Molinia

Molinia

Molinia

Molinia

Pijpestrootje

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Bloeiperiode: aug-okt.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Het siergras Molinia, ook wel bekend onder de naam pijpestrootje, vormt een nette, stevige pol en kan goed gecombineerd worden met vaste planten. Heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond, die best vochtig mag zijn.

In de natuur tref je het pijpestrootje vaak aan in heide- en veengebieden, maar ook langs vennen en in loof-en naaldbossen.

Mooie lage soorten molinia

Molinia c. ‘Moorflamme’

Met een hoogte van 80 cm blijft Molinia caerulea ‘Moorflamme’ mooi laag. Bloeit met donkere aren. In de herfst neemt dit siergras een oranjegele kleur aan.

Molinia c. ‘Moorhexe’

Andere aantrekkelijke lage vormen zijn Molinia c. ‘Moorhexe’ ( hoogte 80 cm),  Molinia c. ‘Poul Petersen’ ( hoogte 70 cm) en Molinia c. ‘Heidebraut’ ( hoogte 120 cm).

Molinia c. ‘Variegata’

Aan de voorkant van een  border is Molinia c. ‘Variegata’ goed toepasbaar, want hij wordt niet hoger dan 30 à 40 cm. Dit soort draagt zeer opvallend bont, gekleurd blad.

Mooie hoge soorten molinia

Molinia arundinacea ‘Cordoba’

Ook de keuze aan hoog groeiende soorten is ruim. Molinia arundinacea ‘Cordoba’ onderscheidt zich door zijn elegante, overhangende bloeihalmen. Het loof verkleurt in de herfst naar goudgeel. Bereikt een hoogte van 1,20 meter.

Molinia arundinacea ‘Windspiel’

Voor  hoog, opgaande pijpenstrootjes  zou je bijvoorbeeld Molinia a. ‘Windspiel’ ( hoogte 2,40 meter) of Molinia a. ‘Skyracer’ ( hoogte 2,50 meter) kunnen nemen. Beide soorten zijn dominante blikvangers.

Hoe en wanneer moet ik dit siergras snoeien?

Het siergras Molinia (pijpestrootje) moet in februari, net voordat de nieuwe groei begint, tot 10-20 cm boven de grond worden afgeknipt.

Hoe plant en herplant ik dit siergras?

Wanneer Molinia planten. Molinia kan vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Molinia herplanten. Molinia kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste doen in februari.

Hoe delen of scheuren molinia?

  1. Molinia vermeerderen. De beste tijd om Molinia delen is in februari, net voordat de nieuwe groei begint. Hoe ga je te werk bij een volwassen kluit.
  2. Deel de kluit van Molinia met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond.
  3. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Planten combineren met molinia

Molinia gaat goed samen met Helenium, Persicaria, Eupatorium, Sanguisorba officinalis.

Helenium Moerbei Beauty
Helenium ‘Moerbei Beauty’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief