Lavendelhaag

lavendel
Lavandula a. ‘Pacific Blue’                   Lavandula a. ‘Hidcote’                     Lavandula a. ‘Silvery Blue’

Plant een lavendelhaag

6 prachtige lavendelsoorten voor hagen

Een mooie lavendelhaag zorgt in de zomer voor schitterende, blauwe kleuren en geeft aan je tuin als zeer snel een echte mediterrane uitstraling. Bovendien is hij heerlijk geurend. Er is veel te koop op het gebied van lavendel. ‘Welke soorten kun je nu het beste aanschaffen voor het aanleggen van een lavendelhaag? Niemand weet beter dan Roger Bastin, lavendelspecialist bij uitstek en eigenaar van kwekerij Bastin. ”Voor een haag kun je het beste kiezen voor Lavandula angustifolia. Dit soort is winterhard en uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. Ook is het verstandig om te kiezen voor wat hogere soorten. Deze zijn vitaler en iets minder kwetsbaar dan de kleine soorten.”

Violetblauwe Lavandula angustifolia

Bij Kwekerij Bastin kun je wel kiezen uit 42 soorten Lavandula angustifolia. We noemen er een aantal. Lavandula a. ‘Pacific Blue’ bloeit van juli tot aug. met hele aparte violetblauwe bloemen en wordt 80 cm hoog. Ook de moeite waard om als lavendelhaag aangeplant te worden is Lanvandula a. ‘Silvery Blue’. Hij heeft prachtig lichtgrijs blad en produceert diep donkere bloemen. Bovendien is hij zeer lang bloeiend en wordt 60 cm hoog. Lavandula a. ‘Hidcote’ bereikt bloeiend een hoogte van 50 tot 60 cm en bloeit met zeer intense, donkerviolet bloemen.

Witte en Roze Lavandula angustifolia

Meestal zie je blauwbloeiende lavendelhagen maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wit- of rozebloeiende lavendelhaag. Waarom niet. Lavandula a. ‘Loddon Pink’ wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn fantastische, lichtroze bloemen, die eerst heel lang wit blijven maar uiteindelijk een meer roze kleur aannemen. Hij wordt ongeveer 65 cm hoog en bloeit in juni – juli. Meest rozebloeiend is toch wel Lavandula a. ‘Miss Katherine’. Een krachtige groeier met mooi, grijs blad en bereikt een uiteindelijke hoogte van 70 cm. Lavandula a. ‘Blue Mountain White’ heeft een zeer lange bloeiperiode, namelijk van juni tot september en wordt 60 cm hoog. De bloemaren zijn bezet met prachtige, zuiver, witte bloemen.

lavendel
L. a.’ Loddon Pink ‘                               L. a. ‘M. Katherine’                             L. a.’Blue Mountain

Lavendelhaag Aanplanten

Lavendel aanplanten. De beste tijd is toch wel april-sept. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterk groeien. Lavandula angustifolia is kalkminnend. Plant Lavandula angustifolia als haag daarom met flink wat kalk aan. Plantafstand: 3 à 4 lavendelplanten per strekkende meter.

Verzorging Lavendelhaag

Snoeien lavendelhagen. Om de groei van nieuwe scheuten bij lavendelhagen te stimuleren moeten ze 2 keer per jaar gesnoeid worden. Snoei de lavendel met een heggenschaar in maart – half april behoorlijk diep terug. Snoei hem terug tot net boven het punt waar de nieuwe, groene scheuten zitten. Terugsnoeien onder de nieuwe scheuten is niet goed. De plant zal dan vaak niet meer uitlopen. In de late zomer als de lavendelhaag is uitgebloeid, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.

Een lavendelhaag heeft voor een gezonde groei eens in de twee jaar alleen wat kalk nodig. Het beste tijdstip om de kalk aan te brengen is in het najaar.

Productinformatie

Alle genoemde soorten lavendel zijn te koop bij Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, 6336 XV Aalbeek ( Hulsberg,Nuth). Naast een kwekerij beschikt Bastin ook over een grote webwinkel waar de genoemde soorten eveneens besteld kunnen worden. www.bastin.nl

kwekerij Bastin
Kwekerij Bastin


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline