Taxus baccata ‘Fastigiata’

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxus baccata ‘Fastigiata’

Zuiltaxus

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: september
  • Hoogte: 2- 2,50 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Met Taxus baccata kun je een uistekende haag of blokhaag maken. Maar er zijn ook taxussen die een sterke, opgaande groeiwijze hebben, ook wel wel zuiltaxussen genoemd. Hebben ze de juiste plek in een tuin gevonden, dan zijn het echte blikvangers.

Een jonge zuiltaxus ( Taxus baccata ‘Fastigiata’) heeft een vrij slanke vorm, maar naarmate hij ouder wordt, zal hij breed uitgroeien. Alle Taxus baccata ‘Fastigiatia’ groeien vrij langzaam en lenen zich goed voor vormsnoei.


Taxus baccata ‘Fastigiata Aureus’

Soorten

Taxus baccata ‘Fastigiata

Taxus baccata ‘Fastigiata’ ( groene zuiltaxus) is één van de populairste soorten en is uitstekend geschikt voor kleine en middelgrote tuinen. Hij groeit traag. Ongesnoeid bereikt hij na 8 à 10 jaar een hoogte van 2 – 2,50 m.

Taxus baccata ‘Fastigiata’ Aureus’

Taxus baccata ‘Fastigiata’ Aureus’ wordt ongeveer even hoog. De naalden van dit soort hebben een mooie, geelgroene kleur. De meest smalle zuilvormige  taxus is Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’. Zijn naalden hebben een groene kleur.’

Snoeien

Taxus baccata ‘Fastigiata’ snoeien (Zuiltaxus). Taxus baccata ‘Fastigiata’ heeft weinig snoei nodig, tenzij je de hoogte wilt inkorten. Inkorten maar ook vormsnoei kun je het beste uitvoeren in maart of anders in augustus-september.

Verzorgen

Alleen de vrouwelijke taxusplanten produceren bessen maar alleen als er een mannelijke taxus dicht in de buurt staat.

Houd er rekening mee dat alle onderdelen ( takken, naalden, zaden) van Taxus baccata  en Taxus baccata ‘Fastigiata’ giftig zijn voor mens en dier. De rode bessen zelf zijn niet giftig. De pit ( het zaad ) die  in de bes zit, is echter wel giftig.

Combineren

Groenblijvende bodembedekkers maar ook laagblijvende coniferen gaan goed samen met Taxus baccata’Fastigiata’. Zet ze rondom de voet van de plant neer.

Liriope muscari
Liriope muscari