Photinia (Glansmispel)

Photinia x fraseri Red Robin

Photinia x fraseri 'Red Robin''

Photinia

Glansmispel

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: april – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Photinia (Glansmispel )is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Er zijn bladverliezende en groenbijvende Photinia soorten. Photinia x fraseri ‘Red Robin’ wordt het meest aangeboden en verkocht.

Soorten

Photinia x fraseri ‘Red Robin’

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ is vanwege zijn blad een fantastische, wintergroene struik. In het voorjaar als de struik uitloopt, draagt hij opvallend, glanzend rood blad . Naarmate het seizoen vordert neemt het blad een groene kleur aan.

Een Photinia x f. ‘Red Robin’ groeit vrij snel. In een jaar tijd kan hij wel  20 à 30 cm groeien. In april-mei of soms in juni verschijnen er witte bloemen aan de struik. Photinia x fraseri ‘Red Robin’ wordt als alleenstaande struik ongeveer 2,50 m. hoog en en 3 m. breed.

Photinia x fraseri ‘Little Red Robin’

Photinia x fraseri ‘Little Red Robin’ is een mooi soort voor een wat kleinere tuin. ( hoogte 2 meter).

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ als haag

Photinia x f. ‘Red Robin’ kan ook als haag geplant worden. Het is een voortreffelijke, decoratieve haagplant.

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ op stam

Photinia x f. ‘Red Robin’ is ook op stam verkrijgbaar. Zo’n boompje op stam leent zich goed om toe te passen in een kleine voortuin.

Photina x fraseri Red Robin
Bloemen Photinia x f. ‘Red Robin’       Jong blad Photinia x. f. ‘Red Robin’

Snoeien Photina struik

Wanneer Glansmispel ( Photinia) snoeien. Photinia x f. ‘Red Robin’ kan het beste in maart, nadat de vorst voorbij is, teruggesnoeid worden. Te lang geworden scheuten en slecht geplaatste takken kunnen dan verwijderd worden. Breng in maart ook een flinke laag compost rond de basis van de struik aan.

In de zomer kun je overwegen om nog een lichte tweede snoei toe te passen. Kort de uiteinden met ongeveer 15 cm in . De struik zal dan opnieuw jonge scheuten produceren, die weer een rode kleur aannemen.

Snoeien Photina haag

Als haag kan Photinia x f. ‘Red Robin’ in mei-juni of anders in aug. gesnoeid worden.

Snoeien Photina op stam

Wanneer Photinia x f. ‘Red Robin (Glansmispel) op stam snoeien. Snoei het boompje op stam in het voorjaar (maart) terug om hem in vorm te houden. Te lang geworden scheuten kort je flink in. Breng  in maart ook een flinke laag compost rond de basis van de struik aan. Indien nodig pas je nog een tweede, lichte snoei toe in de zomer.

Bloemen

In april-mei verschijnen de bloemen. Wil je de bloemen aan een Photinia x f. ‘Red Robin’ behouden.  Snoei hem dan pas na de bloei eind mei terug.

Verzorging

Geef Photinia x f. ‘Red Robin’  het liefst een beschutte plaats waar hij niet te veel scherpe, koude wind vangt. Bij matige tot strenge vorst kunnen de bladeren beschadigd raken.

Combinaties

Photinia x f. ‘Red Robin’ kan goed gecombineerd worden met Nandina domestica, Skimmia, Cotinus, Prunus laurocerasus

Cotinus c. 'Royal Purple'
Cotinus ‘Royal Purple’