oregano plant

Origanum vulgare 'Compactum'

Origanum vulgare 'Compactum'

Origanum

Oregano of Wilde Marjolein

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-augustus
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard:ja

Origanum, ook wel oregano of wilde marjoplein genoemd, is een vaste plant die een zonnige plek en goed water doorlatende, enigszins kalkrijke grond op prijs stelt. In de zomer bloeit oregano met witte of lila bloemen waar veel bijen en hommels op afkomen.

Soorten

Origanum vulgare

Origanum vulgare draagt ovaal, aromatisch, groen blad en wordt ongeveer 40-60 cm hoog. Dit soort heeft wel de neiging om uiteen te vallen wanneer hij een zekere hoogte bereikt heeft.

Origanum vulgare ‘Compactum’

Deze oregano heeft een nette, compacte groeiwijze met bleekroze bloemen. Ook blijft hij een stuk lager dan Origanum vulgare. Verwacht in de volle grond ongeveer een hoogte van 20-25 cm en een breedte van 60 cm.

Kan in de volle grond als bodembedekker toegepast worden. Maar ‘Compactum’ doet het ook goed in een pot. De blaadjes kunnen vers of gedroogd gebruikt worden op pizza’s en om smaak toe te voegen aan tomatensaus en gegrild vlees.

Origanium vulgare Compactum
Origanum vulgare ‘Compactum’             Origanum vulgare ‘Compactum ‘ in bloei

Origanum vulgare ‘Aureum’

Voor groengeel blad overweeg ‘Origanum vulgare ‘Aureum’. Hij produceert kleine, roze bloempjes. ‘Aureum’ stelt in tegenstelling tot andere soorten een halfschaduwrijke standplaats op prijs.

Snoeien

Oregano (Origanum ) moet na de bloei in de zomer flink teruggesnoeid worden om hergroei te stimuleren.

In een zachte winter blijft de oregano plant wintergroen. Is het loof tijdens de wintermaanden lelijk of rommelig geworden, knipt de plant in maart dan helemaal tot bijna aan de grond toe af. Hij zal vervolgens dan weer nieuwe groei produceren.

Overwinteren

Oregano (Origanum) is goed winterhard mits hij in goed water doorlatende grond staat.

Oregano in een pot houdt niet van veel nattigheid in de winter. Zet de plant in een pot daarom op een plek waar hij weinig regen vangt gedurende de wintermaanden.

Voor  verzorging  Citroenverbena (Aloysia triphylla). Kijk bij Citroenverbena