Salvia microphylla Hot Lips

Salvia ‘Royal Bumble’

Salvia ‘Royal Bumble’

Salvia microphylla ‘Hot Lips’

Salie

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – oktober
  • Hoogte: 60-100 cm
  • Wintergroen: half wintergroen
  • Winterhard: ja (heeft winterbescherming nodig)

Salvia microphylla en Salvia greggii zijn onmisbaar vanwege hun zeer lange bloeiperiode. Deze struikachtige salvia’s komen oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico en hebben veelal een bossige groeiwijze.

Ze groeien het beste in de volle zon, in zeer goed gedraineerde grond.

Welke soorten zijn er?

Salvia microphylla ‘Hotlips’

Salvia microphylla ‘Hotlips’ is een krachtig groeiende, vaste plant die langdurig en rijk bloeit met witte bloemen en een rode onderlip. De kleur van de bloemen kan variëren. Bij lage temperaturen verkleuren de bloemen naar meer wit. Deze struikachtige salvia wordt ongeveer 90-100 cm hoog.

Of probeer ‘Pink Lips’ en ‘Amethyst Lips’ met rozewitte- en paarswitte bloemen.

Salvia greggii ‘Lipstick’

Met een hoogte van 40-60 cm is Salvia greggii ‘Lipstick’ uitstekend geschikt voor plantenbakken. Hij produceert fraaie, hardroze bloemen en klein, groen, aromatisch blad.

Salvia ‘Royal Bumble’

‘Royal Bumble’ is eveneens de moeite waard. Deze spectaculaire salvia draagt intens donkerrode bloemen  die verschijnen aan paars gekleurde, ranke stelen met diepgroen, aromatisch blad gedurende een lange periode van van juni tot november.

Salvia microphylla Pink Lips
Salvia microphylla ‘Pink Lips’               Salvia microphylla ‘Hotlips’

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Hoe en wanneer snoeien Salvia microphylla (‘Hot Lips’) en Salvia greggii. De snoeibeurt gebeurt pas in het voorjaar. Laat de uitgebloeide stengels staan. Ze geven de plant nog wat bescherming tijdens de winterperiode.

Zodra de nieuwe groei zichtbaar is, geef je deze salvia’s een snoeibeurt. Knip de oude stengels in april tot net boven de nieuwe groei terug.

Wat is de juiste voeding?

Salvia microphylla en Salvia greggi, die in plantenbakken staan, hebben baat bij bemesting en zal de productie van bloemen ten goede komen. Geef de plant tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

Tips voor uitbundige bloei

Knip tijdens het groeiseizoen regelmatig de uitgebloeide bloemaren af tot net boven een blad  om de de aanleg van nieuwe bloemen te stimuleren.

Kan de plant tegen vorst?

  • Hoe overwinteren? Salvia microphylla maar ook Salvia greggii is redelijk winterhard. Ze verdragen ongeveer -8 tot -10 graden vorst. In goed gedraineerde grond en op een beschutte plaats kunnen ze tijdens de winter in de volle grond blijven staan.
  • Breng ter bescherming bij matige vorst rond de basis van de plant een flinke laag compost, of anders dennentakken of stro aan.
  • Beschikken deze planten in de volle grond niet over dergelijke groeiomstandigheden, graaf de planten dan op en zet ze in een pot. Laat de pot buiten staan, afgeschermd tegen veel regen.
  • Bij strenge vorst de pot tijdelijk in een vorstvrije ruimte plaatsen.

Planten combineren met Salvia microphylla

Salvia microphylla kan goed gecombineerd worden met Salvia nemorosa, Gaura lindheimeri, Verbena bonariensis, Stachys.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief