Rozen combineren met vaste planten

Rozen gecombineerd met Salvia verticillata

Rozen combineren met vaste planten

Zes planten die prachtig staan bij rozen

Rozen kun je uitstekend combineren met zomerbloeiende, vaste planten. Deze planten gaan goed samen met rozenstruiken. Ze laten de kleur van rozen extra goed uitkomen en nemen ook weinig ruimte in beslag. Kies vooral lage vaste planten die tegelijkertijd met de rozen bloeien.

1. Vrouwenmantel

Alchemilla mollis

Alchemilla mollis

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bloeit in de maanden mei-juli met geelgroene bloempluimen boven aantrekkelijk, grijsgroen, gewaaierd blad. De geelgroene kleur van de bloemschermen komt goed uit tegen de achtergrond van witte, gele en roze rozen. De plant is een goede onderbegroeiing voor rozen. In de winter sterft vrouwenmantel af.

Hoogte x Breedte  60 x 75 cm

2. Muurbloem

Erisymum Bowles Mauve

Erysimum ‘Bowles Mauve’

De lilapaarse bloemaren van Erysimum ‘Bowles Mauve’ (muurbloem) gaan goed samen met roze, rode en witte rozen. Ook nadat de rozen zijn uitgebloeid beleef je nog veel plezier aan deze vaste plant. ‘Bowles Mauve’ blijft namelijk tot ver in oktober bloemen produceren. Regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen stimuleert de aanleg van nieuwe bloeiaren.

Hoogte x Breedte  75 x 60 cm

3. Ooievaarsbek

Geranium Rozanne

Geranium Rozanne

Veel geraniums (ooievaarsbek) lenen zich goed om onder rozenstruiken te planten. Het zijn gemakkelijke, vaste planten en de bloeitijd valt vaak samen met die van rozen. Vooral de blauwpaarsbloeiende Geranium ‘Rozanne’ laat zich goed combineren met roze rozen en beschikt ook nog eens over een lange bloeitijd.

Hoogte x Breedte  50 x 80 cm

4. Lavendel

Lavandula angustifolia Hidcote

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ (Lavendel) bloeit in de zomermaanden met intens, donker paarsblauwe bloeiaren. Zet hem onder of naast abrikoosbloeiende of magentarozebloeiende rozen. Deze lavendel met zijn grijsgroen blad is wintergroen. Dus ook nadat de rozen zijn uitgebloeid. blijf deze lavendel kleur toevoegen aan een border.

Hoogte x Breedte  50 x 60 cm

5. Salie

Salvia nemorosa 'Sensation Deep Rose'

Salvia nemorosa ‘Sensation Deep Rose’

Salvia nemorosa (Salie) onderscheidt zich door lange, rechtopgaande bloeiaren. Deze vaste plant bloeit gelijktijdig met veel rozen. Trekt ook veel hommels en bijen aan. Hij is verkrijgbaar in de kleuren violetblauw of dieproze. Salvia nemorosa ‘Sensation Deep Rose’ met donkerroze aren wordt ongeveer 40 cm hoog. Alle salvia’s nemorosa zijn goede partners voor rozen in uiteenlopende kleuren.

Hoogte x Breedte  40 x 35 cm

6. Kattekruid

nepeta vlinderplant

Nepeta met de vlinder de kleine vos

Kattekruid (nepeta) heeft een wat bossige groeiwijze. In juni-juli produceert hij licht, violetblauwe bloemen. Geweldig in combinatie met witte of roze rozen. Na de bloei in juli is het goed om kattekruid een keer licht terug te snoeien. Dat bevordert een tweede bloei. Uitstekende vlinder- en bijenplant.

Hoogte x Breedte  60 x 45 cm

Meer lezen over rozen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief