Salvia officinalis
Salvia officinalis
Echte Salie
- Standplaats: volle zon
- Grondsoort: goed doorlatende grond
- Bloeiperiode:mei-juli
- Hoogte:80 cm
- Wintergroen: Ja
- Winterhard: bij strenge vorst bescherming nodig.
- Andere kenmerken: aantrekkelijk voor bijen en hommels
Info over Salvia officinalis
Salvia officinalis (echte salie)) is een fraaie kruidenplant die in winter groen blijft. Hij draagt, ovaalvormig, grijsgroen, aromatisch blad.Kun je salie eten?
De saliebladeren worden in de keuken gebruikt om tomatensaus en vleesgerechten extra smaak te geven. Er valt met het aromatische salieblad trouwens ook goede thee te zetten.
Hoe en wanneer moet ik snoeien?
Salvia officinalis ( echte salie) snoeien. Snoei de plant in april terug. Daarmee houdt je hem compact. Knip de lange takjes met ongeveer de helft terug tot net boven een paar nieuw groeischeuten.
Wat te doen als Salvia officinalis is uitgebloeid? In juli na de bloei, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.
terugsnoeien Salvia officinalis
Welke grondsoort planten?
De plant houdt van volle zon.In de volle grond op een zeer zonnige plek groeit Salvia officinalis al snel uit tot een kleine heester. Plant hem wel aan in goede doorlatende grond.
In een te natte grond zal hij slecht presteren. Deze salvia doet het ook goed in een grote pot. Zorg voor goede drainage door onderin de pot potscherven aan te brengen.
Kan salvia officinalis overwinteren?
Salvia officinalis (salie) is redelijk winterhard. Heeft bescherming nodig in strenge winters. Een pot met Salvia officinalis kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden.
Of als de pot buiten blijft staan, bescherm de plant dan met een paar lagen fleecedoek. De pot zelf inpakken met bubblefolie.Nadat de vorst voorbij is, de bubblefolie verwijderen.
Hoe en wanneer saliebladeren oogsten?
Vers blad kun je het hele jaar plukken. Salieblaadjes oogsten om ze te drogen, doe je net voordat de plant gaat bloeien. Op dat tijdstip bevat het blad de meeste smaak.
Meer lezen over kruiden
Foto’s: Modeste Herwig/Greenfingersonline