Ophiopogon

Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’

Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

Slangebaard /Zwart Gras

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende, enigszins zure, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: juni-augustus
  • Hoogte / Breedte : h. 20 – 25 cm, br. 30 cm
  • Wintergroen: niet-bladverliezend
  • Winterhard: ja

Soorten

Ophiopogon planiscapus ‘Niger

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ ( Zwart Gras), afkomstig uit Japan, is een buitengewone plant die altijd opvalt door zijn paarszwarte, grasachtige bladeren, welke wintergroen zijn.

In juni-augustus bloeit hij met slanke bloemaren waaraan onopvallende bleke ,lila bloemetjes verschijnen, gevolgd door prachtige, glimmende zwarte bessen.

Goed te gebruiken als groenblijvende bodembedekker en om randen langs een pad af te zetten. Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ zal het ook goed doen in een pot of plantenbak.

Snoeien

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ (Slangebaard /Zwart Gras) snoeien. Na een lange winterperiode kan het blad van Ophiopogon beschadigd of verkleurd zijn.

Om de plant weer een goed uiterlijk te geven knip je in midden maart, voordat de nieuwe scheuten omhoog komen, alle zwarte en beschadigde bladeren tot ongeveer 5 cm boven de grond af.

Snoeien doe je alleen om het lelijke blad kwijt te raken. Ophipogon krijgt in april gewoon nieuw blad en in juni nieuwe bloemen, ook als de plant niet gesnoeid wordt.

Verzorging

Plantafstand Ophipogon. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aaneengesloten, groene mat.

Wordt de plant als bodembedekker aangeplant, dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost door de grond te mengen.

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ combineren

Cornus alba, Hosta, Helleborus en Imperata cylindrica zijn goede partners voor Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

Imperata cylindrica Red Baron
Imperata cylindrica ‘Red Baron’