Miscanthus sinensis

Miscanthus sinensis

Miscanthus sinensis

Miscanthus sinensis

Prachtriet

Standplaats: volle zon/lichte schaduw
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: aug. – sept.
Hoogte: 1,50 – 2 meter
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Miscanthus sinensis is een hoog groeiend, pollenvormend siergras met rietachtige stengels en smalle bladeren. In het midden van de bladeren lopen witte nerven. De eerste groei van dit siergras verschijnt in het voorjaar. Naarmate de zomer vordert en de warmte toeneemt begint dit grassoort pas flink door te groeien.

In augustus – september bloeit Miscanthus sinensis met mooie, opgaande pluimen. Deze bloeipluimen krijgen eerst een roodachtige, bruine kleur. Later in de herfst verkleuren ze naar zilvergrijs.

Ook het loof verandert in de herfst van kleur, van groen naar goudgeel. In de winter sterft het blad van Miscanthus sinensis tenslotte langzaam af.

Soorten

Miscanthus s. ‘Kleine Silberspinne’

‘Kleine Silberspinne’ is goed toe te passen in kleine tuinen want hij heeft een nette, compacte groeiwijze en bereikt ongeveer een hoogte van 1,5 m. en wordt 60 cm breed.

Verder dragen de bloempluimen een aantrekkelijke, zilverroze kleur om later in de herfst te verkleuren naar witbruin. Ook het groene blad verandert in de herfst van kleur. Het blad verkleurt dan naar oranjerood.

Miscanthus s. ‘Ferner Osten’

Bijna even hoog wordt de mooie, compacte Miscanthus s. ‘Ferner Osten’ Dit soort bloeit met dieprode bloeiaren met witte punten.

Miscanthus s. ‘Kleine Fontäne’

Miscanthus s. ‘Kleine Fontäne’ komt qua groeiwijze fijntjes over en wordt niet hoger dan 1,50 m. De bloeipluimen openen in een rode kleur.

Misanthus s. ‘Malepartus’

Misanthus s. ‘Malepartus’ bloeit vrij vroeg, vaak een maand eerder dan bovengenoemde soorten. De plant bereikt een hoogte van 2 meter.

Miscanthus s. ‘Zebrinus’

Heel opvallend is Miscanthus s. ‘Zebrinus’ ( hoogte 2 m.) Het blad van dit soort heeft onregelmatige, bleekgele strepen. Zijn bloeipluimen zijn bruinkleurig.

Miscanthus sinensis Zebrinus
Miscanthus s. ‘Kleine Silberspinne’       Miscanthus s. ‘Zebrinus

Snoeien

Snoeien Miscanthus sinensis (prachtriet). Miscanthus sinensis maar ook andere miscanthus kunnen in maart tot 10-20 cm boven de grond afgeknipt worden. Ook de bloeipluimen kunnen dan uit het siergras verwijderd worden.

Verzorging

Wanneer miscanthus aanplanten. Miscanthus kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden.

Miscanthus herplanten. Miscanthus kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste in april doen, wanneer de grond begint op te warmen.

Miscanthus vermeerderen

Is een miscanthus te groot geworden, dan kun je hem delen of splitsen. Daarmee beperk je de omvang. In april, als de eerste, nieuwe scheuten zichtbaar zijn kan dit grassoort gedeeld worden.

Hoe ga je te werk. Deel de kluit van miscanthus met een stevige spa door tweeën terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond.

Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Combineren

Miscanthus sinensis combineren. Verbena bonariensis, Eupatorium, Perovskia zijn goede partners voor Miscanthus sinensis.

Aupatorium m. 'Atropupureum'
Eupatorium