Pachysandra

Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis

 Pachysandra terminalis

 Schaduwkruid

  • Standplaats: schaduw, halfschaduw
  • Grondsoort: elke grondsoort, behalve droge grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Hoogte: 20-25 cm
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: ja

Pachysandra terminalis is op verschillende manieren toepasbaar in de tuin. Je kunt de plant zonder problemen onder bomen of struiken plaatsen.

Door Pachysandra terminalis massaal aan te planten verkrijg je mooie, strakke vlakken, waardoor je aan een tuin een moderne, formele uitstraling kan geven.

Welke soorten zijn er?

Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker met aantrekkelijk donkergroen, getand blad. Deze vaste plant zorgt jaarrond voor een groene tuin. Hij groeit het best in de schaduw maar verdraagt ook halfschaduw en zon. Op een zonnige plek zullen de bladeren wel naar lichtgroen verkleuren tot soms wat gelig.

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ heeft mooie, donkergroene, getande bladeren, die aan vrij, korte stengels groeien. In april-mei draagt de plant kleine, onopvallende, roomwitte bloemen. ‘Green Carpet’ wordt ongeveer 20-25 cm hoog.

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ produceert mooie, glimmende, donkergroene bladeren en is beter bestand tegen de zon dan andere soorten.

Pachysandra terminalis ‘Variegata’

Voor opvallend blad kun je Pachysandra terminalis ‘Variegata’ nemen. Hij onderscheidt zich van andere soorten door crême-witte randen aan zijn bladeren en wordt ongeveer 20-25 cm hoog.

Pachysandra terminalis
Pachysandra terminalis                     Pachysandra als vakbeplanting

Hoe en wanneer moet ik snoeien?

Pachysandra (Schaduwkruid) snoeien. Pachysandra hoeft nauwelijks  gesnoeid te worden, want hij blijft mooi compact. Mocht pachysandra aan de rand van een pad gaan overhangen, of is het blad wat lelijk geworden dan kun je de plant licht terugknippen.

Het beste tijdstip voor zo’n knipbeurt is in maart, het vroege voorjaar.

Wanneer pachysandra planten?

  • Wanneer Pachysandra planten. Pachysandra kan vanaf maart tot begin oktober aangeplant worden. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.
  • Plantafstand Pachysandra. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten, groene mat.
  • Wordt Pachysandra als bodembedekker aangeplant, dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost door de grond te mengen.

Welke planten passen bij pachysandra?

Pachysandra kan goed gecombineerd worden met varens, helleborus, liriope muscari en andere vaste planten voor de schaduw.

Ook aan de voet van een taxushaag of onder rhododendrons of rond buxusbollen komt pachysandra terminalis goed tot zijn recht.

Helleborus orientalis
Helleborus

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief