Stipa

Stipa tenuissima

Stipa tenuissima

Stipa

Vedergras

Standplaats: volle zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeitijd: juli-aug.
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: semi-wintergroen
Winterhard: ja

Stipa zijn fraaie, polvormende grassen en groeien het beste op zonnige, droge plekken. Er zijn hoge en lage soorten

Soorten

Stipa gigantea

Van alle stipa soorten is Stipa gigantea de grootste. Hij groeit uit tot een hoogte van 2,50 m. en bereikt een breedte van 1,20 m. en wordt daarom ook wel Reuzenvedergras genoemd. Het grijsgroene loof van dit siergras is zo goed als wintergroen en wordt ongeveer 60 cm lang.

In de vroege zomer komen uit de graspol grote pluimen op, die wel 2 meter lang kunnen worden. De pluimen zelf zijn bezet met lange, opvallende kafnaalden(aartjes), die een mooie, goudkleurige kleur hebben. Naarmate het seizoen vordert gaan de bloeipluimen overhangen.

Stipa tenuissima

Stipa tenuissima ook wel bekend onder de naam Stipa tenuifolia komt oorspronkelijk uit Texas, Mexico en Argentinië. Het is een zeer sierlijk gras dat vooral in groepen goed tot zijn recht komt. Het loof is fijn van structuur en heeft een lichtgroene kleur.

In de zomer komen er smalle, zachte, zilvergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren in de winter naar strogeel. Stipa tenuissima wordt ongeveer 60 cm hoog en 30 cm breed.

Stipa gigantea
Stipa gigantea                                       Stipa tenuissima

Snoeien

Stipa gigantea snoeien. Stipa gigantea moet in februari tot 10-20 cm boven de grond afgeknipt worden.

Stipa tenuissima (Stipa tenuifolia) snoeien. In februari hark je met een fijne hark alle loszittende en dode loof uit de pol. Of trek het dode materiaal met je handen eruit. Dat kan ook.

Verzorging

Aanplanten. Stipa gigantea en Stipa tenuissima kunnen het beste in april aangeplant worden. Beide siergrassen kunnen ook zonder meer herplant worden. Het beste tijdstip voor dit karwei is ook weer het late voorjaar ( april).

Vermeerderen

Vermeerderen Stipa gigantea. De beste tijd om Stipa gigantea te delen is april, wanneer de grond begint op te warmen. Hoe ga je te werk bij een volwassen kluit.

Deel de kluit van Stipa gigantea met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Ook Stipa tenuissima deel je in april. Delen gaat goed met een groot mes (keukenmes). Snijd de wortelkluit in 2 of 3 delen.

Stipa combineren

Stipa gigantea kan fraai gecombineerd worden met Hemerocallis, Verbena bonariensis, Agapanthus. Bij Stipa tenuissima staan bloeiende, vaste planten zoals Achillea, Salvia microhylla, Gaura lindheimeri mooi.

hemerocallis Chicago
Hemerocallis Chicago