Prunus lusitanica (Portugese laurier)

Prunus lusitanica

Prunus lusitanica

Prunus Lusitanica

Portugese Laurier ( Laurier)

Standplaats: volle zon of halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: mei-juni
Hoogte: 3- 4 meter
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Prunus lusitanica is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en Portugal. Vandaar dat hij ook wel Portugese laurier (laurier) wordt genoemd.

Soms wordt Prunus lusitanica verwart met Prunus laurocerasus (laurierkers/laurier). Deze Prunus heeft een wat ander blad en groeit wat sneller dan een Prunus lusitanica.

De mooiste soorten portugese laurier

Prunus lusitanica

Prunus lusitanica is een wintergroene, opgaande groeiende struik, die ongesnoeid makkelijk de 3 à 4 meter kan halen. Hij draagt mooie, donkergroene, 10 cm lange bladeren, bloeit in mei-juni met lange trossen witte bloemen, vaak gevolgd door rode bessen, die later naar zwart verkleuren.

Prunus lusitanica angustifolia

Een wat compacter soort is Prunus lusitanica angustifolia. Hij bereikt een hoogte van 3 meter en zijn bladeren zijn wat kleiner dan die van Prunus lusitanica. Beide soorten lenen zich heel goed voor vormsnoei.

Prunus lusitanica
Bloemen Prunus lusitanica en blad van Prunus lusitanica

Prunus lusitanica Haag

Prunus lusitanica is ook een voortreffelijke haagplant en wordt vaak als wintergroene haag geplant. Prunus lusitanica angustifolia is vooral geschikt voor lage hagen. Dus goed te gebruiken voor een kleine tuin.

Prunus lusitanica op Stam

Prunus lusitanica is ook verkrijgbaar op stam. Er worden zowel grote als kleine exemplaren aangeboden. Een klein exemplaar kun je in een grote plantenbak zetten.

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

  • Snoeien Prunus lusitanica ( Portugese laurier). Te lang geworden scheuten en verkeerd geplaatste takken kunnen in maart verwijderd worden. Snoeien in maart brengt met zich dat de struik dan geen bloemen zal dragen. Wil je de bloemen behouden, geef de struik dan eind juni een snoeibeurt, nadat de bloemen  zijn uitgebloeid.
  • Als haag kan Prunus lusitanica in juni of  indien nodig nog een keer in augustus gesnoeid worden.
  • Wanneer Prunus lusitanica op stam snoeien. Om de vorm te behouden, snoei te lang geworden scheuten in maart terug. Snoeien in maart brengt met zich dat het boompje dan geen bloemen zal dragen. Wil je de bloemen behouden, geef het boompje dan eind juni een snoeibeurt, nadat de bloemen  zijn uitgebloeid.

Welke plantafstand aanhouden?

Plantafstand Prunus lusitanica haag. Houd ongeveer 3 planten per strekkende meter aan.

Welke standplaats en grondsoort?

De struik doet het goed op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Geef Prunus lusitanica ook liefst een plaats waar hij niet veel koude, scherpe wind vangt.

Welke grondsoort heeft de struik nodig? Hij staat graag in humusrijke, goed gedraineerde grond waarin het water goed kan weglopen.

Planten combineren met portugese laurier

Prunus lusitanica kan goed gecombineerd met andere struiken zoals Photina x fraseri, Prunus laurocerasus, Laurus nobilis, Ilex aquifolium.

Photina x fraseri
Photina x fraseri

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief