Pittosporum tobira Nanum
Pittosporum tobira Nanum
Australische laurier
- Standplaats: volle zon of halfschaduw
- Grondsoort: goed water doorlatende grond
- Bloeiperiode: april-juni
- Hoogte: 75 cm
- Wintergroen: ja
- Winterhard: matig winterhard
Info Pittosporum tobira ‘Nanum’
Een mooie, groenblijvende struik die er het hele jaar goed blijft uitzien. Pittosporum tobira ‘Nanum’, ook wel Australische laurier genoemd, heeft een compacte, ronde groeiwijze. Het glanzende, ovale blad is helder groen van kleur, later in het seizoen verkleurend naar donkergroen.
In het voorjaar bloeit ‘Nanum’ met aantrekkelijke, crême-witte bloemen die naar oranjebloesem ruiken. De struik wordt ongeveer 75 cm. Dus uitstekend geschikt voor een plantenbak of kleine tuinen.
Wanneer en hoe moet ik snoeien?
Pittosporum tobira ‘Nanum’ (Australische laurier) snoeien. Deze struik heeft weinig snoei nodig. Indien nodig, kan de struik na de bloei in juli licht teruggesnoeid worden om zijn vorm te laten behouden.
Welke standplaats en grondsoort?
De struik is matig winterhard. Zet Pittosporum tobira ‘Nanum’ op een beschutte standplaats in de volle zon of halfschaduw, afgeschermd van koude, gure winden.
Verdraagt tijdens de winterperiode ook niet te veel nattigheid. Groeit het beste in goed water doorlatende grond.
Hoe de struik laten overwinteren?
Pittosporum tobira ‘Nanum’ in de volle grond
Bij matige tot strenge vorst heeft de struik in de volle grond bescherming nodig. Breng een flinke laag compost of anders droog blad, rond de basis van de plant aan. Indien nodig, kan de struik nog worden afgedekt met een paar lagen vliesdoek.
Pittosporum tobira ‘Nanum’ in een plantenbak
Staat Pittosporum tobira ‘Nanum’ in een pot. Plaats de pot dan tijdelijk in vorstvrije ruimte. Is dat niet mogelijk. Bescherm de struik in pot dan met een winterhoes voor planten.
Planten combineren met pittosporum
Pittosporum tobira ‘Nanum’ laat zich goed combineren met groenblijvende struiken tot 2 meter en talloze andere struiken zoals Choisya ternata, Ceanothus, en Loropetalum ‘Fire Dance’
Ceanothus