Speenkruid bestrijden

Speenkruid

Speenkruid

Groeizwijze Speenkruid

Wil je speenkruid ( Ranunculus ficaria) uit je tuin verwijderen dan is het handig om wat van zijn groeiwijze af te weten. Speenkruid is een overblijvende, vaste plant, die niet hoger wordt dan 5 cm en goed groeit in de lichte schaduw en op veelal vochtige grond.

De bloeiperiode van speenkruid is eigenlijk zeer kort. In februari komen zijn glanzende, groene blaadjes al te voorschijn, in maart – april volgen de heldere, botergele bloempjes. Einde voorjaar sterft speenkruid al weer helemaal af en verdwijnt dan weer compleet onder de grond.

Speenkruid verspreidt zich gemakkelijk

Tot slot zijn manier van verspreiden. Via zijn kleine bolletjes die in het bladoksel gevormd worden, verspreidt de plant zich onder de grond. Ook het zaad van de kleine bloemen kan soms bijdragen tot de verspreiding.

De kleine bolletjes zijn echter de grootste boosdoeners, want daaruit groeit altijd weer een nieuw plantje. Wieden of de grond omspitten heeft dus niet veel zin, omdat de bolletjes dan losraken van de planten. Sterker nog. Je verergert het probleem.

Twee manieren om speenkruid te bestrijden

Milieuvriendelijk oplossing

1. Bespeur je één of een paar planten, dan kun je het speenkruid de kop indrukken. Graaf het plantje heel voorzichtig uit met flink wat omliggende grond. Gooi hem vervolgens weg.

2. Een groot stuk grond dat bedekt is met speenkruid pak je anders aan. Steek de bovenste laag van de grond waar het speenkruid zich in bevindt helemaal af. Houd voor de hoogte van de laag 5-10 cm aan.

Zorg er ook voor dat deze laag als één groot stuk uit de grond komt en niet uit elkaar valt. Deze aanpak zul je het jaar daarop waarschijnlijk moeten herhalen, want er zullen onvermijdelijk wat bolletjes in de grond achterblijven.

Speenkruid
Bloemen speenkruid                           Jong blad speenkruid

Meer weten over bestrijding van Zevenblad. Zie bij verwijderen Zevenblad.