Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn

Standplaats: volle/halve zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: maart – mei
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: heeft bij vorst bescherming nodig

Als wintergroene struik ziet rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) het hele jaar er goed uit. Houd er rekening mee, dat rozemarijn van oorsprong een mediterrane plant is.

De beste soorten rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Gewone rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) heeft een rechte, opgaande groeiwijze en wordt gemiddeld 0,80 – 1.00 m. hoog. Vanaf eind maart tot juni bloeit hij met kleine, diepblauwe bloempjes. Er ook soorten die opvallende roze bloemen dragen zoals Rosmarinus of. ‘Majorca Pink’

Rosmarinus of. ‘Miss Jessopps Upright’

Rosmarinus of. ‘Miss Jessopps Upright’ is misschien iets meer voor een echte kruidentuin. Hij bereikt een hoogte van 1.20 – 1.50 m., heeft grijsgroene blaadjes en produceert lichtblauwe bloemen.

Kruipende rozemarijn
Rosmarinus prostratus in bloei

Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’

Naast rozemarijn wat in de hoogte groeit, hebt je ook nog eens mooie, kruipende rozemarijn. Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ blijft prettig laag en is een uitstekende bodembedekker. Hij heeft glimmende, donkergroene blaadjes en wordt 50 cm hoog.

Rosmarinus of. ‘Capri’

Rosmarinus of. ‘Capri’ is eveneens een kruipende vorm, wordt vaak in een pot gezet en is dan een echte blikvanger voor op een terras. Je kunt hem ook zeker over een muurtje laten hangen. Met zijn lichtgedraaide, lange takken zal hij snel recht naar benenden groeien.

Rosmarinus of. ‘Capri’ wordt 30 – 50 cm hoog en bloeit zowel in het voorjaar als in het najaar.

Hoe en wanneer moet ik snoeien?

Rozemarijn snoeien. Rozemarijn moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden.Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien.

Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 8 cm in om zijn vorm te laten behouden. Bovendien stimuleert zo’n knipbeurt weer nieuwe groei.

Hoe oosten en plukken?

Vanaf het vroege groeiseizoen kun je rozemarijn ook plukken voor gebruik in de keuken. Gebruik liever geen losse blaadjes. Beter is om de zachte toppen van de takjes met een lengte van 5 à 8 cm af te knippen met een snoeischaar of af te snijden met een scherp mes.

Rozemarijn snoeien
Rozemarijn snoeien

Waar rozemarijn planten?

  • Rozemarijn kan  in de volle grond geplant worden, maar ook in een pot gezet worden. Het planten doe je in het voorjaar en in de zomer.
  • Welke standplaats heeft rozemarijn nodig? Zet hem op een zonnige plek, beschutte plek in goed gedraineerde grond waarin het water goed kan weglopen.
  • Als je op kleigrond tuiniert, voeg dan grit toe aan de grond voordat je gaat planten. Dat maakt de grond luchtiger.

De beste tijd voor verpotten

Rozemarijn verpotten. Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de rozemarijn te verpotten. Het beste tijdstip om te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei start. Snoei de plant na het verpotten ook licht terug. ( 2 à 3 cm).

Kun je verhoute rozemarijn terugsnoeien?

De takken van rozemarijn kunnen in de loop der tijd wat kaal worden en verhout raken. Wat kun je daar tegen doen. Eigenlijk vrij weinig. De kale,houtige takken tot bijna aan de basis van de plant afknippen heeft weinig zin. Ze zullen nauwelijks of niet meer uitlopen.

Als de takken helemaal aan de onderkant zijn kaal geworden, dan kun je de rozemarijn het beste vervangen door een nieuwe plant.

Rozemarijn kale takken

Kale takken rozemarijn

Kan rozemarijn buiten overwinteren?

Alle soorten rozemarijn zijn wat vorstgevoelig en hebben bij matige tot strenge vorst bescherming nodig. Een pot met rozemarijn kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden. Blijft hij lang in zo’n ruimte staan en droog de grond uit, geef de plant dan wat water.

Ook rozemarijn in de volle grond kun je vrij goed tegen vorst beschermen door flink wat stro of een droge hoop bladeren rond de voet aan te brengen. Desnoods kunnen ook nog de takken van de rozemarijn afgedekt worden met vliesdoek.

Meer lezen over kruiden

Tuinkruiden

Tijm

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief