Stipa
Stipa
Vedergras
Standplaats: volle zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeitijd: juli-aug.
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: semi-wintergroen
Winterhard: ja
Stipa ( vedergras) zijn fraaie, polvormende siergrassen en passen goed in grote en kleine tuinen. Binnen de familie van het vedergras bevinden zich namelijk lage en hoge soorten.
De mooiste soorten stipa
Stipa tenuissima
Ben je op zoek naar een siergras voor een kleine tuin of plantenbak, dan wijzen we je graag op Stipa tenuissima ‘Ponytails’ (vedergras). Dit siergras, ook wel bekend onder de naam Stipa tenuifolia blijft met een hoogte van 60 cm prettig laag. Hoewel Stipa tenuissima ‘Ponytails al een aantrekkelijk uiterlijk heeft in de zomer, bereikt dit siergras in de herfst en vroege winter zijn hoogtepunt qua sierwaarde.
In de late herfstmaanden verkleurt het dunne, bijna transparante loof naar strogeel en gaat dan ook overhangen, wat zorgt voor een los, natuurlijk en speels effect.
Stipa gigantea
We vinden Stipa gigantea wel een theatrale plant want hij met zijn enorme hoogte van 2,5 meter geeft hij echt een spetterende show weg. Vanwege zijn omvang wordt dit soort ook wel Reuzenvedergras genoemd.
In de vroege zomer komen uit de graspol grote pluimen op, die wel 2 meter lang kunnen worden. De pluimen zelf zijn bezet met lange, opvallende kafnaalden(aartjes), die een mooie, goudkleurige kleur hebben. Naarmate het seizoen vordert gaan de bloeipluimen overhangen.
Als je dit hoge siergras aanplant, zorg je voor diepte in een border. De tuin lijkt dan groter.
Stipa gigantea en Stipa tenuissima in de late zomer
Hoe verzorg ik stipa
Waar plant je stipa het best aan? Alle soorten stipa (vedergras) houden beslist van veel zon en zijn goed bestand tegen droge zomers. Zet deze polvormende grassen dus op een warme, zonnige standplaats, in zeer goed gedraineerde grond.
Verder doe je er goed aan om Stipa gigantea en Stipa tenuissima in het voorjaar (april) te planten wanneer de grond begint op te warmen. Beide siergrassen kunnen ook zonder meer weer herplant worden. Het beste tijdstip voor dit karwei is ook weer het late voorjaar ( april).
Hoe en wanneer moet ik stipa snoeien?
Stipa tenuissima (Stipa tenuifolia/ Vedergras)) snoeien. In februari hark je met een fijne hark alle loszittende en dode loof uit de pol. Of trek het dode materiaal met je handen eruit. Alternatief: Knip al het oude loof tot 20 cm boven de grond af. Frisse, nieuwe groei zal dan weer verschijnen.
Stipa gigantea snoeien. Stipa gigantea moet in februari tot 10-20 cm boven de grond afgeknipt worden.
Hoe vermeeder je stipa met succes?
Vermeerderen Stipa gigantea . De beste tijd om Stipa gigantea te delen is april, wanneer de grond begint op te warmen. Hoe ga je te werk bij een volwassen kluit.
Graaf de pol uit de grond op. Deel de kluit van Stipa gigantea met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.
Ook Stipa tenuissima deel of scheur je in april. Graaf de pol uit de grond op. Delen gaat goed met een groot mes (keukenmes). Snijd de wortelkluit in 2 of 3 delen.
Welke planten passen bij stipa?
Stipa gigantea kan fraai gecombineerd worden met Hemerocallis, Verbena bonariensis, Agapanthus. Bij Stipa tenuissima staan bloeiende, vaste planten zoals Achillea, Salvia microhylla, Gaura lindheimeri mooi.
Hemerocallis Chicago