Muntplant

Mentha suaveolens

Mentha suaveolens

Mentha

Munt

Standplaats: volle zon / halve schaduw
Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
Bloeiperiode: juli-aug
Hoogte: 75-90 cm
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Munt is een meerjarige plant, die van veel vocht houdt. Zeker als hij in een pot staat, moet hij vaak begoten worden. In de zomer bloeit munt met kleine, lichtroze/lichtpaarse bloemetjes. Als het winter wordt, sterft de plant af.

De beste soorten munt

Mentha x piperita f. citrata

Er zijn wel meer dan 20 soorten munt die je kunt planten. Mentha x piperita f. citrata ( citroenmunt) wordt vaak aangeboden en geeft een citroenachtige geur af.

Mentha spicata ‘Moroccan’

Een andere geliefde munt is Mentha spicata ‘Moroccan’ ( Marokkaanse kruizemunt). Hij geurt zoet, heeft een milde smaak en is een uitstekend soort om thee van te zetten. Zijn bladeren hebben een heldergroene kleur en een langwerpige vorm ( hoogte 60 cm ).

 Mentha p. ' Moroccan' / Mentha x p. citrata
Mentha p. ‘ Moroccan’ en Mentha x p. citrata

Mentha suaveolens

Mentha suaveolens (appelmunt) ruikt echt naar appel en zijn lichtgroene bladeren voelen wat viltachtig aan. Dit soort wordt 80 à 90 cm hoog.

Mentha ‘Strawberry Mint’

Ook Mentha ‘Strawberry Mint’ ( hoogte 75 cm ) en Mentha arvensis ‘Banana geuren naar fruit.

Mentha x piperita ‘Chocolate’

Anders dan de naam doet vermoeden geeft Mentha x piperita ‘Chocolate’ ( hoogte 80 cm) absoluut geen chocoladegeur af. Hij smaakt en ruikt daarentegen naar pepermunt. Verder onderscheidt hij zich door zijn groen, paarsachtig blad.

Waar gebruik je muntblaadjes voor?

Niet elke muntsoort smaakt en geurt hetzelfde, wat het gebruik spannend maakt. Experimenteer dus. Verse muntblaadjes kun je verwerken in fruitsalades, sauzen, ijs, jams erwten en dipsauzen.

Probeer ook muntthee uit: Doe een paar van je favoriete muntblaadjes in een kopje, giet gekookt water over de blaadjes, vervolgens roeren en kort laten trekken.

Hoe en wanneer moet ik snoeien?

  • Munt snoeien. Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo’n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
  • Is het blad erg lelijk geworden, dan kun je overwegen  in augustus de stengels tot 5 à 7 cm boven de grond afknippen. De plant zal weer snel uitlopen en fris blad produceren.

Munt in bloei/ Munt snoeien/ Nieuw zijscheuten
Munt in bloei en Munt snoeien   

Waar moet een muntplant staan?

Munt moet je niet direct in de volle grond planten. Daar is een goede reden voor. Munt maakt in de volle grond vele ondergronds uitlopers en gaat daardoor al snel woekeren.

Het beste is om munt in een pot te zetten. Wil je munt toch in de volle grond plaatsen, zet de plant eerst in een grote plastic pot en graaf de plant met pot en al in de grond.

Is een muntplant winterhard?

Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten.

Let er ook op  dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.  Zeer langdurige regenval kan ervoor zorgen dat de wortels van munt in een pot soms gaan rotten.

Meer lezen

Munt stekken

Munt delen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief