Prunus lusitanica (Portugese laurier)

Prunus lusitanica

Prunus lusitanica

Prunus Lusitanica

Portugese Laurier ( Laurier)

Standplaats: volle zon/halve schaduw/schaduw
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: mei-juni
Hoogte: 3- 4 meter
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Prunus lusitanica is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en Portugal. Vandaar dat hij ook wel Portugese laurier (laurier) wordt genoemd.

Soms wordt Prunus lusitanica verwart met Prunus laurocerasus (laurierkers/laurier). Deze Prunus heeft een wat ander blad en groeit wat sneller dan een Prunus lusitanica.

Soorten

Prunus lusitanica

Prunus lusitanica is een wintergroene, opgaande groeiende struik, die ongesnoeid makkelijk de 3 à 4 meter kan halen. Hij draagt mooie, donkergroene, 10 cm lange bladeren, bloeit in mei-juni met lange trossen witte bloemen, vaak gevolgd door rode bessen, die later naar zwart verkleuren.

Prunus lusitanica angustifolia

Een wat compacter soort is Prunus lusitanica angustifolia. Hij bereikt een hoogte van 3 meter en zijn bladeren zijn wat kleiner dan die van Prunus lusitanica. Beide soorten lenen zich heel goed voor vormsnoei.

Prunus lusitanica
Bloemen Prunus lusitanica                     Blad van Prunus lusitanica

Prunus lusitanica Haag

Prunus lusitanica is ook een voortreffelijke haagplant en wordt vaak als wintergroene haag geplant. Prunus lusitanica angustifolia is vooral geschikt voor lage hagen. Dus goed te gebruiken voor een kleine tuin.

Prunus lusitanica op Stam

Prunus lusitanica is ook verkrijgbaar op stam. Er worden zowel grote als kleine exemplaren aangeboden. Een klein exemplaar kun je in een grote plantenbak zetten.

Snoeien

Snoeien Prunus lusitanica ( Portugese laurier). Te lang geworden scheuten en verkeerd geplaatste takken kunnen in maart verwijderd worden. Snoeien in maart brengt met zich dat de struik dan geen bloemen zal dragen. Wil je de bloemen behouden, geef de struik dan eind juni een snoeibeurt, nadat de bloemen  zijn uitgebloeid.

Als haag kan Prunus lusitanica in juni of  indien nodig nog een keer in augustus gesnoeid worden.

Wanneer Prunus lusitanica op stam snoeien. Om de vorm te behouden, snoei te lang geworden scheuten in maart terug. Snoeien in maart brengt met zich dat het boompje dan geen bloemen zal dragen. Wil je de bloemen behouden, geef het boompje dan eind juni een snoeibeurt, nadat de bloemen  zijn uitgebloeid.

Plantafstand

Plantafstand Prunus lusitanica haag. Houd ongeveer 3 planten per strekkende meter aan.

Verzorging

Geef Prunus lusitanica liefst een plaats waar hij niet veel koude, scherpe wind vangt.

Combinatie

Prunus lusitanica kan goed gecombineerd met andere struiken zoals Photina x fraseri, Prunus laurocerasus, Laurus nobilis, Ilex aquifolium.

Photina x fraseri
Photina x fraseri