Rozeblad heeft last van sterroetdauw

Sterroetdauw

Sterroetdauw

Sterroetdauw verschijnt op rozebladeren

Hoe wordt sterroetdauw veroorzaakt ?

Sterroetdauw ook wel Blackspot genoemd is een schimmelziekte die vanaf het late voorjaar maar ook in de herfst donkerbruine / paarsachtige tot zwarte vlekken op het blad van de roos veroorzaakt. De aangetaste bladeren  verkleuren naar geel en vallen vervolgens van de rozenstruik af.

Ook kan sterroetdauw zich voordoen op de jonge stengels/takken van de roos.

Verder is het nuttig om te weten dat de sporen van de schimmel overwinteren in de afgevallen rozebladeren op de grond. Op die manier kan de plant weer besmet raken waardoor er weer opnieuw sterroetdauw op de nieuwe bladeren optreedt.

sterroetdauw
Begin van sterroetdauw    volledig aantast blad               gezond blad  roos

Milieuvriendelijke bestrijding

Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen.

In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd. Zo voorkom je grotendeels  dat de ziekte zich verder verspreidt. Jonge scheuten of takken waar sterroetdauw op zit, moeten in het vroege voorjaar weggesnoeid worden.

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om sterroetdauw grotendeels in te dammen. O.a. Rosacur, Vital.

Het is raadzaam om al in het voorjaar na de snoei te beginnen met spuiten en herhaal wanneer er nieuw blad verschijnt.  Ook tijdens de volle groei het sproeien herhalen,vooral bij stilstaand vochtig weer.

Lees goed de instructies op het bestrijdingsmiddel.