Sarcococca

Sarcococca hookeriana var. humilis

Sarcococca hookeriana var. humilis

Sarcococca

Vleesbes of Zoete Buxus

  • Standplaats: halfschaduw of schaduw
  • Grondsoort: humusrijke, licht vochtige grond
  • Bloeiperiode: januari-maart
  • Hoogte: 40- 80 cm
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Sarcococca is een kleine, winterharde, groenblijvende struik met fraai, glanzend, donkergroen blad. Daarnaast is het een echte winterbloeier. Hij bloeit in de winter met witte bloempjes, die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen worden gevolgd door bessen. De plant wordt ook wel vleesbes of zoete buxus genoemd.

Welke soorten zijn de moeite waard om geplant te worden?

De mooiste soorten sarcococca

Sarcococca hookeriana var. humilis

Dit is een fantastisch struikje met lancetvormig blad dat jaarrond groen blijft. Als bonus verschijnen er in de vroege winter witte bloempjes aan de struik, die een heerlijke, sterke honingeur verspreiden.

Hij heeft een brede, spreidende groeiwijze en zal de bodem goed bedekken. Door zijn geringe hoogte van 40 cm is hij goed bruikbaar als bladhoudende bodembedekker.

Sarcococca Winter Gem, Sarcococca confusa

Sarcococca ‘Winter Gem’ en Sarcococca confusa zijn uitstekende schaduwplanten

Sarcococca hookeriana ‘Winter Gem’

‘Winter Gem’ is een leuke tuinplant voor de winter en voorjaarstuin. Deze groenblijvende struik draagt smal, langwerpig blad en witte bloempjes die openen vanuit knoppen in de winter. Na de bloei produceert hij rode besssen, die later naar zwart verkleuren. ‘Winter Gem’ wordt 50-70 cm hoog.

Sarcococca confusa

Sarcococca confusa valt op door zijn glimmend, golvend blad, dat wintergroen is, en zijn witte bloempjes. De bloei valt in de wintermaanden wanneer er weinig andere planten bloeien. Met een hoogte van 80-100 cm wordt hij groter dan andere sarcococca soorten.

Hoe verzorg je een sarcococca ?

1. Standplaats. Als je deze struik plant, zet hem dan op een beschutte plek in de halfschaduw of schaduw in humusrijke, licht vochtige grond. Te veel volle zon zal hij niet goed verdragen. De bladeren zullen dan minder intens groen blijven.

2. Breng in april een laag compost van ongeveer 5 cm rond de basis van de plant aan. Zo’n laag zorgt ervoor dat de grond niet te veel uitdroogt.

3. Je kunt hem op verschillende manieren gebruiken. Omdat hij breed uitgroeit is hij goed toe te passen als wintergroene bodembedekker. Ook is het een perfecte haagplant. Het is een prima vervanger voor de buxusplant.

Wanneer en hoe snoeien sarcococca ?

De sarcococca (vleesbes of zoete buxus) heeft niet veel snoei nodig. Mocht het struikje te groot worden, dan kun je hem na de bloei in april, licht terugknippen. Ook takken die de vorm aantasten, kunnen in april verwijderd worden.

Planten combineren met sarcococca

De plant kan uitstekend gecombineerd worden met andere heesters en vaste planten zoals Aucuba japonica ‘Variegata’, Prunus lusitanica en Pachysandra terminalis.

Meer lezen over planten in de schaduw

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief