Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides

Sterjasmijn / Toscaanse jasmijn / Italiaanse jasmijn

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vruchtbare, goed, doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug.
  • Hoogte : 4-6 m
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft winterbescherming nodig)

Trachelospermum jasminoides wordt meestal sterjasmijn genoemd. Soms wordt deze klimplant ook benoemd als Toscaanse- of Italiaanse jasmijn.

Soorten

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides is een fantastische, groenblijvende klimplant met tal van goeie eigenschappen. Hij draagt het hele jaar mooi, diep, donkergroen blad, dat in de winter soms een rood, bronsachtige kleur aanneemt.

Ook zijn bloemen zijn zeer de moeite waard. In de zomer produceert hij witte, stervormige bloemen, die een heerlijke geur afgeven.

Trachelospermum jasminoides ‘Star of Toscane’

Trachelospermum jasminoides ‘Star of Toscane’ bloeit met zachte, gele bloemen.


Blad Trachelospermum j. in de winter     Blad Trachelospermum j. in de zomer

Snoeien

Wanneer en hoe snoeien Trachelospermum jasminoides ( Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn). Een volwassen sterjasmijn behoeft weinig snoei. Indien nodig, verwijder beschadigde groei. Snoei ook slecht geplaatste scheuten terug.

Voer dit karwei in maart uit. Als het vriest in deze periode stel je de snoeibeurt even uit.

Als je de omvang van de sterjasmijn wilt beperkten, snoei dan na de bloei in september. Kort de scheuten en de oudste stengels dusdanig in opdat de klimplant weer binnen de beschikbare ruimte past.

Verzorging

Plaats Trachelospermum j. tegen een muur of schutting. Jonge planten hebben in het begin wat ondersteuning nodig. Om de sterjasmijn te leiden span draden of plaats een klimrek of trellis tegen de schutting waar de ranken zich aan kunnen hechten.

Hoe sterjasmijn planten. Hij heeft een voorkeur voor een beschutte, warme plek in de volle zon maar verdraagt ook halfschaduw.

Overwinteren

Is Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn) winterhard. Hij kan – 10 graden vorst hebben en is dus redelijk winterhard. Bij strenge vorst is het zeker verstandig om de voet van de plant met dennentakken of een flinke laag droge bladeren af te dekken.

Wanneer er tijdens een vorstperiode een gure wind waait kun je ook nog overwegen om de bladeren van Trachelospermum j. te beschermen. Plaats op of hang voor de plant vliesdoek.

Combineren

Sterjasmijn kan fraai gecombineerd worden met andere bloeiende klimplanten.