bodembedekker. De in trossen, zittende, kleine, gele bloempjes verschijnen in maart – mei. De mooie, hulstachtige, donkergroene blaadjes nemen in de winter een paarsachtige tint aan.


Mahonia aquifolium ‘Apollo’               Mahonia aquifolium ‘Apollo’ in bloei

Snoeien

Mahonia x media ‘Charity’ / Mahonia japonica

Wanneer snoeien. Verwijder in maart na de bloei, de uitgebloeide bloemen. Breng na deze snoeibeurt ook een laag compost van ongeveer 5 cm rond de basis van de struik aan.

Drastische snoei. Takken die aan de onderkant kaal zijn geworden, kunnen na de bloei in maart tot 30 à 40 cm boven de grond teruggesnoeid worden. Indien alle takken in één keer verwijderd worden, duurt het wel een paar jaar voordat de plant weer gaat bloeien. Alternatief, haal per keer 1/3 van de takken weg.

Mahonia aquifolium ‘Apollo’

Wanneer snoeien. Verwijder elk jaar na de bloei in mei  1/3 van de oudste takken. Snoei ze terug tot net boven de grond. Breng na de snoei een laag compost rond de basis van de struik aan.

Bijna alle Mahonia struiken krijgen op den duur wat kale takken. Snoei ze daarom regelmatig. Dat verjongt de struiken.

Combinaties maken

Mahonia kan goed gecombineerd worden met andere struiken zoals Aucuba japonicaIlex aquifolium, Berberis, Rhododendron.

Aucuba japonica Variegata
Aucuba japonica ‘Variegata’