Pennisetum

Pennisetum a. ‘Little Bunny’

Pennisetum a. ‘Little Bunny’

Ontdek de veelzijdigheid van Pennisetum, ook wel bekend als lampenpoetsersgras, een siergras dat elke tuin tot leven brengt. Afkomstig uit warm-gematigde streken, biedt Pennisetum een verscheidenheid aan soorten die variëren in hoogte, kleur en winterhardheid.

Hier lees je alles over de verschillende soorten, de ideale standplaats en hoe je Pennisetum kunt snoeien, planten, splitsen en combineren met andere planten voor een harmonieuze tuin. De Latijnse soortnaam voor lampenpoetsersgras is Pennisetum.

Welke soorten Pennisetum zijn er?

Er zijn diverse soorten Pennisetum. De soorten variëren in hoogte, kleur en winterhardheid. Sommige soorten zijn geschikt voor kleine tuinen en timide qua uitstraling, terwijl andere opvallend zijn vanwege hun kleurige verschijning.

Pennisetum Hameln
Pennisetum orientale                            Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’

Pennisetum alopecuroides

Pennisetum alopecuroides is een uitstekende en populaire soort, wordt 70 – 120 centimeter hoog en 1 meter breed.

Pennisetum a. ‘Hameln’

Iets minder hoog is de Pennisetum a. ‘Hameln’, deze doet het goed in een border en bereikt een hoogte van 60 – 80 centimeter. De plant heeft een mooie en strakke groeiwijze. De borstelige aren van deze soort nemen eerst een geelgroene kleur aan om later te verkleuren naar lichtbruin.

Pennisetum a. ‘Little Bunny

Pennisetum a. ‘Little Bunny’ is zeer geschikt voor een kleine tuin en ongeveer 50 centimeter laag.

Pennisetum orientale

Ook de Pennisetum orientale blijft zo’n 50 centimeter laag en bloeit aan het einde van de zomer met luchtige, zilvergrijze pluimen.

Pennisetum setaceum ‘Rubrum’

Er zijn ook soorten die een zeer kleurig loof dragen. Zoals de Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ bijvoorbeeld, dat is een grassoort uit tropisch Afrika. Deze heeft een bruinachtig, rood blad. De bloeiaren hebben een fraaie paarsrode kleur en worden ongeveer 30 centimeter lang.

Het gras zelf bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter. Pennisetum setaceum is in tegenstelling tot de bovengenoemde soorten niet winterhard.

Hoe en wanneer moet je snoeien?

Pennisetum moet je in het voorjaar goed snoeien. De beste tijd om Pennisetum te snoeien is in maart, wanneer het weer wat warmer wordt en het nieuwe groeiseizoen aanbreekt.

Snoei het gras tot ongeveer 10 – 20 centimeter boven de grond af. Dit zal de plant helpen om weer uit te lopen met een gezonde en compacte groei. Het snoeien van Pennisetum is eenvoudig en de plant vergt verder weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Hoe en wanneer kun je planten, verplanten en splitsen?

Planten doe je bij voorkeur vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst, vermijd zeer droge periodes en vorst. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is, omdat dit essentieel is voor een gezonde groei.

De beste tijd om Pennisetum te verplanten is in april, wanneer de grond begint op te warmen. Tijdens deze periode kan de plant zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe locatie, waardoor het verplanten relatief eenvoudig is.

Het splitsen of vermeerderen van Pennisetum is ook vrij eenvoudig. Wacht tot april, wanneer de eerste nieuwe scheuten zichtbaar zijn en de grond opwarmt. Gebruik een groot mes, zoals een keukenmes, om de wortelkluit in twee of drie delen te snijden als de plant niet te groot is.

Bij een volwassen kluit is een andere aanpak nodig. Deel de kluit met een spa in tweeën terwijl deze nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gesplitste stukken uit en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken op de gewenste plek en geef ze ruimschoots water om te helpen aarden.

Wat is de ideale standplaats en grondsoort?

De ideale standplaats voor Pennisetum is een plek waar het siergras geniet van de volle zon tot halfschaduw. Het gras gedijt goed bij voldoende zonlicht en kan ook redelijk tegen licht schaduwrijke omstandigheden.

De grondsoort waarin Pennisetum het goed doet is doorlatende en vruchtbare grond. Het is daarbij belangrijk dat de grond niet te nat blijft, aangezien Pennisetum de voorkeur geeft aan een licht vochtige grond en geen natte voeten weet te verdragen. Een goed doorlatende grond zorgt ervoor dat overtollig water eenvoudig is af te voeren en het voorkomt dat de wortels in een te natte omgeving staan.

Waar kan ik Pennisetum kopen en waar let je op?

Pennisetum of lampenpoetsersgras is te vinden bij diverse tuincentra, kwekerijen en webwinkels. Bij de aankoop van lampenpoetsersgras zijn er enkele belangrijke factoren om op te letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en sterke plant krijgt die goed zal gedijen:

  • Controleer de algehele gezondheid van de plant door te kijken naar de kleur en textuur van het blad. Gezonde Pennisetum heeft normaliter een levendig groen blad zonder tekenen van verwelking, verkleuring of ziekte.
  • Kijk naar de wortels van de plant. Gezonde wortels zijn stevig, lichtbruin tot wit en vertonen geen tekenen van rot. Overvolle of verstrengelde wortels kunnen erop wijzen dat de plant te lang in een pot heeft gezeten en daardoor problemen oploopt als je deze verwijdert.

Is Pennisetum giftig voor katten?

Pennisetum of lampenpoetsersgras is in principe niet giftig voor katten. Er zijn namelijk geen bekende giftige stoffen in deze plant die schadelijk zouden zijn voor katten of andere huisdieren. Het is echter sowieso verstandig om je huisdieren te ontmoedigen om op planten te kauwen, aangezien overmatige consumptie van niet-eetbare planten spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Katten kunnen daarnaast gevoelig zijn voor bepaalde planten. Houd dus altijd een oogje in het zeil en stel dit soort vragen voor de zekerheid bij een dierenarts.

Hoe kun je combineren met andere planten?

Pennisetum (lampenpoetsersgras) is te combineren met tal van bloeiende planten zoals Agastache, Helenium, Verbena bonariensis en Sedum. Pennisetum a. ‘Little Bunny’ is te combineren met het geelbloeiende vrouwenmantel of de blauwbloeiende geranium ‘Rozanne’.

Deze webpagina is geschreven door de oprichter van Greenfingersonline.nl. Dit artikel is 25 april 2023 voor het laatst geüpdatet. De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij de totstandkoming van deze webpagina: the spruce, Gardens Illustrated en Gardenia.


Agastache ‘Blue Fortune’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief