Stamrozen

Stamroos

Stamroos

Stamroos

 • Standplaats: volle zon/ halfschaduw
 • Grondsoort: goed, doorlatende grond
 • Bloeitijd: juni – sept.
 • Hoogte: 0,60 – 1,80 meter
 • Wintergroen: nee ( bladverliezend )
 • Winterhard:ja

Met stamrozen kun je snel en heel gemakkelijk een geweldig effect maken. Ze creëren onmiddellijk hoogte in een border en in bloei zijn het echte blikvangers. Bovendien nemen stamrozen weinig ruimte in beslag en zijn dus uitermate geschikt voor kleine tuinen.

Of zet ze in plantenbakken op een terras of balkon.

De mooiste soorten stamrozen

Rosa ‘Bonica’

Rosa ‘Bonica’ is een mooie stamroos die zeer rijk bloeit. Hij produceert roze, half gevulde bloemen, wordt 0,80 – 1,20 m hoog en draagt donker, glimmend blad. Voor de geur moet je Rosa ‘Bonica’ niet nemen, want zijn bloemen geuren nauwelijks.

Rosa ‘Schneewittchen’

 • Onder de stamrozen is Rosa ‘Schneewittchen’ een echte klassieker. Het is eigenlijk een trosroos op stam met vrijwel geen doorns. De bloemen zijn crême-wit en kunnen in het late najaar roze vlekjes gaan vertonen. De roze verkleuring wordt veroorzaakt door het vocht in de herfst.
 • Rosa ‘Schneewittchen’ kent een zeer, lange bloeiperiode. Vaak produceert hij in november nog bloemen.
 • Andere soorten stamrozen die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Rosa ‘Ballerina’ (lichtroze/hoogte 1,20 m.), Rosa ‘Graham Thomas’ ( geel/hoogte 0,80 – 1,20 m.), Rosa ‘New Dawn’ ( zachtroze/hoogte 1,25 m.), Rosa ‘ a Whiter Shade of Pale’ (witroze/hoogte 1,10 m.).

Rosa Bonica, Rosa Awhither Shade of Pale
Rosa ‘Bonica’ en Rosa ‘a Whiter Shade of Pale’

Hoe en wanneer planten?

 • Planttijd. Stamrozen met kale wortels kunnen het beste aangeplant worden tussen november – maart, behalve als het vriest. Stamrozen in een container kunnen het hele jaar aangeplant worden.
 • Het is niet verstandig om rozen aan te planten waar eerder rozen gestaan hebben. Kun je niet anders, dan moet de grond tot 60 cm afgegraven worden en vervolgens vervangen worden door andere grond. Geldt voor alle soorten rozen.
 • Aanplanten. Plant een stamroos met goeie potgrond of rozengrond aan. En zorg ervoor dat de verdikking op de wortels waar de takken uitkomen ruim 5 cm onder de grond komt te zitten.

Hoe en wanneer moet je snoeien?

Wanneer stamrozen snoeien. Stamrozen moeten elk jaar in de late herfst of begin maart teruggesnoeid worden om hun mooie, nette, ronde vorm te laten behouden.

Als het vriest moet je de snoeibeurt even uitstellen. Snoei alle takken terug tot op ongeveer 4 ogen. Of snoei alle takken terug tot op 15 cm van de bovenkant van de stam. Dat kan ook.

Hoe verzorg je een roos op stam?

Welke mest is goed voor stamrozen? Geef deze rozeneind maart/begin april wat rozenmest. Herhaal de bemesting nog één keer tegen eind juni / begin juli.

Hoeveel water hebben stamrozen nodig? stamrozen hebben na de aanplant nog regelmatig water nodig. Regen alleen is vaak niet voldoende. Water geven volwassen stamrozen. Bij warm, droog weer 1 per week rond de voet van de plant water geven. Is goed voor de bloei.

Problemen bij stamrozen

Alle afgevallen rozebladeren die op de grond zijn gevallen opruimen, vooral in de herfst. Dit i.v.m. verspreiding ziekten. Voor  bestrijding sterroetdauw op rozebladeren. Zie bij ziekten en plagen.

Meer lezen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief