Platanus x hispanica

Platanus x hispanica leivorm

platanus x hispanica

Platanus x hispanica

Plataan

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Plataan wordt in mediterrane landen met droge, warme zomers vaak aangeplant als schaduwboom. In Nederland zie je steeds vaker in tuinen een dakplataan of een plataan als leiboom staan. Daar is een goede reden voor. Deze bomen nemen namelijk niet veel ruimte in beslag en zijn dus geschikt voor kleine tuinen.

Platanen dragen opvallende, grote, handvormige bladeren, die in de herfst naar bruingeel verkleuren. Ook verschijnen in dit jaargetijde de bolvormige, stekelige vruchten.

De afschilferende bast bij oudere platanen vertonen op den duur grijsgroene tot geelgroene kleuren, die er opvallend uitzien.

Platanus x hispanica (Leiplataan)
Jong blad plataan                                      Gesnoeide leiplataan

Snoeien

Wanneer en hoe snoeien Platanus x hispanica. Om hun aantrekkelijke vorm te laten behouden moeten dakplatanen en leiplatanen wel regelmatig gesnoeid worden.

Snoei een dakplataan eind oktober als het blad is gevallen of anders eind februari. Snoei alle recht omhoogstaande twijgen die op de horizontale takken groeien, helemaal terug. Aan de horizontale takken zelf, hoef je niets te doen.

Snoei een leiplataan eind oktober als het blad is gevallen of anders eind februari. Snoei alle zijscheuten ( takken) en omhoogstaande twijgen, die op de horizontale hoofdtakken groeien, tot op ongeveer 2 à 5 terug.

Wanneer dakplataan of leiplataan planten

Een dakplataan of leiplataan in een pot ( container) kan het hele jaar geplant worden. Wanneer het vriest of bij extreme droogte in de zomer, moet  je het planten van de boom even uitstellen.

Houd voor de diepte van het plantgat de hoogte van de pot aan waarin de plataan geleverd is. De breedte van het plantgat. Het gat moet dusdanig breed en ruim zijn, dat de wortels van de boom er goed uitgespreid in kunnen liggen.