Thunbergia alata

Thunbergia alata

Thunbergia alata

Thunbergia alata

Suzanne met de mooie ogen

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode:juni-oktober
  • Hoogte: 2 m
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: nee

Thunbergia alata, ook bekend onder de naam Suzanne met de mooie ogen, heeft veel te bieden. Het is een fantastische, snelgroeiende klimplant, die opvallende bloemetjes produceert in de kleuren oranje, wit, geel, roze en rood. Suzanne met de mooie ogen bloeit maandenlang uitbundig, vanaf eind juni tot aan oktober.

Deze klimplant kan al gauw een hoogte bereiken van 2 meter.

Verzorging

Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia alata) groeit en bloeit het beste op een zonnige, beschutte plek in vruchtbare, goed water doorlatende grond. Deze klimmer staat fraai in een pot of hanging basket. Hij kan ook goed in de volle grond geplant worden.

Houd er rekening mee dat Suzanne met de mooie ogen een niet zelfhechtende klimplant is. Hij heeft dus ondersteuning nodig. Plaats een klimrek of stokken. Bind de groeistengels vast aan het materiaal waartegen hij moet klimmen.

Bemesten

De plant heeft baat bij bemesting en zal de productie van bloemen ten goede komen.

Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

Snoeien

Thunbergia alata (Suzanne met de mooie ogen) kun je zeker snoeien. Tijdens het groeiseizoen kunnen te lang geworden scheuten teruggesnoeid worden.

Overwinteren

Thunbergia alata is een vaste klimplant maar is in ons klimaat niet winterhard. Je kunt hem wel overhouden.

Daalt de temperatuur buiten tot 8 à 5 graden, breng de plant in een pot dan naar binnen. Zorg ook dat Thunbergia alata met een droge kluit naar binnengaat. Een natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten.

Laat hem vervolgens overwinteren in een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 10 à 15 graden.

Tijdens de winterperiode spaarzaam water geven. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen, ga je de plant meer water geven.

Bougainvillea glabra
Bougainvillea

Bekijk ook andere zomerbloeiende planten zoals Bougainvillea, Sundaville, Passiebloem.