Sundaville (Mandevilla)

Sundaville

Sundaville

Sundaville / Mandevilla

Chileense jasmijn

  • Standplaats: Halve schaduw/licht zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-oktober
  • Hoogte: 2-2,50 m
  • Winterhard: nee
  • Wintergroen:ja

Soorten

Sundaville (Mandevilla of Dipladenia)

Sundaville (Mandevilla of Dipladenia) is een geweldige klimpant voor een plantenbak op het terras of balkon. Deze klimplant, oorspronkelijk afkomstig uit Centraal- en Zuid-Amerika bloeit de hele zomer met fantastische, trompetvormige bloemen, in de kleuren wit, roze en fel rood.

De bladeren  hebben een diepe, groene, glanzende kleur. Als standplaats heeft een sundaville een voorkeur voor de halve schaduw of een licht zonnige plek.

Snoeien

Wanneer Sundaville (Mandevilla of Dipladenia) snoeien. Lange groeistengels kunnen aan het einde van groeiseizoen in oktober nadat de plant is uitgebloeid, met ongeveer 1/3 worden ingekort. Verwijder ook zwakke scheuten.

Of geef hem een snoeibeurt in het voorjaar, dat kan ook. Sundaville bloeit op nieuwe stengels die in hetzelfde jaar zijn aangelegd.

Sundaville bloemen en knoppen
bloemknoppen van sundaville verschijnen aan de toppen van nieuwe stengels

Verzorging Sundaville in de winter

Sundaville (Mandevilla of Dipladenia) is helaas niet winterhard. Hij verdraagt dus geen vorst. Ook kan de plant buiten in de winter niet tegen veel nattigheid. Veel regen in deze periode zorgt ervoor dat de wortels kunnen gaan rotten.

Het beste is om Sundaville in een pot  bij een temperatuur van ongeveer 10 à 14 graden binnen in een vorstvrije ruimte waar licht binnen komt, te laten overwinteren. Zorg er ook voor dat de plant met een droge kluit in de pot naar binnengaat.

Een natte kluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten. In de winter spaarzaam water geven. Vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen ga je de plant meer water geven. Als de temperatuur flink oploopt ( april/mei), kan de Sundaville weer buiten gezet worden.

Bemesting

Sundaville (Mandevilla of Dipladenia) bemesten.

De plant in een pot heeft baat bij bemesting en zal de productie van bloemen ten goede komen. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

Andere zomerbloeiende klimplanten

Ontdek ook andere zomerbloeiende klimplanten zoals Bougainvillea, Kamperfoelie en Campsis

Bougainvillea glabra
Bougainvillea Glabra