Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn

Standplaats: volle/halve zon
Grondsoort: droge, goed doorlatende grond
Bloeiperiode: maart – mei
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: heeft bij vorst bescherming nodig

Als wintergroene struik ziet rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) het hele jaar er goed uit en kan zowel in een pot als in de volle grond aangeplant worden. Houd er rekening mee, dat rozemarijn van oorsprong een mediterrane plant is.

Hij heeft dus een zonnige, beschutte plaats nodig om goed te gedijen.

Soorten

Rosmarinus officinalis

Gewone rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) heeft een rechte, opgaande groeiwijze en wordt gemiddeld 0,80 – 1.00 m. hoog. Vanaf eind maart tot juni bloeit hij met kleine, diepblauwe bloempjes. Er ook soorten die opvallende roze bloemen dragen.

Rosmarinus of. ‘Majorca Pink’

Rosmarinus of. ‘Majorca Pink’ en Rosmarinus of. ‘Roseus’ zijn beide rozebloeiend.

Rosmarinus of. ‘Miss Jessopps Upright’

Rosmarinus of. ‘Miss Jessopps Upright’ is misschien iets meer voor een echte kruidentuin. Hij bereikt een hoogte van 1.20 – 1.50 m., heeft grijsgroene blaadjes en produceert lichtblauwe bloemen.

Rosmarinus prostatus/ kruipende rozemarijn
Rosmarinus prostratus                         Rosmarinus prostratus in bloei

Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’

Naast rozemarijn wat in de hoogte groeit, hebt je ook nog eens mooie, kruipende rozemarijn. Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ blijft prettig laag en is een uitstekende bodembedekker. Hij heeft glimmende, donkergroene blaadjes en wordt 50 cm hoog.

Rosmarinus of. ‘Capri’

Rosmarinus of. ‘Capri’ is eveneens een kruipende vorm, wordt vaak in een pot gezet en is dan een echte blikvanger voor op een terras. Je kunt hem ook zeker over een muurtje laten hangen. Met zijn lichtgedraaide, lange takken zal hij snel recht naar benenden groeien.

Rosmarinus of. ‘Capri’ wordt 30 – 50 cm hoog en bloeit zowel in het voorjaar als in het najaar.

Snoeien

Rozemarijn snoeien. Rozemarijn moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden.Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien.

Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 8 cm in om zijn vorm te laten behouden. Bovendien stimuleert zo’n knipbeurt weer nieuwe groei.

Rozemarijn plukken

Vanaf het vroege groeiseizoen kun je rozemarijn ook plukken voor gebruik in de keuken. Gebruik liever geen losse blaadjes. Beter is om de zachte toppen van de takjes met een lengte van 5 à 8 cm af te knippen met een snoeischaar of af te snijden met een scherp mes.

Rozemarijn snoeien
Rozemarijn                                            Rozemarijn snoeien

Rozemarijn planten

Jonge rozemarijn kun je maar beter niet voor de winter in de volle grond aanplanten. De beste periode voor het planten is het voorjaar en de zomer. Rozemarijn groeit het beste in goed doorlatende grond op een beschutte plaats in de volle zon.

Als je op kleigrond tuiniert, voeg dan grit toe aan de grond voordat je gaat planten. Dat maakt de grond luchtiger.

Rozemarijn verpotten

Rozemarijn verpotten. Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de rozemarijn te verpotten. Het beste tijdstip om te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei start. Snoei de plant na het verpotten ook licht terug. ( 2 à 3 cm).

Problemen

De takken van rozemarijn kunnen in de loop der tijd wat kaal worden. Knap de plant op als hij flink teruggesnoeid wordt ? Eigenlijk niet. De kale takken tot bijna aan de grond afknippen heeft weinig zin. Ze zullen nauwelijks of niet meer uitlopen.

De stelen van rozemarijn kunnen in het vroege voorjaar tot aan het begin van de zomer ontsiert worden door een propje wit schuim, wat veroorzaakt wordt door de schuimcicade. Voor bestrijding schuim op rozemarijn zie bij ziekten en plagen.

Kale takken rozemarijn/ schuimcicade op rozemarijn
Kale takken rozemarijn                                                              Schuimcicade op rozemarijn

Overwinteren rozemarijn

Alle soorten rozemarijn zijn wat vorstgevoelig en hebben bij matige tot strenge vorst bescherming nodig. Een pot met rozemarijn kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden. Blijft hij lang in zo’n ruimte staan en droog de grond uit, geef de plant dan wat water.

Ook rozemarijn in de volle grond kun je vrij goed tegen vorst beschermen door flink wat stro of een droge hoop bladeren rond de voet aan te brengen. Desnoods kunnen ook nog de takken van de rozemarijn afgedekt worden met vliesdoek.

Voor verzorging van tijm en andere tuinkruiden. Zie Tuinkruiden en bij Tijm