Taxushaag / Taxus baccata

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxushaag

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard : ja

Wil je een groenblijvende haag, plant dan Taxus aan.

Soorten

Taxus baccata

Taxus baccata (taxus) is een uitstekend soort en wordt het meest gebruikt voor het aanplanten van een taxushaag. Met zijn diepgroene naalden schept hij in een tuin een mooie achtergrond voor vaste planten en struiken. Ongesnoei wordt Taxus baccata 3-8 meter hoog.

Snoeien

Wanneer Taxushaag snoeien. Een taxushaag groeit al gauw 15-20 cm per jaar. Een taxushaag kan het beste in juni en indien nodig nog een keer in augustus / september gesnoeid worden.

Wanneer Taxushaag drastisch snoeien (verjongingssnoei ). Een te groot geworden taxushaag kan goed drastisch gesnoeid worden. Wanneer snoei je een taxushaag flink terug?

De meest geschikte tijd om dat te doen is in het vroege voorjaar. De takken van Taxus baccata kunnen diep teruggesnoeid worden. Zelfs tot bijna onderaan de stam. Na de snoei zullen op het oude, kale hout weer nieuwe scheuten verschijnen. Breng na zo’n ingrijpende snoeibeurt of verjongingssnoei aan de voet van de hele haag een flink laag compost aan.


jonge taxushaag

Plantafstand taxus

Plantafstand Taxushaag. Houd 3 planten per strekkende meter aan.

Wanneer taxus planten

Wanneer Taxus planten. Taxus kun je in principe het hele jaar aanplanten. Het voorjaar en het najaar zijn desalniettemin toch de beste perioden om ze in de grond te zetten.

Heb je in het vroege voorjaar (maart) te maken met vorst, dan moet je het aanplanten even uitstellen totdat de vorstperiode voorbij is. Plant je taxus in het najaar aan, doe dat dan niet later dan half oktober i.v.m. vroeg invallende vorst.

Bemesten taxushaag

Taxushaag bemesten. Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en onttrekken dus veel voedingsstoffen aan de grond. Door een taxushaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en mooi groen.

Bemesten doe je het beste in maart-april en juni-juli. Breng de mest zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de haag aan en hark het vervolgens licht in.

Combinaties Maken

Aan de voet van een taxushaag kunnen uitstekend laagblijvende bodembedekkers zoals Pachysandra terminalis, Liriope muscari, Euphorbia  amydaloides robbiae aangeplant worden.


Euphorbia amygdaloides robbiae