Skimmia

Skimmia japonica 'Rubella'

Skimmia japonica 'Rubella'

Skimmia

  • Standplaats: schaduw / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende, licht zure, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: nov-april
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Skimmia is een aantrekkelijke, groenblijvende struik die vanaf november tot en maart bloeit met bessen en of  bloemen. In de winter zal een skimmia door zijn bloemknoppen  en bessen geweldig veel kleur toevoegen aan de tuin. Niet alle struiken produceren bessen. Hoe komt dat ? Er zijn namelijk skimmia’s met vrouwelijke bloemen en skimmia’s die mannelijke bloemen dragen. Alleen een vrouwelijke plant legt bessen aan nadat haar bloemen zijn bestoven door een mannelijke plant die in buurt staat.

Skimmia’s met bessen

Skimmia japonica ‘Pabella’ (vrouwelijk) is onmisbaar vanwege het mooie, donkergroene blad en de volle, dikke, helderrode bessen in het najaar. In de lente bloeit ze met witte, geurende bloemen. Wordt 1 meter hoog. Gelijksoortig in omvang is Skimmia japonica ‘Obession’ (vrouwelijk) maar de rode bessen staan minder dicht op elkaar. Skimmia reevesiana (eenhuizig) onderscheidt zich door zijn grijsgroen, speervormig blad en dieprode bessen. Deze skimmia heeft als voordeel dat er geen partner nodig is voor bestuiving. Produceert op zichzelf bessen. Met een uiteindelijke hoogte van 1,2 m. en een breedte van 90 cm. blijft hij mooi compact.

skimmia
Skimmia japonica ‘White Globe’         Skimmia reevesiana

Skimmia’s zonder bessen

Heel populair is Skimmia japonica ‘Rubella’ (mannelijk). Hij wordt 1,5 m. hoog en 1,5 m breed.  Vanaf de herfst draagt hij gesloten, karmozijnrode bloemtrossen, waaruit in het voorjaar ivoorwitte, geurende bloemetjes tevoorschijn komen. Bereikt een hoogte van  1,5 m. en een breedte van 1,5 m. Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’ (mannelijk) legt lichtroze bloemknoppen aan, die in april een witgroene kleur aannemen. Voor witbloeiende bloemhoofden neem Skimmia japonica ‘White Globe’ ( mannelijk).

Voor een plantenbak is Skimmia japonica ‘Magic Marlot’  een goede keuze, want hij wordt slechts 75 cm hoog. Valt op door zijn witgroene, bonte blad. Ook deze skimmia is een mannelijke plant, hij produceert dus alleen bloemtrossen.

Snoeien

Skimmia snoeien. Indien nodig kan skimmia na de bloei in het voorjaar ( april) licht teruggesnoeid worden om zijn vorm te laten behouden. De uitgebloeide bloemen kunnen dan ook afgeknipt worden.

Wordt een skimmia te groot, dan kan de struik gesnoeid worden, maar doe dit met de nodige voorzichtigheid. De hele struik diep terugsnoeien, d.w.z. tot op de grond, moet je niet doen. Daar kan een skimmia niet tegen en zal zich dan niet of nauwelijks herstellen. Wel kun je de omvang beperken door een aantal oudere takken behoorlijk terug te snoeien. Op de oude teruggesnoeide takken zullen vervolgens weer groeischeuten verschijnen. De beste tijd om dit karwei aan te pakken is ook weer in april.

Skimmia krijgt geel blad

Blad van skimmia wordt geel. Vaak is de combinatie van te veel zon en droge grond de oorzaak van geel blad. Skimmia groeit van nature in een bosachtige omgeving, waar hij niet blootgesteld wordt aan veel zonlicht. Zorg er dus voor dat de struik niet de hele dag in de volle, felle zon staat en niet in te droge grond. Staat de skimmia op de juiste standplaats en produceert hij toch geel blad, dan kan het zijn dat de tuingrond waarin hij staat niet zuur genoeg is. Maak de grond zuurder. Meng grond voor ericaceën in de tuingrond rondom de plant.

Skimmia planten

Skimmia heeft een voorkeur voor humusrijke, neutrale tot licht zure grond. Voeg compost of bladaarde toe aan de grond voor het planten.

Combinaties maken

De struik skimmia kan uitstekend gecombineerd worden met Camellia, Leucothoe , Rhododendron,  en  Festuca glauca

Leucothoe Curly Red
Leucothoe ‘Curly Red’