Sedum

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum

Vetkruid / Hemelsleutel

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte: 30 – 60 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Een van de reden waarom Sedum spectabile zo’n geweldige plant is dat hij kleur toevoegt aan de border wanneer de meeste vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn. Hij bloeit vanaf begin augustus tot in de late herfst. De kleuren van de platte bloemhoofden variëren van roze, robijnrood, paarsrood tot wit.

De bloemen worden in de late nazomer druk bezocht door vlinders.

Wat zijn de beste soorten?

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum spectabile ‘Brilliant’ heeft dikke stelen met opvallende, vlezige, grijsgroene bladeren, bedekt met roze bloemhoofden. Hij wordt 60 cm hoog. Vlinders en bijen zijn er dol op.

Sedum Spectabile ‘Iceberg’

Een koel kleurenschema kan gemaakt worden met de witbloeiende Sedum Spectabile ‘Iceberg’.

Sedum ‘Herbstfreude’

Een andere om te proberen is Sedum ‘Herbstfreude’ ook wel bekend als ‘Autumn Joy’, wiens bloemen in het begin groenroze zijn, om later te verkleuren naar diep roze als ze rijpen. Deze mooie sdeum bloeit van augustus tot ver in oktober.

Sedum ‘Purple Emperor’

Een heel opvallend soort is Sedum ‘Purple Emperor’. Hij draagt rijke donkerpaarse bladeren met zalmroze bloemen. Hij wordt 45 cm breed en 45 cm hoog.

Sedum Herbstfreude, Sedum Autumn Joy or Hylotelephium Herbstfreude
Sedum ‘Herbstfreude’                         Jonge knoppen Sedum ‘Herbstfreude’

Wanneer en hoe snoeien?

Sedum (vetkruid of hemelsleutel) snoeien. Knip in oktober de dode bloemstelen tot net boven de grond af. Of laat een aantal stelen met de zaadhoofden staan als winterdecoratie. Ze kunnen dan vervolgens in maart worden afgeknipt.

Waarom valt sedum uit elkaar?

  • Sedum valt uit elkaar. De oorzaak dat de stelen van sedum te zwaar worden en gaan vallen heeft grotendeels te maken met te natte en vruchtbare grond. Je kunt er zeker wat tegen doen.
  • Verbeter de grond waarin sedum staat. Het water moet goed weg kunnen lopen uit de grond. Wanneer de plant in de juiste grondsoort staat, zal hij beter rechtop blijven staan.
  • Of knip de bloemstelen half mei / eind mei met ongeveer de helft terug tot net boven een blad. De plant zal dan snel steviger bloemscheuten produceren en zal nog steeds gaan bloeien maar enigszins later. Deze methode helpt ook om te voorkomen dat stelen naar buiten vallen.

Hoe en waar planten?

Op welke grond groeit sedum? Deze vaste plant heeft een voorkeur voor goed gedraineerde grond. Hij staat niet graag langdurig met zijn wortels in te natte grond. Verder is veel zon belangrijk voor sedum of hemelsleutel. Dus plant hem aan op een zonnige plek in de tuin.

Wanneer Sedum verplanten? Vanaf maart tot aan de vroege zomer kun je sedum verplanten. De grond warmt in deze periode goed op waardoor de wortels zich kunnen herstellen en verder ontwikkelen.

Welke planten passen bij sedum?

Sedum laat zich goed combineren met vaste planten zoals Liriope muscari, Rudbeckia, Herfstanemonen, Agastache.

Rudbeckia
Rudbeckia

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief