Skimmia
Skimmia
- Standplaats: schaduw / halve schaduw
- Grondsoort: goed doorlatende, licht zure, humusrijke grond
- Bloeiperiode: nov-april
- Hoogte: afhankelijk van het soort
- Wintergroen: ja
- Winterhard: ja
Skimmia is een aantrekkelijke, groenblijvende struik die vanaf november tot en maart bloeit met bessen en of bloemen. In de winter zal een skimmia door zijn bloemknoppen en bessen geweldig veel kleur toevoegen aan de tuin. Niet alle struiken produceren bessen. Hoe komt dat ?
Er zijn namelijk skimmia’s met vrouwelijke bloemen en skimmia’s die mannelijke bloemen dragen. Alleen een vrouwelijke plant legt bessen aan nadat haar bloemen zijn bestoven door een mannelijke plant die in buurt staat.
De mooiste soorten skimmia’s met bessen
Skimmia japonica ‘Pabella’
Skimmia japonica ‘Pabella’ (vrouwelijk) is onmisbaar vanwege het mooie, donkergroene blad en de volle, dikke, helderrode bessen in het najaar. In de lente bloeit ze met witte, geurende bloemen. Wordt 1 meter hoog.
Skimmia japonica ‘Obession
Gelijksoortig in omvang is Skimmia japonica ‘Obession’ (vrouwelijk) maar de rode bessen staan minder dicht op elkaar.
Skimmia reevesiana
Skimmia reevesiana (eenhuizig) onderscheidt zich door zijn grijsgroen, speervormig blad en dieprode bessen. Deze skimmia heeft als voordeel dat er geen partner nodig is voor bestuiving. Produceert op zichzelf bessen. Met een uiteindelijke hoogte van 1,2 m. en een breedte van 90 cm. blijft hij mooi compact.
Skimmia japonica ‘White Globe’ en Skimmia reevesiana
De mooiste soorten skimmia’s zonder bessen
Skimmia japonica ‘Rubella’
Heel populair is Skimmia japonica ‘Rubella’ (mannelijk). Hij wordt 1,5 m. hoog en 1,5 m breed. Vanaf de herfst draagt hij gesloten, karmozijnrode bloemtrossen, waaruit in het voorjaar ivoorwitte, geurende bloemetjes tevoorschijn komen. Bereikt een hoogte van 1,5 m. en een breedte van 1,5 m.
Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’
Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’ (mannelijk) legt lichtroze bloemknoppen aan, die in april een witgroene kleur aannemen.
Skimmia japonica ‘White Globe’
Voor witbloeiende bloemhoofden neem Skimmia japonica ‘White Globe’ ( mannelijk).
Hoe en wanneer moet ik snoeien?
- Skimmia snoeien. Indien nodig, kan skimmia na de bloei in het voorjaar ( april) licht teruggesnoeid worden om zijn vorm te laten behouden. De uitgebloeide bloemen bij de mannelijke soorten kunnen dan ook afgeknipt worden.
- Wordt een skimmia te groot, dan kan de struik gesnoeid worden, maar doe dit met de nodige voorzichtigheid. De hele struik diep terugsnoeien, d.w.z. tot op de grond, moet je niet doen. Daar kan een skimmia niet tegen en zal zich dan niet of nauwelijks herstellen.
- Wel kun je de omvang beperken door een aantal oudere takken behoorlijk terug te snoeien. Op de oude teruggesnoeide takken zullen vervolgens weer groeischeuten verschijnen. De beste tijd om dit karwei aan te pakken is ook weer in april.
Welke standplaats en grondsoort?
Skimmia groeit het beste in de halve schaduw of schaduw in humusrijke, neutrale tot licht zure grond. Voeg compost of bladaarde toe aan de grond voordat skimmia geplant wordt.
Waarom zijn de bladeren van skimmia geel?
Blad van skimmia wordt geel. Vaak is de combinatie van te veel zon en droge grond de oorzaak van geel blad. Skimmia groeit van nature in een bosachtige omgeving, waar hij niet blootgesteld wordt aan veel zonlicht. Zorg er dus voor dat de struik niet de hele dag in de volle, felle zon staat en niet in te droge grond.
Staat de skimmia op de juiste standplaats en produceert hij toch geel blad, dan kan het zijn dat de tuingrond waarin hij staat niet zuur genoeg is. Maak de grond zuurder. Meng grond voor ericaceën in de tuingrond rondom de plant.
Planten combineren met skimmia
De struik skimmia kan uitstekend gecombineerd worden met Camellia, Leucothoe , Rhododendron,
Leucothoe ‘Curly Red’