Spiraea

Spiraea japonica 'Anthony Waterer'

Spiraea japonica 'Anthony Watere'

Spiraea

Spierstruik / Struikspirea

  • Standplaats:  zon, lichte schaduw
  • Grondsoort: goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-aug.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

De spiraea, ofwel spierstruik, bloeit afhankelijk van het soort in het voorjaar of in de vroege zomer met roze of witte bloemen. Het is een makkelijke struik. Hij heeft een voorkeur voor een plek in de volle zon.

Soorten

Spiraea cinera ‘Grefsheim’

‘Grefsheim’ bloeit in april-mei met mooie, witte bloemen aan overhangende twijgen en draagt, langwerpig, grijsgroen blad. Deze struik heeft een bossige groeiwijze en wordt ongeveer 1,5 m hoog. In de de winter verliest hij zijn blad.

Spiraea nipponica ‘Snowmound’

Deze struikspiraea heeft rond, donkergroen blad en produceert in het late voorjaar massa’s clusters met kleine, witte bloemen. ‘Snowmound’ groeit tamelijk breed uit en heeft dus wat ruimte nodig.Verwacht een hoogte van 2 m en een breedte van 2,5 m.

Spiraea japonica ‘Anthony Waterer’

‘Anthony Waterer’ is een echte zomerbloeier met karmijnrode, platte bloemtuilen. De bladeren zijn donkergroen van kleur. Deze lage spiraea komt goed tot zijn recht aan de voorkant van een border en bereikt ongeveer een hoogte 75-100 cm.

Spiraea japonica
Spiraea jap ‘Little Princess’                                     Spiraea jap ‘Albiflora’

Spiraea japonica ‘Albiflora’

Voor een witbloeiende Spiraea japonica kun je Spiraea japonica ‘Albiflora’ nemen. Dit soort heeft een compacte, ronde vorm en draagt in de zomer, opvallende, witte bloemen met frisgroen, lancetvormg blad. Blijft met een hoogte van 75 cm ook laag.

Andere soorten Spiraea japonica zoals ‘Goldflame’, ‘Golden Princess’ en ‘Little Princess’ zijn ook de moeite waard om geplant te worden.

Snoeien

Spiraea japonica

Wanneer en  hoe snoeien Spiraea japonica.

Een volwassen Spiraea japonica moet in maart diep teruggesnoeid worden, tot ongeveer 15 cm boven de grond. Nieuwe, jonge takken zullen dan weer geproduceerd worden waaraan de bloemen zullen verschijnen.

Vroegbloeiende Spiraea

Wanneer vroegbloeiende Spiraea zoals Spiraea arguta, Spiraea cinera ‘Grefsheim’, Spiraea nipponica ‘Snowmound’ snoeien.

Indien nodig, kunnen bij deze soorten de uitgebloeide takken na de bloei  licht teruggesnoeid worden om de struik zijn vorm te laten behouden.

Bij oude struiken kan het soms nodig zijn om verjongingssnoei toe te passen. Knip na de bloei ongeveer 1/4 van de oudste takken tot bijna op de grond toe af. Zo’n snoeibeurt bevordert de groei van nieuwe scheuten.

Combinatie

Spiraea kan goed gecombineerd worden met  Choisya ternata, Syringa en Deutzia en andere zomerbloeiende struiken.


Choisya ternata ‘White Dazzler’