Rudbeckia

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'

Rudbeckia fulgida 'Goldst

Rudbeckia

Zonnehoed

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte: 80 cm – 1,20 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Rudbeckia ( zonnehoed) is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en is een gemakkelijke plant. Er zijn verschillende types rudbeckia’s. De hoofdkeuze is tussen echte vaste planten zoals Rudbeckia  fulgida of Rudbeckia laciniata en éénjarige rudbeckia’s.

Alle soorten rudbeckia’s kunnen bogen op een zeer lange bloeiperiode. Ze bloeien vanaf het midden van de zomer tot aan de late herfst.

Soorten

Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta is een aantrekkelijke, tweejarige plant. Deze laatbloeiende madelief is verkrijgbaar in opwindende tinten van geel, koper, oranje en rood. Op zeer beschutte en warme plekken kan Rudbeckia hirta zich gedragen als een kortlevende vaste plant.

Rudbeckia fulgida ‘Goldstorm’

Rudbeckia fulgida ‘Goldstorm’ voorziet in een warme, gele kleur voor de late zomer. ‘Goldstorm’ is een winterharde, vaste plant. Hij draagt grote, goudgele bloemen met een donker oog op opgaande stelen boven lancetvormige bladeren. Word 70 cm hoog.

Rudbeckia var deamii

Rudbeckia var deamii. Gelijksoortig in verschijning maar met kleinere, gele madeliefachtige bloemen die 7 cm breed zijn.

Rudbeckia ‘Henry Eilers’

Voor hogere soorten probeer Rudbeckia ‘Henry Eilers’, welke een hoogte bereikt van 1,20 m. of Rudbeckia maxima. Deze bladverliezende, vaste plant kan 1,70 m hoog worden.

Snoeien

Snoeien Rudbeckia (zonnehoed). Verwijder tijdens het groeiseizoen regelmatig de uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Eind september kunnen de oude, uitgebloeide bloemstengels tot net boven de grond worden afgeknipt.

Of laat een aantal stengels met de zaadhoofden gedurende de herfst en de winter staan. Vogels zijn dol op de zaadhoofden van rudbeckia.

Combinaties

Rudbeckia kan goed gecombineerd worden met Helenium, Sedum, Kniphofia, Eupatorium en met Siergrassen.

Sedum herbstfreude
Sedum ‘Herbstfreude’