Oleander

Oleander

Nerium oleander

Nerium oleander is afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. In deze landen groeit de oleander zonder problemen uit tot een brede, forse struik met een hoogte van zeker 4 tot 5 meter. Een prachtige plant om op het terras te zetten met heerlijk geurende bloemen. In ons klimaat kun je de struik het best in een pot laten groeien en behandelen als kuipplant.

In de volle grond zetten kan ook. Op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude en gure wind. De oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkele of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit.

De plant heeft een aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft. Er zijn ook soorten die bontbladig blad dragen.

Alle onderdelen van een oleander zijn giftig. Draag daarom handschoenen tijdens de verzorging van de plant.

 • De oleander houdt van de volle zon.
 • Heeft goed doorlatende grond nodig.
 • Bloeitijd is van juli tot en met september.
 • Gedijt het best in een pot of plantenbak. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 2 tot 3 meter.
 • Blijft groen in de winter.
 • Is niet winterhard.

Wat doe je bij vorst met een oleander?

Een oleander laat je binnen of buiten overwinteren. In een warmere winter is de oleander zonder verdere maatregelen veilig. Vriest het iets harder? Dan is het beter om de oleander af te schermen, tijdelijk binnen te zetten of binnen te laten overwinteren. 

Buiten overwinteren

Een oleander is matig winterhard. Hij verdraagt ongeveer –5 graden Celsius vorst. In een zachte winter met weinig of geen vorst kun je overwegen om een oleander in een pot buiten te laten staan. Op een beschutte plek waar hij weinig wind en nauwelijks regen vangt.

Plaats de plantenbak bij lichte tot matige vorst tijdelijk in een vorstvrije ruimte. Kan de bak niet verplaatst worden. Bescherm de plant dan tijdelijk met een winterhoes.

Binnen overwinteren

Een kleine oleander in een pot kun je ook binnen laten overwinteren. Breng de plant dan half november naar binnen, waar hij kan overwinteren in een ruimte met licht bij een temperatuur van 3 – 10 graden Celsius. Let er wel op dat de oleander met een droge kluit naar binnengaat. Een te natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten.

Geeft tijdens de overwintering weinig water, alleen als de grond licht is uitgedroogd. Begin mei kan de oleander weer buiten geplaatst worden.

Kuipplanten, dus ook een oleander, die de hele winter binnen hebben gestaan, moet je eerst langzaam laten wennen aan het felle zonlicht van buiten. Zet de oleander de eerste paar weken daarom in de halve schaduw om te laten wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Hoe en wanneer moet je een oleander snoeien?

Hoe en wanneer je een oleander snoeit is afhankelijk van waar en hoe de plant groeit. Draag handschoenen bij het snoeien om de huid te beschermen tegen het sap van de plant.

Oleander in de volle grond

Snoei in maart dode, zwakke en door de vorst beschadigde takken terug tot op ongeveer 20 centimeter boven de grond. Net boven een bladrozet. 

Oleander in een pot

Als je de omvang van de plant wilt beperken, snoei je de stengels die gebloeid hebben met ongeveer de helft in, net boven een bladrozet. Doe dit karwei na de bloei in september of oktober.

Oleander op stam snoeien

Snoei de oleander op stam terug in september of oktober na de bloei. Kort de stengels met ongeveer 1/3 in en snoei om de vorm van de plant te behouden.

Hoe stek je een oleander?

Oleander kun je het best stekken van juni tot en met augustus. Om een oleander te stekken, volg je de onderstaande stappen:

 1. Kies een stevige, jonge topscheut van de plant die minstens 15 centimeter lang is. Zorg ervoor dat de scheut niet te dik is en dat er geen bloemen of knoppen aan zitten.
 2. Snijd de scheut met een scherp mes recht af, net onder een bladpaar.
 3. Verwijder de onderste bladeren van de scheut.
 4. Maak een kleine, ondiep kuil in een pot, die gevuld is met vochthoudende potgrond.
 5. Plant de stek in de kuil en druk de grond licht aan.
 6. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en plaats de pot of de stek op een warme, zonnige plek. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stek wortelt en begint te groeien.
 7. Zodra de stek voldoende wortelgestel heeft ontwikkeld, kun je hem verpotten of in de grond verplanten. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt om te blijven groeien en bloeien.

Hoe verzorg je een oleander?

Oleanders zijn gemakkelijk te verzorgen planten. Krijg je last van gele of bruine bladeren? Let er dan extra goed op dat je de plant ook echt vertroeteld. Zodat de bladeren na enige tijd weer mooi en gezond zijn. 

Hier enkele tips om voor een oleander te zorgen:

 1. Plaats de oleander in een zonnige plek met voldoende ruimte om te groeien. Oleanders zijn mediterrane planten en houden van veel zon en warmte.
 2. Hoewel de oleander een mediterrane plant is, moet je hem bij warm weer in de zomermaanden juni, juli, augustus veel water geven. Soms wordt specifiek lauw water aangeraden.
 3. Laat de grond niet te nat worden. Laat de grond tussen de waterbeurten droog worden voordat je opnieuw water geeft.
 4. Maak gebruik van potgrond met goede afwatering. Oleanders hebben een goede drainage nodig om te voorkomen dat de wortels verrotten.
 5. Snoei de oleander regelmatig om de vorm en de groei te bevorderen. Terugknippen tot net boven een bladrozet stimuleert de groei.
 6. Uitgedroogde, verdorde bloemen kunnen tijdens het groeiseizoen het beste met de hand verwijderd worden.

Wat is de juiste voeding voor een oleander?

Een oleander in een pot heeft baat bij bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten. 

Ook vloeibare tomatenmest is een uitstekende voeding voor een oleander. Deze meststof bevat een hoog kaligehalte, wat de aanleg van de bloemknoppen stimuleert.

Nerium oleander
De Oleander verdraagt lichte vorst. Toch kan het noodzakelijk zijn hem te beschermen als het te koud wordt. Dan weet je zeker dat hij zo mooi blijft bloeien.

Hoe verpot je een oleander?

De beste tijd om een oleander te verpotten is maart of april. Zet hem in één potmaat groter waarin hij gestaan heeft. Wanneer de plant niet meer verpot kan worden, verwijder dan de toplaag bovenin de pot en vervang deze door verse grond.

Wanneer kun je een oleander het best kopen?

De oleander is vrijwel het gehele jaar te koop. Vanaf mei tot met september is het aanbod het grootst. De oleander is te koop bij een tuincentrum, kwekerij of online. Combineer deze prachtige struik met een vijgenboom of rozemarijn.


Vijgenboom.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief