Platanus x hispanica

Platanus x hispanica leivorm

platanus x hispanica

Platanus x hispanica

Plataan

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Een plataan (platanus) is  een snelgroeiende, bladverliezende, sterke boom die uiteindelijk een grote hoogt bereikt. Platanen worden in mediterrane landen met droge, warme zomers vaak aangeplant als schaduwbomen. In Nederland zie je ook steeds vaker in tuinen platanen staan. Maar dan wel in de vorm van een dakplataan of een leiplataan. Daar is een goede reden voor. Deze bomen nemen namelijk niet veel ruimte in beslag en zijn dus geschikt voor kleine tuinen.

Platanen dragen opvallende, grote, handvormige bladeren, die in de herfst naar bruingeel verkleuren. Ook verschijnen in dit jaargetijde de bolvormige, stekelige vruchten.

De afschilferende bast bij oudere platanen vertonen op den duur grijsgroene tot geelgroene kleuren, die er opvallend uitzien.

Platanus x hispanica (Leiplataan)
Jong blad plataan                                      Gesnoeide leiplataan

Snoeien

Wanneer en hoe snoeien Platanus x hispanica. Om hun aantrekkelijke vorm te laten behouden moeten dakplatanen en leiplatanen wel regelmatig gesnoeid worden.

Snoei een dakplataan in november als het blad is gevallen of anders eind februari. Snoei alle recht omhoogstaande twijgen die op de horizontale takken groeien, helemaal terug. Aan de horizontale takken zelf, hoef je niets te doen.

Snoei een leiplataan in november als het blad is gevallen of anders eind februari. Snoei alle zijscheuten ( takken) en omhoogstaande twijgen, die op de horizontale hoofdtakken groeien, tot op ongeveer 2 à 5 terug.

Wanneer dakplataan of leiplataan planten

Een dakplataan of leiplataan in een pot ( container) kan het hele jaar geplant worden. Wanneer het vriest of bij extreme droogte in de zomer, moet  je het planten van de boom even uitstellen.

Houd voor de diepte van het plantgat de hoogte van de pot aan waarin de plataan geleverd is. De breedte van het plantgat. Het gat moet dusdanig breed en ruim zijn, dat de wortels van de boom er goed uitgespreid in kunnen liggen.