Rhododendron

Rhododendron c. ‘Nova Zembla’

Rhododendron c. ‘Nova Zembla’

Rhododendron

  • Standplaats: lichte/ halve schaduw
  • Grondsoort: zure, humusrijke grond
  • Bloeitijd: april -mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard:ja

Rhododendrons zijn opvallende struiken die veelal in het vroege voorjaar bloeien met weelderige, spectaculaire bloemen in de kleuren roze, rood, paars, wit en zalmkleurig.

Mooie soorten rhododendrons

Rhododendron  ‘Nova Zembla’

Groenblijvende rhododendron soorten. Rhododendron  ‘Nova Zembla’ bloeit met roze/rode bloemen en bereikt een nette hoogte van ongeveer 2,5 – 3 m.

Andere soorten die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Rhododendron c. ‘Album’ ( wit/ hoogte 3 m.) Rhododendron c. Boursault (paars/ hoogte 3 m.) en Rhododendron ponticum ‘Sappho’ ( wit met paarse stippen in het hart/ hoogte 3 m ).

Rhododendron ‘Percy Wiseman’

Voor een kleine tuin kun je beter soorten nemen die niet zo hoog worden. Rhododendron ‘Percy Wiseman’ is uitstekend geschikt want hij bereikt een hoogte van 0,90 – 1,50 m. en produceert opvallende, zalmroze bloemtrossen.

Ook Rhododendron ‘Azurika’ en Rhododendron ‘Night Sky’ nemen weinig ruimte in beslag. Beide struiken dragen schitterende, violetblauwe bloemen en worden uiteindelijk ongeveer 50 tot 60 cm hoog.

Rhododendron Azurika
Rhododendron ‘Azurika’                         Rhododendron ‘Night Sky’

Hoe en wanneer snoeien?

Rhododendrons snoeien. Rhododendrons hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Kale of lelijk takken kunnen na de bloei eind juni behoorlijk diep, tot 50 cm boven de grond teruggesnoeid worden. Knip een tak af net boven een oog (verdikking).

Wat moet je doen als rhododendron is uitgebloeid?

Laat de verwelkte bloemen zitten of verwijder ze in juni. De uitgebloeide bloemen verdrogen vrij snel en zullen vervolgens op de grond vallen. Wil je de plant opfrissen, verwijder de oude bloemen dan met de hand.

Het afknippen van de uitgebloeide bloemen met een snoeischaar is niet zo handig, omdat de nieuwe knoppen al direct na de bloei voor het volgend jaar  onder de uitgebloeide bloemen aangelegd worden. Door te knippen zou je de nieuwe knoppen kunnen beschadigen.

Hoe rhododendron planten?

Rhododendrons hebben zure grond nodig om goed te gedijen. Door flink wat tuinturf of grond voor ericaceeën in het plantgat aan te brengen en deze goed met de bestaande grond te mengen, wordt de grond zuurder.

De wortels van een rhododendron groeien dicht aan de oppervlakte. Dus plant hem niet te diep. Voor de diepte van het plantgat, houd de hoogte van de wortelkluit aan. Voor de breedte van het plantgat, houd 2 x keer de omvang van de kluit aan. De beste tijd om een rhododendron te planten is het voorjaar en het najaar.

Welke standplaats?

De struiken groeien en bloeien het best op een standplaats in de lichte halfschaduw. Ze kunnen eventueel ook op een wat zonnige plaats geplant worden. Je moet er dan wel voor zorgen dat de grond goed vochtig blijft.

Waarom bloeit rhododendron niet?

  • Rhododendron krijgt geen bloemen. Wat is de oorzaak? Als een rhododendron in de zomer te droog staat, kan de struik ertoe neigen om geen nieuwe knoppen aan te leggen.
  • Een rhododendron staat niet graag in droge grond. Door een mulchlaag (deklaag) op en rondom de voet van de plant aan te brengen, voorkom je dat de grond niet al te snel uitdroogt.
  • Een mulchlaag van b.v. boomschors, houtsnippers of verteerd blad (bladcompost) of tuincompost zorgt er namelijk voor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Planten combineren met rhododendron

Rhododendrons zijn goed te combineren met Acer palmatum, Magnolia, Pieris japonica, Skimmia en Varens.

Acer palmatum Orange Dream
Acer palmatum ‘Orange Dream’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief