Persicaria

Persicaria amplexicaulis 'Firetail'

Persicauria amplexicaulis 'Firetai'

Persicaria

Duizendknoop/Adderwortel

  • Standplaats: zon/halfschaduw
  • Grondsoort: vochtige, niet al te droge grond
  • Bloeiperiode: juli-september
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Persicaria zijn gemakkelijke, winterharde, vaste planten die het goed doen in de zon of halfschaduw. Vooral de hoge soorten, Persicaria amplexicaulis zijn populair. Dat hebben ze te danken aan het feit dat ze zich uitstekend laten combineren met hoge grassoorten.

Welke soorten zijn er?

Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’

Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’ bloeit vanaf middenzomer tot aan de vroege herfst met 10 cm lange aren, die bezet zijn met kleine, rode bloemetjes. Hij heeft ovale, middelgroene bladeren. Binnen 2 seizoenen bereikt de plant een hoogte van 1,20 m. en een breedte van 0,50- 1 m. In groepen geeft de plant een goed verticaal accent.

Persicaria amplexicaulis ‘Alba ‘

Voor witbloeiend en rozebloeiend zijn Persicaria a. ‘Alba ‘ ( wit/hoogte 1 m.), Persicaria a. ‘Pink Elephant’ ( roze/hoogte 40 cm) en Persicaria a. ‘Early Pink Lady’ (roze/hoogte 1,20 m.) een goede keuze.

Persicaria virginiana ‘Lance Corporal’

Persicaria virginiana wordt vooral gewaardeerd vanwege het opvallend blad. Persicaria virginiana ‘Lance Corporal’ produceert apart lichtgroen blad met een  V-vormige roodbruine vlek op elk blad en bloeit met kleine, dofrode bloemen ( hoogte 80 cm ).

Aan Persicaria virginiana ‘Painters Palette’ verschijnen crême, groene bladeren met een framboosachtige, gekleurde V- vorm en produceert rode bloemaren ( hoogte 90 cm ). Een mooi soort die halfschaduwrijke plekken zal doen oplichten.

Persicaria affinis ‘Kabouter’

En dan zijn er nog laagblijvende kruipers, die goed voorin de border toepasbaar zijn. Voor laagblijvende persicaria komt Persicaria affinis ‘Kabouter’ in aanmerking. Hij bloeit met wit/roze bloemaren, wordt 30 cm hoog en is bovendien een goede bodembedekker.

Persicaria affinis Darjeerling Red, Persicaria amplexicaulus Firetail
Persicaria  ‘Darjeerling ‘Red’ en  Persicaria ‘Firetail’ met Herfstaster

Hoe en wanneer snoeien?

Persicaria (Duizendknoop of adderwortel) snoeien. Nadat de bloemaren zijn uitgebloeid, kunnen ze in september worden afgeknipt. Lelijk geworden bladeren kun je eind september of anders in het voorjaar ( maart ) afknippen.

Wat is de beste standplaats?

Waar groeit persicaria het best? Deze vaste plant staat graag in vochtige, niet al te droge grond en heeft een voorkeur voor een standplaats in de zon of halfschaduw.

Plant je persicaria aan dan zul je ervaren dat hij snel groeit. De plant heeft dus een grote groeikracht.

Persicaria is niet wintergroen. In de winter sterft de plant bovengronds af. In het voorjaar gaat hij weer nieuwe groeischeuten aanmaken.

Wat is de juiste plantafstand?

Richtlijnen voor plantafstanden persicaria. Houd bij het aanplanten van lage persicaria een afstand van 20 -30 cm tussen de planten aan.

Houd bij het aanplanten van middelhoge persicaria een afstand van 40 – 50 cm tussen de planten aan. Houd bij het aanplanten van hoge persicaria, die gemiddeld 1 tot 1,50 m hoog worden een afstand van 0,80 cm tussen de planten aan.

Hoe vermeerder je persicaria?

Delen / vermeerderen persicaria. Wanneer de omvang van de plant te groot is geworden kan hij gedeeld worden.

Het delen van persicaria gaat gemakkelijk. Graaf de plant in zijn geheel uit de grond op. Steek vervolgens met een spa een stuk van zijkant af en zet het gestoken stuk weer terug in de grond. Het delen kun je zowel in maart of september – oktober doen.

Welke planten passen bij persicaria?

Persicaria kan uitstekend gecombineerd worden met vaste planten zoals AstilbeAsters, Phlox, Agastache, Echinacea, en Siergrassen.


Agastache ‘Blue Fortune’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief