Pennisetum / Lampenpoetsersgras

Pennisetum a. ‘Little Bunny’

Pennisetum a. ‘Little Bunny’

Pennisetum

Lampenpoetsersgras

Standplaats: volle zon/halve schaduw
Grondsoort: goede doorlatende grond
Bloeiperiode: juli-oktober
Hoogte: 0,50 – 1.50 meter
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Pennisetum, ook wel lampenpoetsersgras genoemd,  is een aantrekkelijk siergras en is oorspronkelijk afkomstig uit warme-gematigde streken. Dit siergras loopt pas vrij laat in het voorjaar uit.

De meeste soorten hebben smal, groen loof, dat sierlijk overhangt. Aan het einde van de zomer verschijnen de bekende borstelachtige bloeiaren, die vervolgens maandenlang van het gras een opvallende verschijning maken.

Pas in de late herfst verkleurt het siergras Pennisetum naar goudgeel.

Soorten

Pennisetum alopecuriodes

Pennisetum alopecuriodes is een uitstekend, populair soort, wordt 0,70 – 1.20 meter hoog en 1 meter breed.

Pennisetum a. ‘Hameln’

Iets minder hoog wordt Pennisetum a. ‘Hameln’ en kan goed aangeplant worden in een border. Hij bereikt een hoogte van 60- 80 cm en heeft een mooie, strakke groeiwijze. Zijn borstelige aren nemen eerst een geel, groene kleur aan om later te verkleuren naar lichtbruin.

Pennisetum a. ‘Little Bunny’

Pennisetum a. ‘Little Bunny’ is zeer geschikt voor een kleine tuin, wordt ongeveer 50 cm hoog. Combineer Pennisetum a. ‘Little Bunny’ eens met het geelbloeiende vrouwemantel of anders met de blauwbloeiende geranium ‘Rozanne’.

Pennisetum orientale

Ook Pennisetum orientale blijft laag ( 60 cm) en bloeit aan het einde van de zomer met luchtige, zilvergrijze pluimen.

Pennisetum Hameln
Pennisetum orientale                            Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’

Pennisetum setaceum ‘Rubrum’

Er zijn ook nog soorten, die zeer kleurig loof dragen. Pennisetum setaceum ‘Rubrum’, b.v., is een gras uit tropisch Afrika en heeft bronsachtig, rood blad. Zijn bloeiaren hebben een fraaie paarsrode kleur en worden ongeveer 30 cm lang.

Het gras zelf bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter. Pennisetum setaceum is echter in tegenstelling tot bovengenoemde soorten niet winterhard.

Snoeien

Wanneer kun je Pennisetum het beste snoeien. Pennisetum ( lampenpoetsersgras) mag in maart tot 10-20 cm boven de grond afgeknipt worden. Dus gemakkelijk in onderhoud.

Pennisetum planten

Wanneer kan pennisetum geplant worden. Pennisetum (lampenpoetsersgras ) kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Behalve in zeer droge periodes en wanneer het vriest. Dit siergras stelt goed water doorlatende grond op prijs.

Pennisetum herplanten. Pennisetum kun je zonder meer verplaatsen of verplanten. Dat kun je het beste in april doen, wanneer de grond begint op te warmen.

Pennisetum splitsen

Ook is Pennisetum ( lampoetsersgras) gemakkelijk te splitsen of te vermeerderen. In april als de eerste, nieuwe scheuten zichtbaar zijn en de grond goed begint op te warmen, kan het siergras Pennisetum gedeeld worden. Delen gaat heel goed met een groot mes ( keukenmes) als de plant niet te groot is. Snijd de wortelkluit in 2 of 3 delen.

Gaat het om een enorme, volwassen kluit, dan is het beter om de zaak anders aan te pakken. Deel de kluit met een spa door tweeën, terwijl hij nog in de grond zit.

Graaf vervolgens de gedeelde stukken uit en til ze op uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Pennisetum combineren

Pennisetum ( lampenpoetsersgras) combineren. Dit grassoort laat zich goed combineren worden met tal van bloeiende planten zoals Agastache, Helenium, Verbena bonariensis, Sedum.


Agastache ‘Blue Fortune’