Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Sterjasmijn / Toscaanse jasmijn / Italiaanse jasmijn

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vruchtbare, goed, doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug.
  • Hoogte : 4-6 m
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft winterbescherming nodig)

Trachelospermum jasminoides wordt meestal sterjasmijn genoemd. Soms wordt deze klimplant ook benoemd als Toscaanse- of Italiaanse jasmijn.

De mooiste soorten Toscaanse jasmijn

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides is een fantastische, groenblijvende klimplant met tal van goeie eigenschappen. Hij draagt het hele jaar mooi, diep, donkergroen blad, dat in de winter soms een rood, bronsachtige kleur aanneemt.

Ook zijn bloemen zijn zeer de moeite waard. In de zomer produceert hij witte, stervormige bloemen, die een heerlijke geur afgeven.

Trachelospermum jasminoides ‘Star of Toscane’

Trachelospermum jasminoides ‘Star of Toscane’ bloeit met zachte, gele bloemen.


Blad Trachelospermum j. in de winter en blad Trachelospermum j. in de zomer

Wanneer snoei je deze klimplant ?

  • Wanneer en hoe snoeien Trachelospermum jasminoides ( Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn). Een volwassen sterjasmijn behoeft weinig snoei. Indien nodig, verwijder beschadigde groei. Snoei ook slecht geplaatste scheuten terug.
  • Voer dit karwei in maart uit. Als het vriest in deze periode stel je de snoeibeurt even uit.
  • Als je de omvang van de sterjasmijn wilt beperkten, snoei dan na de bloei in september. Kort de scheuten en de oudste stengels dusdanig in opdat de klimplant weer binnen de beschikbare ruimte past.

De juiste tips voor verzorging

Hoe Trachelospermum j. tegen een muur of schuttingplaatsen? Jonge planten hebben in het begin wat begeleiding nodig. Om de sterjasmijn te leiden span draden of plaats een klimrek of trellis tegen de schutting waar de ranken zich aan kunnen hechten.

Hoe en wanneer planten ? De beste tijd voor het aanplanten van deze klimplant is het voorjaar. Verder heeft hij een voorkeur voor een beschutte, warme plek in de volle zon maar verdraagt ook halfschaduw.

Waarom krijgt de Toscaanse jasmijn rode bladeren ?

Deze klimplant is groenblijvend en behoudt dus zijn groen blad ook in de winter. Als de temperatuur tijdens de wintermaanden flink daalt, krijgen de punten van het blad of het hele blad vaak wel een rode kleur. Rood blad bij een Toscaanse jasmijn is dus een normaal verschijnsel in de winter. In het voorjaar als het weer geleidelijk warmer wordt zullen de bladeren weer groen worden. Soms valt ook het rode blad af maar er zal dan weer nieuw, frisgroen blad verschijnen.

Hoe bescherm je de Toscaanse jasmijn tegen vorst ?

Is Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn) winterhard? Hij kan – 10 graden vorst hebben en is dus redelijk winterhard. Bij strenge vorst is het zeker verstandig om de voet van de plant met dennentakken of een flinke laag droge bladeren af te dekken.

Wanneer er tijdens een vorstperiode een gure wind waait kun je ook nog overwegen om de bladeren van Trachelospermum j. te beschermen. Plaats op of hang voor de plant vliesdoek.

Planten combineren met de Toscaanse jasmijn

Welke planten combineren met de Toscaanse jasmijn? Sterjasmijn kan fraai gecombineerd worden met andere bloeiende klimplanten. Bekijk ze allemaal.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief