Sneeuwklokjes planten en verzorging

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes

Bij het zien van de witbloeiende sneeuwklokjes in de vroege winter krijg je al meteen een lentegevoel. Van alle voorjaarsbloeiende bollen geven ze ongeacht de weersomtandigheden als eerste een show weg in de tuin. Ze zijn bestand tegen sneeuw en kou. Het zijn dus sterke, winterharde, vaste planten, die al in januari en februari bloeien.

Welke soorten sneeuwklokjes zijn er ?

Er zijn ontzettend veel soorten sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes verzamelaars, beter bekend als galanthofielen, zijn altijd op zoek naar bijzondere soorten met verschillende bloemgrootte en kleurmarkeringen. Gewone, geliefde soorten zijn er ook. Dit zijn onze aanraders.

Galanthus nivalis

Galanthus nivalis ofwel het gewone sneeuwklokje is het meest bekend en wordt het meest aangeplant in tuinen. Dit soort stelt weinig eisen en is ideaal voor verwildering in het gazon of onder bladverliezende struiken. Via jonge bolletjes, die aan de moederbol verschijnen, zal dit bolgewas zich snel vermeerderen.

Galanthus elwesii

Galanthus elwesii, oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, wordt het groot sneeuwklokje genoemd vanwege zijn opvallende, grotere bloemen. Dit soort bloeit vaak al in januari, een maand eerder dan het gewone sneeuwklokje.

Galanthus woronowii

Galanthus woronowii, ofwel het glanzend sneeuwklokje bloeit met zuiver, witte bloemen en draagt vrij, breed, glanzend blad.

Waar groeien sneeuwklokjes het best?

Zet de sneeuwklokbolletje in vochtige, humusrijke, goed gedraineerde grond in de lichte schaduw. Verder is het belangrijk dat de grond in de zomer niet uitdroogt.

In zware grond (klei) en in arme zandgrond kan flink wat compost aan de grond toegevoegd worden om de juiste groeiomstandigheden voor de plantjes te bevorderen.

Wat is de beste tijd om ze te planten?

Sneeuwklokbolletjes kunnen het best na de aankoop in september en oktober geplant worden op een plantdiepte van ongeveer 8 cm. Soms gaan de bolletjes niet bloeien of komen gewoon niet op. Waardoor komt dat?

De sneeuwklokbolletjes zijn te verdroogd geweest. Deze bolletjes zullen geen goed resultaat geven. Plant je verdroogde bolletje of overjarige bolletjes aan, dan slaan ze vaak niet aan en gaan dus niet groeien en bloeien. Om teleurstellingen te voorkomen kun je overwegen om  bloeiende sneeuwklokjes te kopen.

Zo verzorg je sneeuwklokjes

Deze voorjaarsbloeiende bollen hebben weinig onderhoud nodig. Na de bloei laat je de bladeren op natuurlijke wijze afsterven. Pas al het grasachtige loof geel is geworden, knip je het helemaal af.

Wil je sneeuwklokjes vermeederen of verplaatsen doe dit dan na de bloei in maart. De pollen kunnen dan opgegraven worden en gedeeld worden.

Breng na de bloei rond de basis van de sneeuwklok plantjes een laag organische materiaal aan van 1 à 2 cm. Ze zullen dan uitbundiger gaan bloeien.

Waar zijn sneeuwklokjes te koop?

Sneeuwklokbolletjes zijn in het vroege najaar verkrijgbaar bij tuincentra en online-tuincentra. Of koop bloeiende sneeuwklokjes in het groen (met blad) in het voorjaar bij gespecialiseerde kwekerijen zoals de Boschhoeve in Wolfheze (nabij Arnhem) of  bij https://galanthus.be/ in  Brugge, België.

Meer lezen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief