Phlox

Phlox paniculata ‘David’

Phlox paniculata ‘David’

Phlox

Vlambloem

  • Standplaats: halfschaduwrijk / zonnig
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / voedzame / grond
  • Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Phlox biedt zowel bloemen voor het voorjaar als voor de zomer. De hoofdkeuze is tussen kruipende phlox, die in het voorjaar bloeit, in de winter bijna groen blijft en de hoge tuinphlox, ook wel bekend als Phlox paniculata. Deze vaste tuinplant begint in het midden van de zomer te bloeien.

Phlox heeft een voorkeur voor humusrijke grond die niet uitdroogt.

Mooie soorten kruipphlox

Phlox divaricata ‘Blue Perfume’

Kruipphlox is verkrijgbaar in een reeks van kleuren van rood , blauw, wit of roze. Doordat de plant laag blijft is het nuttige bodembedekker. Phlox divaricata ‘Blue Perfume’ is een fantastisch, laag, kussenvormend soort. Hij draagt massa’s kleine bloemen in een mooie lilablauwe kleur, die heerlijk geuren. Hij wordt 35 cm hoog en 55 cm breed.

 Phlox subulata ‘MacDaniel’s Cushion’

Voor intense kleuren probeer de roderoze, rijkbloeiende Phlox subulata ‘Atropurpurea’ of  Phlox subulata ‘MacDaniel’s Cushion’ welke magentaroze bloemen produceert. Dit soort bereikt een hoogte van 25 cm en een breedte van 30 cm.

Phlox paniculata Bright Eyes, Phlox divaricata Blue Moon
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’              Phlox divaricata ‘Blue Moon’

Mooie hoge phloxen

Phlox paniculata ‘Bright Eyes’

De hoge tuinphloxen zijn zomerbloeiers. In  juli – aug. dragen ze bloemen die in bloemkleur variëren van wit, roze, hardroze, lilablauw tot paars. Een mooi, aantrekkelijk soort is  Phlox paniculata ‘Bright Eyes’. Hij bloeit met fantastische, zachtroze bloemen met een rozerood oog en wordt ongeveer 90 cm hoog.

 Phlox paniculata ‘Blue Paradise’

Voor een blauwpaarse kleur is  Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ een goede keuze. Hij geurt heerlijk en produceert violetblauwe bloemen met in het centrum een klein purperen oog en bereikt een hoogte van 1 m. en een breedte van 50 à 75 cm.

Phlox paniculata ‘David’

Perfect zuiverwit bloeiend is Phlox paniculata ‘David’ Ook dit soort ruikt heerlijk, heeft donkergroene bladeren en wordt 1,20 m hoog en 75 cm breed. Bovendien is ‘David’ niet gevoelig voor meeldauw.

Phlox ‘Utopia’

Voor een zeer hoge, stevige, heerlijk geurende phlox kun je Phlox ‘Utopia’ nemen. Hij wordt 1,50 – 1,70 m hoog, bloeit met zachtroze bloemtuilen en komt door zijn hoogte goed tot zijn recht achterin een border.

Wanneer en hoe phlox snoeien?

Kruipphlox snoeien

Knip na de bloei eind juni de uitgebloeide bloemstengels met ongeveer een derde terug voor een blijvende, dichte begroeiing. Als de kruipende scheuten aan de randen te lang zijn geworden, kunnen ook deze  na de bloei wat ingekort worden.

Hoge phloxen snoeien

Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen om een verdere bloei te stimuleren. In september kunnen de verwelkte bloemaren tot op de grond worden afgeknipt.

De juiste verzorging

Wanneer phlox planten? Phloxen kun je het hele jaar aanplanten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten goed wortel schieten.

Uitstel bloei Phlox. Alle bloemstelen van hoge phloxen kunnen half mei / begin juni tot ongeveer de helft, tot net boven een blad teruggeknipt worden.

Hiermee stel je de bloeitijd uit en de phlox zal later bloeien. Meestal 4 weken later. Een langere bloei van  phlox verkrijg je door slechts een deel van de bloemstelen terug te knippen en een ander deel niet af te knippen. Ook dit moet half mei / begin juni gedaan worden, maar niet later.

Hoe bestrijden phlox meeldauw?

  • Bestrijden meeldauw Phlox. Over Phloxen wordt vaak geklaagd dat ze aan meeldauw ten prooi vallen. Wat kun je er tegen doen ? Het scheppen van de juiste groeiomstandigheden kan er zeker toe bijdragen om meeldauw op phloxen te voorkomen.
  • Phlox heeft een voorkeur voor humusrijke grond. Voeg dus veel compost toe aan de grond wanneer je phlox plant. Ten tweede. Phlox houdt niet van droge grond. Zorg ervoor dat de vochtigheid in de grond wordt vastgehouden.
  • Dat bereik je door een mulchlaag van organisch materiaal rond de basis van de phlox aan te brengen maar houd de mulch uit de buurt van de stengels. De beste tijd om dat te doen is in maart.

Planten combineren met phlox

Phlox divaricata en Phlox subulata kunnen gecombineerd worden met voorjaarbloeiende planten zoals Aquilegia, Dicentra, Prumula.

Phlox maculata maar ook Phlox paniculata  kunnen fraai gecombineerd worden met Aster, Persicaria, Salvia microphylla, en Stokrozen.

Aster
Aster

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief