Thunbergia alata

Thunbergia alata

Thunbergia alata

Thunbergia alata

Suzanne met de mooie ogen

 • Standplaats: zonnig
 • Grondsoort: goed water doorlatende grond
 • Bloeiperiode: juni-oktober
 • Hoogte: 2 m
 • Wintergroen:ja
 • Winterhard: nee

Niet voor niets is de Nederlandse naam voor Thunbergia alata, Suzanne met de mooie ogen. De bloemen van deze klimplant zijn echte blikvangers. Ze trekken sterk de aandacht door een prachtig, donkerbruin centrum dat omringd wordt door oranje, gele, of rode bloemblaadjes. De bloemen verschijnen onophoudelijk van juni tot oktober. Je kunt dus de hele zomer genieten van de bloemenpracht.

Hoe en wanneer moet ik snoeien?

Snoeien. Als klimplant kan Suzanne met de mooie ogen gemakkelijk een hoogte bereiken van 2 meter. Indien nodig, kun je Suzanne met de mooie ogen tijdens het groeiseizoen snoeien. Te lange uitlopers (scheuten) kunnen dan flink teruggesnoeid worden.

De beste verzorgingtips voor suzanne met de mooie ogen

Voor een uitbundige bloei neem onze tips door voor de verzorging. Dan zul je lang plezier hebben van deze klimplant.

 • De standplaats is belangrijk. Voor een rijke bloei zet de plant op een beschutte plek in de volle zon, in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond.
 • Water geven. Als deze klimplant in een pot staat, geef hem dan tijdens de bloeiperiode in de zomermaanden voldoende water zodat de grond niet uitdroogt. Begiet niet de bloemen en het blad maar alleen de aarde die zich in de pot bevindt.
 • Voor een langdurige bloei kan hij wel wat ondersteuning gebruiken in de vorm van bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken vloeibare mest voor terras- of kuipplanten.

Hoe laat je suzanne met de mooie ogen klimmen?

Deze snelgroeiende klimplant heeft een klimrek of een stuk gaas nodig om tegenaan te klimmen. Bind de groeistengels vast aan het materiaal waartegen hij moet klimmen. Zonder klimhulp zal de plant zijn lange uitlopers laten hangen. Hij zal zich dan gedragen als een hangplant.

Is suzanne met de mooie ogen winterhard?

 • Thunbergia alata , oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Afrika, is een vaste klimplant maar is in ons klimaat niet winterhard. Je kunt hem overhouden en binnen laten overwinteren.
 • Daalt de temperatuur buiten tot 8 à 5 graden, breng de plant in een pot dan naar binnen. Zorg ook dat Thunbergia alata met een droge kluit naar binnengaat. Laat hem vervolgens overwinteren in een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 10 à 15 graden.
 • Tijdens de winterperiode spaarzaam water geven. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen, ga je de plant meer water geven. In mei, als het weer warmer wordt, kun je Suzanne met de mooie ogen weer buiten in de tuin zetten.

Bougainvillea glabra
Bougainvillea

Meer lezen over zomerbloeiende klimplanten

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief