Salvia

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Salvia nemorosa

Salie

  • Standplaats : volle zon
  • Grondsoort: humus-rijke, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-september
  • Hoogte: 40-70cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja
  • Andere kenmerken: aantrekkelijk voor bijen en hommels

Het plantengeslacht Salvia is zeer veelzijdig en omvat wel 900 soorten. Er zijn vorstgevoelige subtropische soorten, veelal afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico. Er zijn ook winterharde soorten die het in ons klimaat goed doen zoals Salvia nemorosa. De Nederlandse naam voor deze vaste plant is salie.

Welke soorten zijn er?

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

Heel bekend en populair is Salvia nemorosa en kan goed aangeplant worden als borderplant. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ is een klassieker die bloeit met lange, opgaande violetblauwe aren boven pollen van lichtgroene, elliptische bladeren. De winterhardheid van deze salvia is goed.

Hij bloeit van tot juni tot september en wordt 45 cm hoog en 65 cm breed en is niet wintergroen. De plant sterft in de herfst boven de grond af.

Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is ook een geweldig, niet-wintergroene soort. Hij wordt 65 hoog en 40 cm breed, heeft een stevige, opgaande groeiwijze en bloeit in de zomer met donkere blauwvioletkleurige aren. Naast zijn bloemen valt de plant vooral op door zijn prachtige, donkerpaars, gekleurde stengels.

Salvia nemorosa ‘Amethyst’

Violetrozebloeiende is de waardevolle Salvia nemorosa ‘Amethyst’. Het is een hele elegante salvia en wordt tussen 60 en 80 cm hoog. Net als alle andere salvia’s past hij goed in een cottage garden.

Salvia nemorosa ‘Mainacht’

Salvia nemorosa ‘Mainacht’ is de enige van de Salvia nemorosa-soorten die al vroeg bloeit. Vanaf mei tot aug. is hij getooid met blauwviolette bloemen en wordt 60 cm hoog.

Salvia nemorosa
Salvia ‘Sensation Deep Blue’                Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Hoe en wanneer kun je Salvia nemorosa snoeien?

  • De juiste tips voor snoeien Salvia nemorosa (salie). Knip in maart de verdorde bloemaren tot op de grond toe af. En verwijder dood blad en lelijk geworden bladeren. Met zo’n knipbeurt maak je weer ruimte voor de nieuwe groei van de plant.
  • Wat doe je met uitgebloeide Salvia nemorosa? Alle Salvia nemorosa – soorten kunnen direct na de bloei in juli  teruggeknipt worden. Knip de hele plant tot ongeveer 10 cm boven de grond terug. Er volgt dan vaak een tweede, lichte bloei.

Welke mest voor Salvia nemorosa?

Breng in maart rond de basis van de plant een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 cm.

Tips voor grondsoort en plantafstand

Deze vaste plant heeft een voorkeur voor volle zon en staat graag niet al te nat. Plant hem in humusrijke, goed waterdoorlatende grond. Plantafstand Salvia nemorosa. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 cm tussen de planten aan.

Welke planten passen bij Salvia nemorosa?

Salvia nemorosa gaat goed samen met vaste planten zoals Campanula, GeraniumAchillea,  Astrantia.

Geranium sanguineum var striatum
Geranium sanguineum var striatum

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief