Peterselie

Krulpeterselie

Krulpeterselie

Petroselinum crispum

Peterselie

  • Standplaats: halfschaduw
  • Grondsoort: rijke, vochtige grond
  • Bloeiperiode: mei
  • Hoogte: 50 cm
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Wie peterselie zaaien niets vindt, kan ervoor kiezen om peterselie als volgroeide plant in een tuincentrum te kopen. Er worden in tuincentra ook jonge peterselieplanten aangeboden om zelf verder op te kweken.

Peterselie is een tweejarige plant. Hij gaat pas in het tweede jaar witte bloemen en zaad produceren. In het tweede jaar na de bloei loopt de smaak van het blad trouwens sterk terug. Een reden waarom peterselie vaak als eenjarige plant wordt behandeld.

De beste soorten peterselie

Krulpeterselie

Er zijn drie soorten peterselie verkrijgbaar. De bekende krulpeterselie ( Petroselinum crispum) is wat grof en heeft een minder uitgesproken smaak.

Italiaanse peterselie

Voor een verfijnde, zoete smaak neem dan platte peterselie ook wel Italiaanse peterselie genoemd. Wortelpeterselie wordt het minst gebruik.

Krulpeterselie en platte peterselie
Krulpeterselie en Platte peterselie (‘Gigant d’Italia)

Hoe verzorg ik de peterselie plant

Welke standplaats heeft de plant nodig? Alle soorten peterselie houden er niet van om in de volle zon te staan. Peterselie groeit het beste op een plek in de halfschaduw, in vochtige, voedzame grond.

Peterselie in potten

Heb je peterselie in een pot gekocht. Zet hem dan in een pot, een maat groter waarin je hem gekocht hebt. Breng eerst een laagje goede potgrond aan in de pot. Vervolgens plaats je de peterselie plant erin. Verder opvullen met aarde.

Water geven. De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.

Peterselie in de tuin

Peterselie kan uitstekend in de volle grond geplant worden. Plant je peterselie in de tuin aan. Voeg dan wat compost of organische mest aan het plantgat toe. Peterselie kun je in de tuin laten overwinteren.

jonge peterselieplanten
Jonge peterselieplanten die je zelf kunt opkweken

Hoe peterselie oogsten en knippen?

Peterselie oogst je het beste door het steeltje met het blad behoorlijk diep af te knippen. Niet de hele plant in één terugknippen. Laat een plukje staan, dan vindt er weer hergroei plaats.

Na ongeveer 4 weken is de plant weer redelijk vol met blad.

Meer lezen over kruiden

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief