Rozemarijn stekken

Het stekken van rozemarijn.

rozemarijn stekken

Wist je dat je rozemarijn het hele jaar kunt oogsten. En dat ook de bijen in het voorjaar dol zijn op de bloemen van rozemarijn. Reden genoeg om altijd over voldoende rozemarijnplanten te beschikken. Gelukkig is rozemarijn heel gemakkelijk te stekken. Wanneer stekken? Het stekken van rozemarijn doe je het best aan het einde van de vroege lente en in de vroege zomer. In deze periode zal de plant veel nieuwe scheten produceren.

Rozemarijn stekken met ons handig stappenplan

1. Stekken afsnijden

rozemarijn stekken
Neem jonge rozemarijnscheuten

Hoe neem je een stek? Kies jonge scheuten uit van ongeveer 10-15 lang zonder bloemen. En snijd de topscheuten af met een scherp mesje. Doe de rozemarijnstekken in een bevochtigd plastic zakje totdat je tijd hebt om het stekkarwei verder af te maken.

2. Stekken maken

Rozemarijn stek maken
Het maken van een rozemarijnstek.

Van de jonge topscheuten kun je stekken gaan maken. Snijd de stek met een scherp mesje recht af, net onder 2 blaadjes.

3. Blaadjes verwijderen

Rozemarijn stek blad verwijderen
Blaadjes rozemarijn haal je eraf met je hand.

Zorg dat de gemaakte stek niet te veel vocht verliest. Verwijder daarom de onderste blaadjes om te veel verdamping te voorkomen.

4. De stekken in de grond stoppen

Rozemarijn stek in de grond stoppen
Plaats de stek aan de rand van de pot.

Voor het vullen van de potjes gebruik je zaai-en stekgrond of gebruik potgrond met wat scherp zand(brekerszand). Je kunt als verhouding ongeveer 3 delen potgrond en 1 deel zand aanhouden. Steek het stekje aan de rand van de pot in de aarde, maar niet te diep. De blaadjes mogen de aarde niet raken. Druk de aarde licht aan.

5. Hoeveel stekjes in een pot ?

Rozemarijn stekjes in een pot
Aantallen rozemarijnstekken in een pot.

Hoeveel stekjes zet je in een potje met aarde? Niet te veel. In elke potje kun je slechts enkele stekjes langs de rand plaatsen. De stekjes mogen elkaar niet raken, want dan krijgen ze te weinig licht. Heb je de rozemarijnstekjes in de pot geplaatst, geef ze dan van bovenaf water. Gebruik een gieter.

6. Stekken verzorgen en controleren

Rozemarijn stek in een koud kastje
Rozemarijnstekken in een koud kastje.

Doe een plastic zakje over het potje met de stekken en plaats het potje op een warm, licht plekje (niet in direct zonlicht plaatsen). Of plaats de pot met de stekken in een koud kastje met een deksel.

Controleer regelmatig of de grond nog vochtig is. Is de bovenkant van de grond droog, benevel dan de stekken met een plantenspuit. Zie je afgevallen blaadjes liggen, dan verwijder je deze.

7. Wanneer rozemarijnstek uitplanten?

Rozemarijn stek met wortels
Rozemarijnstek die beworteld is.

Na ongeveer 6 weken zal de rozemarijnstek beworteld zijn. Dan is het tijd om elke stekje in een afzonderlijk potje te zetten. Je doet er goed aan om de de stek verder op te kweken en vorstvrij te laten overwinteren. Dat kan buiten onder een afdak waar hij afgeschermd staat, tegen veel regen.

In het voorjaar beschikt de rozemarijnstek dan over een goed ontwikkeld wortelgestel en voldoende nieuw blad. De rozemarijnstek kan dan in de tuin worden uitgeplant of in een grotere pot gezet worden.

Meer weten

Rozemarijn snoeien

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief