Olijfboom verliest blad na de winter

Olijfboom verliest blad

Olijfboom verliest blad

Olijfboom laat bladeren vallen na de winter

Vorstschade aan blad

Na een langdurige vorstperiode en vrieskou komt het vaak voor dat een olijfboom flink wat blad verliest of last heeft van bruine bladeren. Wat moet je doen om een olijfboom te laten herstellen?

Terugsnoeien

Nadat de vorst volledig voorbij is kunnen de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren.Wees echter niet te rigoreus met het snoeien. Laat takken of overhangende twijgen minstens 20 à 25 lang.

Bemesten

Verder kun je de olijfboom in maart/april bemesten met mesttabletten voor olijfbomen. Ook dat bevordert het herstel. En natuurlijk de boom watergeven als de grond flink is uitgedroogd door de vorst.

Tot slot. Verwacht niet dat al deze handelingen onmiddellijk ertoe leiden dat de olijfboom zich snel in volle glorie herstelt. Een olijfboom kan er zeker 3 maanden over doen om bij te komen van vorstschade.

Olijfboom
Verdord blad  olijfboom                                       Gezond blad olijfboom

Barst in stam olijfboom

Door grote verschillen tussen dag-en nachttemperatuur kan er een barst of scheur in de stam van een olijfboom optreden. Ook kan de sapstroom in de stam bevroren raken waardoor de stam gaat uitzetten. De kans is dan groot dat er door het uitzetten een barst verschijnt.

Zit er eenmaal een barst in de stam, dan kun je daar niets meer aan veranderen. Vaak zal de natuur wel echter gewoon zijn werk doen en zal de olijfboom uit zichzelf de barst of de wond proberen te helen.

Uitlopen olijfboom

Nadat je een olijfboom in maart/april hebt teruggesnoeid zul je toch niet zo snel nieuw blad aan een olijfboom zien verschijnen. Dat komt omdat een olijfboom vrij laat uitloopt.

Eind mei / begin juni begint een olijfboom pas met het produceren van nieuwe blaadjes en twijgen.

blad olijfboom
Jong blad olijfboom                      volwassen blad olijfboom

Voor verzorging van een olijfboom in pot. Zie bij onderhoud olijfboom in pot.