Solanum jasminoides

Solanum jasminoides ‘Album’

Solanum jasminoides ‘Album’

Solanum jasminoides ‘Album’

Nachtschade / Klimmende aardappel

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed, doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli -okt.
  • Hoogte : 4-6 m
  • Wintergroen: ja ( semi-bladverliezend)
  • Winterhard: matig winterhard (heeft winterbescherming nodig)

Soorten

Solanum jasminoides ‘Album’

Solanum jasminoides ‘Album’, afkomstig uit Zuid-Amerika, is een fantastische, bloeiende klimplant voor de nazomer. Hij bloeit vanaf juli en houdt er vaak niet eerder mee op dan eind oktober.

‘Album’ heeft een informele groeiwijze, produceert meterslange ranken, waaraan kleine, witte stervormige bloemen met een geel centrum verschijnen en bereikt een hoogte van 4-6 m. en een breedte van 1,5 m.

Voor een cottage- of een informele tuin is Solanum jasminoides ‘Album’ een uitstekende klimplant. Solanum jasminoides ‘Album’ is trouwens ook verkrijgbaar als hangplant.

Snoeien

Wanneer en hoe Solanum jasminoides ‘Album’ snoeien (Nachtschade of klimmende aardappel) . Een volwassen Solanum jasminoides ‘Album’ moet jaarlijks gesnoeid worden anders krijg je een grote wirwar van takken. Doe dit karwei in maart.

Snoei alle lange, bloeiende ranken van het vorige jaar die op de hoofdtakken staan, terug tot op 10-20 cm. Ook de ranken die tijdens de winter door vorst beschadigd zijn, kunnen teruggesnoeid worden.

Solanum jasminoides 'Album, Clematis viticella
Laatboeiende Clematis viticella               Solanum jasminoides ‘Album’

Verzorging

Solanum j. ‘Album’ groeit het beste in goed doorlatende grond tegen een warme, beschutte muur op het zuiden. Deze klimplant is niet zelfhechtend en moet dus geleid en aangebonden worden.

Solanum jasminiodes overwinteren

Solanum j. ‘Album’ is matig winterhard. In een milde winter zal hij grotendeels zijn blad behouden. In een strenge winter kan hij al zijn blad verliezen. Bij matige tot strenge vorst heeft de plant bescherming nodig. Bedek de voet van de plant met een grote hoeveelheid dennetakken of een flinke, laag droog blad of compost.

Tijdens een vorstperiode kun je ook nog overwegen om de bladeren van ‘Album’ te beschermen. Plaats op of hang voor de plant vliesdoek van een goede ,dikke kwaliteit.

Combinatie maken

Solanum j. Album gaat goed samen met andere bloeiende klimplanten. Of combineer hem met laatbloeiende clematissen. De takken van Solaum j. Album geven namelijk goede ondersteuning voor laatbloeiende clematissen.