Sedum

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum

Vetkruid / Hemelsleutel

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte: 30 – 60 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja

Een van de reden waarom Sedum spectabile zo’n geweldige plant is dat hij kleur toevoegt aan de border wanneer de meeste vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn. Hij bloeit vanaf begin augustus tot in de late herfst. De kleuren van de platte bloemhoofden variëren van roze, robijnrood, paarsrood tot wit.

De bloemen worden in de late nazomer druk bezocht door vlinders.

Zon is belangrijk voor deze vaste plant. Dus geef hem een zonnige plek.

Soorten

Sedum spectabile ‘Brilliant’

Sedum spectabile ‘Brilliant’ heeft dikke stelen met opvallende, vlezige, grijsgroene bladeren, bedekt met roze bloemhoofden. Hij wordt 60 cm hoog. Vlinders en bijen zijn er dol op.

Sedum Spectabile ‘Iceberg’

Een koel kleurenschema kan gemaakt worden met de witbloeiende Sedum Spectabile ‘Iceberg’.

Sedum ‘Herbstfreude’

Een andere om te proberen is Sedum ‘Herbstfreude’ ook wel bekend als ‘Autumn Joy’, wiens bloemen in het begin groenroze zijn, om later te verkleuren naar diep roze als ze rijpen.

Sedum ‘Purple Emperor’

Een heel opvallend soort is Sedum ‘Purple Emperor’. Hij draagt rijke donkerpaarse bladeren met zalmroze bloemen. Hij wordt 45 cm breed en 45 cm hoog.

Sedum Herbstfreude, Sedum Autumn Joy or Hylotelephium Herbstfreude
Sedum ‘Herbstfreude’                         Jonge knoppen Sedum ‘Herbstfreude’

Snoeien

Sedum (vetkruid of hemelsleutel) snoeien. Knip in oktober de dode bloemstelen tot net boven de grond af. Of laat een aantal stelen met de zaadhoofden staan als winterdecoratie. Ze kunnen dan vervolgens in maart worden afgeknipt.

Verzorging

Sedum valt uit elkaar. De oorzaak dat de stelen van sedum te zwaar worden en gaan vallen heeft grotendeels te maken met te natte en vruchtbare grond. Je kunt er zeker wat tegen doen.

Verbeter de grond. Of knip de bloemstelen half mei / eind mei met ongeveer de helft terug tot net boven een blad. De plant zal dan snel steviger bloemscheuten produceren en zal nog steeds gaan bloeien maar enigszins later. Deze methode helpt om te voorkomen dat stelen naar buiten vallen.

Wanneer Sedum verplanten. Vanaf maart tot aan de vroege zomer kun je sedum verplanten. De grond warmt in deze periode goed op waardoor de wortels zich kunnen herstellen en verder ontwikkelen.

Sedum combineren

Sedum laat zich goed combineren met vaste planten zoals Liriope muscari, Rudbeckia, Herfstanemonen, Agastache.

Rudbeckia
Rudbeckia