Stachys byzantina

Stachys byzantina

Stachys byzantina

Stachys byzantina

Andoorn / Ezelsoor

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug.
  • Hoogte: 20 – 70 cm
  • Wintergroen: semi-wintergroen
  • Winterhard: ja

Stachys byzantina is ideaal voor een droge, zonnige plek. Het is ook een mooie, dichte bodembedekker, die voor het grootste gedeelte van het jaar groen blijft. Bijen maar ook hommels zijn dol op Stachys byzantina.

Soorten

Stachys byzantina

Stachys byzantina draagt kleine, purperen, lipvormige bloemen op rechtopgaande aren boven rosetten van zachte, viltachtige, grijsgroene bladeren van juni tot augustus.

Stachys byzantina ‘Big Ears’

Gelijksoortig in verschijning maar met groter blad  is Stachys byzantina ‘Big Ears’. Deze plant wordt ongeveer 40 cm hoog en 60 cm breed. Hij bloeit met lilaroze bloemen.

Stachys byzantina ‘Silver Carpet’

Ook populair is Stachys byzantina ‘Silver Carpet’. Hij blijft met een hoogte van 15-20 cm, prettig laag en bedekt de bodem met aantrekkelijke grijszilverachtige, elliptische bladeren. In tegenstelling tot andere soorten bloeit hij zelden.

Stachys byzantina Cotton Ball
Stachys byzantina ‘Cotton Ball’           Stachys byzantina ‘Big Ears’

Snoeien

Stachys byzantina snoeien. Knip de uitgebloeide bloemaren na de bloei in september tot net boven de grond af. Of laat de aren staan om structuur toe te voegen aan de wintertuin.

Verzorging

Gedurende natte weersomstandigheden, vooral in de winter, kan te veel vocht op de bladeren leiden tot bladrot. De plant zal zich weer goed herstellen zodra het weer zonnig en droog wordt. Pluk  de beschadigde en dode bladeren regelmatig af om de plant netjes te houden.

Plantafstand

Plantafstand Stachys ‘Silver Carpet’. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 – 20 cm tussen de planten aan.

Plantafstand Stachys officinalis. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 cm tussen de planten aan.

Combinaties

Stachys byzantina combineren. Deze stachys laat zich goed combineren met talloze vaste planten zoals Campanula, Lavandula, Achillea, Scabiosa. 

Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia