Nepeta

Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’

Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’

Nepeta

Kattekruid

 • Standplaat: zonnig
 • Grondsoort: goed doorlatende grond
 • Bloeiperiode: juni – aug.
 • Hoogte: afhankelijke van het soort
 • Wintergroen: bladverliezend
 • Winterhard: ja

Nepeta of kattekruid is een gemakkelijke, vaste plant en houdt van een warme, droge standplaats. Als de plant eenmaal is aangeslagen, is hij goed opgewassen tegen droogte. In juni-aug verschijnen aan de bloemaren kleine, buisvormige, lavendelblauwe bloemen.

De bladeren zijn aromatisch, grijsgroen en worden heerlijk gevonden door katten. Nepeta is tevens aantrekkelijk voor insecten. Bijen, vlinders en motten houden van de met nectar beladen bloemen.

Welke soorten zijn er?

Nepeta ‘Six Hills Giant’

Nepeta ‘Six Hills Giant’ is een wat fors soort. Vanaf juni bloeit hij met lichtblauwe bloemen , wordt 90 cm hoog en 60 cm breed. Een mooie plant voor midden in de border.

Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’

Een aantrekkelijke nepeta met een opgaande groeiwijze en blauwe bloemen die aan lange stelen verschijnen. ‘Walker’s Low’ is goed winterhard en bereikt ongeveer een hoogte van 70 cm.

Nepeta x faassenii blijft wat lager. Hij groeit sterk in de breedte en wordt 45 cm hoog. De bloemen zijn lavendkleurig. Het soort kan goed gebruikt worden als randbeplanting.

Nepeta ‘Kit Cat’

Mooi laagblijvend zijn Nepeta ‘Kit Cat’ ( hoogte 25-35 cm, paarsblauw), Nepeta nervosa ‘Blue Moon’ ( hoogte 30 cm, blauw) en Nepeta ‘Pink Cat’ ( hoogte 25- 35 cm, rozebloeiend). Al deze nepeta soorten zijn uitstekende bodembedekkers.

Hoe en wanneer snoeien?

 • Wanneer en hoe nepeta (kattekruid) snoeien. In maart kunnen de dode stengels van  nepeta tot aan de grond worden afgeknipt.
 • Na de bloei in juli is het goed om nepeta nog een keer  licht terugsnoeien. Kort de plant met ongeveer de helft in. Dat zorgt ervoor dat de plant er compact en netjes blijft uitzien.
 • Licht terugsnoeien na de bloei bevordert ook dat nepata een tweede, lichte bloei krijgt.

Verzorgingstips voor nepeta

 • Plantafstand lage Nepeta (kattekruid ). Houd bij het aanplanten een afstand van 20 -30 cm tussen de planten aan.
 • Plantafstand middelhoge Nepeta ( kattekruid ). Houd bij het aanplanten een afstand van 40 -50 cm tussen de planten aan.
 • De plant is winterhard. In de winter sterft nepeta bovengronds af. In het vroege voorjaar zullen er weer nieuwe groeischeuten verschijnen.

Planten combineren met nepeta

Nepeta ‘Walker’s Low’ maar ook andere nepeta soorten laten zich goed combineren met lage bodembedekkers en met vaste planten zoals Allium, Campanula, Stachys, Salvia microphylla.

Salvia microphylla Pink Lips
Salvia microphylla ‘Pink Lips’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief