Scabiosa

Scabiosa ‘Pink Mist’

Scabiosa ‘Pink Mist’

Scabiosa

Schurftkruid / Duifkruid

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – sept.
  • Hoogte: 40 – 80 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Scabiosia is een mooie zomerbloeiende plant en ideaal voor een zonnige plek in een border. Uit de langgerekte, slanke stelen rijzen talloze bloempjes op met uitstekende helmdraden die veel lijken op speldekussens. De kleur van de bloemen loopt van wit, geel, rood, blauw , lichtpaars tot dieppaars.

Scabiosa kent een uitzonderlijke lange bloeiperiode en produceert ook nog eens uitstekende snijbloemen.

Soorten

Scabiosa ‘Butterfly Blue’

Scabiosa ‘Butterfly Blue’ is een leuk soort en komt erg goed uit in een cottage garden. Net als alle andere Scabiosa-soorten kent hij een fantastische lange bloeiperiode. Hij draagt lavandel lila-achtige bloemhoofdjes van juni tot ver in september. Scabiosa ‘Butterfly Blue’ wordt 40 cm hoog en 40 cm breed.

Scabiosa ‘Pink Mist’

Voor rozebloeiend overweeg Scabiosa ‘Pink Mist’.

Alle Scabiosa soorten zijn zeer geliefd bij bijen en vele vlinders.

Snoeien

Scabiosa snoeien. Knip de verwelkte bloemstengels tijdens het groeiseizoen net boven een blad af. Dit bevordert de productie van nieuwe bloemen. In september kunnen de uitgebloeide bloemstengels tot net boven basis van de plant worden afgeknipt.

Verzorging

Scabiosa heeft een hekel aan natte grond in de winter. Dus heeft goede drainage nodig. Voeg grit ( fijne steentjes) aan de grond toe voordat er geplant wordt om de drainage te verbeteren. In het bijzonder als je op kleigrond tuiniert.

Combinaties

Scabiosa kan fraai gecombineerd worden met Erysimum ‘Mauve Bowles’, Phlox, Liatris spicata, Monarda.

Monarda Pink Lace
Monarda ‘Pink Lace’