Planten voor vlinders

Nepeta met de vlinder de kleine vos

nepeta vlinderplant

In het voorjaar maar vooral in de zomermaanden juli-agustus zijn er veel verschillende soorten vlinders te zien. Jammer genoeg, gaat het aantal vlinders in Nederland achteruit. Je kunt meehelpen om de vlinders te beschermen. Wat moet je doen?

Hoe kan je vlinders helpen?

Vlinders voeden zich met nectar, een zoetachtige stof, die in bloemen zit. Om goed te kunnen vliegen maar ook om zich voort te planten hebben vlinders nectar nodig. Zet dus in je tuin of op het balkon bloeiende, vaste planten of struiken die veel nectar bevatten.

Top 10 vlinderplanten

1. Vlinderstruik

Buddleja davidii Fascinating
Buddleja davidii ‘Fascinating’ met de vlinder Atalanta

De vlinderstruik is een gemakkelijke struik en bloeit het rijkst op een plek in de volle zon. In juli-augustus worden de lange bloemaren van de vlinderstruik druk bezocht door dag-en nachtvlinders. Er zijn hoge vlinder- en dwergvlinderstruiken te koop. De lage vlinderstruiken doen het ook goed in een plantenbak.

2. Lavendel

Lavandula angustifolia Hidcote
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

In de top 10 vlinderplanten mag lavendel niet ontbreken. Lavendel ( Lavandula ) trekt in de zomermaanden veel verschillende soorten vlinders waaronder het koolwitje, de kleine vos, zandoogje en de citroenvlinder. Ook bijen zijn dol op de lavandelbloemen. Je kunt het beste de winterharde Lavandula angustifolia aanplanten.

3. Oregano

Origanum
Origanum met de vlinder koolwitje

In de late zomer produceert oregano (origanum) witte of paarse bloemen. Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vlinders, bijen en hommels. Oregano is een kruidenplant. Er is altijd wel een hoekje in de tuin of op het balkon te vinden waar je oregano kunt neerzetten. Je doet vlinder er een plezier mee.

4. Muurbloem

Erisymum Bowles Mauve
Erysimum ‘Bowles Mauve”

Erysimum ‘Bowles Mauve’ ( muurbloem) bloeit met  paarse bloemen die verschijnen aan lange stengels. Deze vaste plant bloeit vanf maart, met kleine onderbrekingen tot ver in oktober. Vanwege zijn lange bloeitijd is het goede nectarplant. Hij voorziet vlinders niet alleen in het voorjaar maar ook later in het jaar van nectar.

5. Zonnehoed

Echinacea
Echinacea ‘White Swan’ met de vlinder de kleine vos

Zonnehoed (Echinacea) is een opvallende, vaste plant die veel kleur toevoegt in de late zomer aan een border. Hij bloeit met grote, schitterende, margrietachtige bloemen op stevige stelen, gedurende een lange periode vanaf juli tot september. Zonnehoed zal veel vlinders naar de tuin lokken.

6. Struikveronica

Hebe addenda
Hebe addenda

Ook de struikveronica ( Hebe) is een uitstekende vlinderplant. Struikveronica is een laagblijvende, groenblijvende struik, die het goed doet in potten op het balkon. Je kunt de plant ook in de volle grond zetten. De nectarrijke, pluimvormige bloemen trekken in de late zomer en vroege herfst veel vlinders en bijen aan.

7. Kattekruid

nepeta vlinderplant
Nepeta x faassenii met de vlinder de kleine vos

Kattekruid ofwel Nepeta is een gemakkelijke, vaste plant. Het is ook een uitstekende bodembedekker. In juni-augustus verschijnen er aan de bloemenaren kleine, buisvormige, lavendelkleurige bloemen. Vlinders, bijen en motten houden van de met nectar beladen bloemen.

8. Ijzerhard

Verbena bonariensis
Verbena bonariensis met de vlinder koolwitje

Met ijzerhard (Verbena bonariensis), een stijlvolle, laatbloeiende zomerplant, lok je veel vlinders aan. Niet alleen dagvlinders maar ook nachtvlinders zijn dol op de platte schermen, die bezet zijn zijn met kleine, paarse bloempjes. De bloeiperiode van ijzerhard loopt van augustus tot oktober.

9. Hemelsleutel

Sedum Carl
Sedum ‘Carl’

Hemelsleutel (Sedum) trekt niet alleen vlinders aan maar voegt ook kleur toe aan een border wanneer de meeste, vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn. Deze vaste plant produceert in de late zomer platte bloemschermen. De kleur van de bloemen varieert van roze, rood, paarsrood tot wit.

10. Herfstaster

Aster Blauwer Gletscher
Aster ‘Blauer Gletscher’ met de vlinder dagpauwoog

Ook in de late zomer hebben vlinders voedsel nodig. Najaarsbloeiers zoals herfstasters helpen vlinders in hun zoektocht naar voedsel. Herfstasters zijn gemakkelijke, vaste planten en bloeien met margrietachtige bloemen. Ze houden van een zonnige standplaats.

Hoe overwinteren vlinders?

Ondersteun vlinders ook in de winter. De meeste vlinders brengen de wintermaanden door in de vorm van eitjes, rups of pop. Deze houden zich graag schuil in grassen, onder dode- of droge plantresten, afgevallen blad, of in uitgebloeide planten. Het is dus zaak om allerlei planten en blad  in de tuin in de late herfst niet al te grondig op ruimen.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief