Philadelphus

Boerenjasmijn

Philadelphus

Philadelphus

Boerenjasmijn

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: mei – juli
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Philadelphus, beter bekend als de boerenjasmijn, is een geweldige struik voor de vroege zomer. Vrijwel alle soorten bloeien in mei – juli en zijn dan bedekt met massa’s heerlijk zoetgeurende, witte of roomwitte bloemen in lossen tuilen.

Soorten

Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’

Heel geschikt voor aan de voorkant van een border is het laagblijvende, compacte soort Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’. Hij wordt 75 cm hoog en 1,5 m. breed en draagt 2,5 cm grote, roomwitte, gevulde bloemen.

Philadelphus ‘Belle Etoile’

Philadelphus ‘Belle Etoile’ heeft wat meer ruimte nodig. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 1,50 m. en wordt 2,50 m breed. Begin zomer bloeit hij met witte, stervormige bloemen met in het centrum donkerpaarse vlekjes.

Snoeien

Philadelphus ( boerenjasmijn ) snoeien. Philadelphus moet jaarlijks direct na de bloei  eind juli gesnoeid worden om een rijke bloei en nieuwe groei te stimuleren. Knip jaarlijks na de bloei 1/3 van de oudste takken tot op 15 cm boven de grond af. Takken, die de grond raken mogen ook ingekort worden.

Breng na de snoeibeurt ook een flinke laag compost aan rond de basis van de struik.

Drastisch snoeien Philadelphus ( boerenjasmijn ). Is de struik te groot geworden dan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart. Knip alle takken tot 15 cm boven de grond af.

Combinaties maken

De struik Philadelphus kan goed gecombineerd worden met Deutzia, Ceanothus, Cotinus, Rozen. Ook Clematissen komen in aanmerking.

Vooral in de zomer als de Boerenjasmijn is uitgebloeid en er onopvallend bijstaat kan een Clematis door zijn bloemen ervoor zorgen dat de struik er weer opnieuw aantrekkelijk uitziet.

Deutzia x hybrida Strawberry Fields
Deutzia ‘Strawberry Fields’