Rozeblad heeft last van sterroetdauw
Sterroetdauw op rozen
Hoe wordt sterroetdauw veroorzaakt ?
- Sterroetdauw ook wel Blackspot genoemd is een schimmelziekte die vanaf het late voorjaar maar ook in de herfst donkerbruine / paarsachtige tot zwarte vlekken op het blad van de roos veroorzaakt. De aangetaste bladeren verkleuren naar geel en vallen vervolgens van de rozenstruik af.
- Ook kan sterroetdauw zich voordoen op de jonge stengels/takken van de roos.
- Verder is het nuttig om te weten dat de sporen van de schimmel overwinteren in de afgevallen rozebladeren op de grond. Op die manier kan de plant weer besmet raken waardoor er weer opnieuw sterroetdauw op de nieuwe bladeren optreedt.
Begin van sterroetdauw en volledig aantast blad.
Hoe sterroetdauw bestrijden?
- Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen.
- In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd. Zo voorkom je grotendeels dat de ziekte zich verder verspreidt.
- Ook snoeien helpt. Jonge scheuten of takken waar sterroetdauw op zit, moeten in het vroege voorjaar weggesnoeid worden.