Pieris

Pieris japonica ‘Katsura’

Pieris japonica ‘Katsura’

Pieris

Rotsheide

  • Standplaats: zonnig /halve schaduw
  • Grondsoort:  zure, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Pieris zijn sierlijke, voorjaarsbloeiende struiken met aantrekkelijke, klokvormige bloemen die in kleur variëren van wit, roze tot rood. De meeste soorten worden zelden hoger dan 2 meter en de breedte blijft veelal beperkt tot 1 meter.

Pieris is een zeer trage groeier en houdt het liefst van een beschutte, halfschaduwrijke plaats.

Soorten

Pieris japonica ‘Debutante’

In de herfst en winter draagt ‘Debutante’ roodbruine bloemknoppen die in het voorjaar mooi crême-wit uitlopen. Bijen voelen zich aangetrokken tot deze bloemen. Pieris japonica ‘Debutante’ heeft een compacte groeiwijze en blijft met een hoogte van 75 cm vrij laag. Dus geschikt voor kleine tuinen.

Pieris japonica ‘Mountain Fire’

‘Mountain Fire’ onderscheidt zich door fraai, koperrood, jong blad dat later in het seizoen naar diep donkergroen verkleurt. Het blad steekt mooi af tegen de witte, klokvormige bloemen. Verder heeft ‘Mountain Fire’ een opgaande groeiwijze. Deze struik bereikt ongeveer een hoogte van 1,2-1,6 meter.

Andere soorten die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Pieris japonica ‘Bonfire’ , Pieris japonica ‘Little Heath’, Pieris ‘Forest Flame’ en Pieris ‘Flaming Silver’.

Pieris Forest Flame
Pieris ‘Forest Flame’                                Pieris japonica ‘Debutante’

Snoeien

Pieris / Pieris japonica (Rotsheide) snoeien. Indien nodig kan de struik na de bloei eind mei licht gesnoeid worden. Je kunt dan ook de verwelkte bloemen verwijderen.

Blad van Pieris /Pieris japonica is bruin geworden door de vorst. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien.

Verzorging

Grondsoort Pieris / Pieris japonica. Alle Pieris soorten houden van wat zurige grond. Breng tijdens het aanplanten wat turfmol of grond voor ericaceeën in het plantgat aan.

Plantafstand Pieris. Houd bij het aanplanten een afstand van 50 – 75 cm tussen de planten aan.

Combinaties maken

Pieris japonica laat zich uitstekend combineren worden met Heide, Leucothoe, Rhododendron, Skimmia ,Varens.

Rhododendron Blue Silver
Rhododendron ‘Blue Silver’