Oleander

Oleander

Nerium oleander

Nerium oleander

Oleander

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-sept.
  • Hoogte: 2- 3 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: nee

Oleander is afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. In deze landen groeit oleander zonder problemen uit tot een brede, forse struik met een hoogte van zeker 4 à 5 meter. In ons klimaat kun je de struik het beste in een pot laten groeien en behandelen als kuipplant.

In de volle grond zetten kan ook, maar dan wel op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude, gure wind. Oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkel of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit. Heeft aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft.

Er zijn soorten, die ook bontbladig blad dragen.

Snoeien

Oleander snoeien. Oleander in de volle grond. Indien nodig, snoei in maart dode, zwakke takken en door de vorst beschadigde takken terug tot op ongeveer 20 cm boven de grond, net boven  een bladrozet. Draag handschoenen bij het snoeien om de huid te beschermen tegen het sap van de plant.

Oleander in een pot. Als je de omvang van de plant wilt beperken, kort de stengels die gebloeid hebben met ongeveer de helft in, net boven een bladrozet. Doe dit karwei na de bloei in september.

Oleander op stam snoeien. Indien nodig, kort in september na de bloei stengels in om de vorm van de plant te laten behouden.

Verzorging Oleander

Uitgedroogde, verdorde bloemen kunnen tijdens het groeiseizoen het beste met de hand verwijderd worden.

Water geven. Hoewel oleander een mediterrane plant is, moet je hem bij warm weer in de zomermaanden juni, juli, augustus regelmatig zeer veel water geven.

Bemesten

Bemesten. Een oleander in een pot heeft baat bij bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

Nerium oleander
Oleander verdraagt lichte vorst                   Oleander in de zomer

Oleander overwinteren buiten

Een oleander is matig winterhard. Hij verdraagt ongeveer -5 graden vorst. In een zachte winter met weinig of geen vorst kun je overwegen om een oleander in een pot buiten te laten staan op een beschutte plek waar hij weinig wind en nauwelijks regen vangt.

Bij lichte tot matige vorst de plantenbak tijdelijk in een vorstvrije ruimte plaatsen. Kan de bak niet verplaatst worden. Bescherm de plant dan tijdelijk met een winterhoes.

Oleander overwinteren binnen

Een kleine oleander in een pot  kun je ook binnen laten overwinteren. Breng de plant dan half november naar binnen, waar hij kan overwinteren in een ruimte met licht bij een temperatuur van 3 – 10 graden. Let er wel op dat de oleander met een droge kluit naar binnengaat. Een te natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten.

Tijdens de overwintering weinig water geven. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Begin mei kan de oleander weer buiten geplaatst worden.

Kuipplanten, dus ook een oleander, die de hele winter binnen hebben gestaan, moet je eerst langzaam laten wennen aan het felle zonlicht van buiten. Zet de oleander de eerste paar weken in de halve schaduw om te laten wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Oleander verpotten

De beste tijd om een oleander te verpotten is maart/april. Zet hem in één potmaat groter waarin hij gestaan heeft. Wanneer de plant niet meer verpot kan worden, verwijder dan de toplaag bovenin de pot ( 2 à 5 cm) en vervang deze door verse grond.

N.b Alle onderdelen van een oleander zijn giftig. Draag dus handschoenen tijdens de verzorging van de plant.

Combinatie

Oleander kan goed gecombineerd worden met Ficus caria en rozemarijn.


Ficus caria