Paeonia

Paeonia

Paeonia

Paeonia

Pioenroos

  • Standplaats: Zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte: 60 cm – 1 meter
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Bijna alle Paeonia zijn afkomstig uit Azië en staan vaak geweldig middenin een border. Vanaf mei – juni produceren ze verbazingwekkende, prachtige, grote bloemen. Het kleurenpalet van de Paeonia loopt van wit, roze, rood tot donkerrood.

Soorten

Paeonia lactiflora ‘Bowl of Beauty’

Een hele bekende en populaire Paeonia is de Paeonia lactiflora ‘Bowl of Beauty’. Zijn schitterende, spectaculaire bloemen zijn helder roze en hebben een bijzonder sprekend gevuld crêmegeel hart, wat hem bijzonder maakt. Dit soort wordt 1 meter hoog.

Paeonia officinalis

Paeonia officinalis, ook wel boerenpioen genoemd, blijft een stukje lager en bereikt een hoogte van 60 – 70 cm. Hoewel alle Paeonia’s lichte schaduw verdragen, staan ze het liefst in de volle zon.

Paeonia delavayi

Paeonia delavayi, ook wel boompioenen genoemd, dragen net als de gewone pioenrozen opvallende bloemen. Het zijn eigenlijk bladverliezende struikjes met houtige stengels, die in de winter niet afsterven en dus boven de grond blijven staan.

Aan het einde van de kale, houtige takken verschijnen in april – juni meestal rode , gele bloemen. De Boompioen wordt echter wel een stuk groter dan de gemiddelde pioenroos. Vele soorten bereiken een hoogte van 1,20 meter tot 1,75 meter.

Snoeien

Paeonia ( Pioenroos ) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in juli  tot op de grond af. In oktober moet het blad tot net boven de grond worden afgeknipt.

Paeonia delavayi ( Boompioen ) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen na de bloei in juli net boven de nieuwe groei af. Volwassen Paeonia’s die te groot zijn geworden of waarvan de takken te hoog zijn kunnen gesnoeid worden.

Snoei de oudste en dikste takken in oktober terug tot net boven de grond. Gebruik een kleine snoeizaag voor dit karwei. Laat nieuwe, jonge scheuten staan.

paeonia
Knop Paeonia

Pioenroos bloeit niet

Paeonia ( Pioenroos ) bloeit niet. Wat kan de oorzaak zijn. Het is raadzaam om een jonge pioenroos niet te diep aan te planten. Hij mag niet dieper dan 3 tot 5 cm in de grond worden aangeplant. Wordt er dieper geplant dan de zal de pioenroos vaak geen bloemen produceren.

Oude pioenrozen kunnen ook ophouden met het produceren van bloemen. Wat ligt dat aan ? Oorzaak is meestal ouderdom. Het is dan goed om de plant te delen. Dat komt een betere bloei ten goede.

Bemesten

Paeonia ( Pioenroos) Breng elk jaar in maart  als de groei begint, flink wat compost rond de basis van de plant aan.

Paeonia delavayi ( Boompioen ). Breng elk jaar in maart als groei begint,  flink wat compost rond de basis van de plant aan.

Veel Paeonia soorten hebben tijdens hun groei wat ondersteuning nodig. Bind de plant op of gebruik een plantenring ter ondersteuning.

Vermeerderen

Paeonia ( Pioenroos ) vermeerderen of delen. Haal de plant uit de grond en deel hem. Delen = Snijd de worstelstok in een aantal stukken. Op elk afgesneden stuk moet een knop of oog (verdikking zitten ).

Herplant de stukken. Het beste tijdstip om Paeonia te delen is in de herfst ( oktober).

Pioenroos combineren

Paeonia kan goed gecombineerd worden met Aquilegia, Digitalis, Papaver orientale, Rozen.

Aquilegia vulgaris var. stellata 'Nora Barlow'
Aquilegia vulgaris var. stellata ‘Nora Barlow’