Tuinkruiden

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris

Info over tuinkruiden

Verse tuinkruiden zijn onmisbaar om extra smaak toe te voegen aan gerechten. Plant ze daarom aan voor het dagelijks gebruik in de keuken. Tuinkruiden zijn ook nog eens heerlijke geurende planten waarmee je de tuin een groene uitstraling kunt geven.

Er zijn vele soorten, mooie winterharde kruiden om in de tuin of in een plantenbak op het balkon te zetten. Wat zijn de beste tuinkruiden en op welke standplaats zet je deze kruiden neer?

De 5 best winterharde tuinkruiden

1. Groene munt

Marrokaanse munt

Marrokaanse munt

Mentha spicata ( Groene munt ) is een meerjarige, aromatische vaste plant. Hij draagt kreukelig groen blad en bloeit met lichtpurperen bloemen. De smaakvolle blaadjes kunnen gebruikt worden in sauzen, jams, fruitsalades en dranken. Mentha spicata ‘Moroccan’ ( Marrokaanse kruizemunt) is een goede en aantrekkelijke munt voor desserts en het maken van thee.

Standplaats Mentha. Zonnig / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: nee.

Vrijwel alle muntsoorten woekeren heel gemakkelijk in de volle grond en zijn dus niet zo gemakkelijk onder controle te houden. Het beste is om de plant in een pot te zetten.

2. Oregano

Oregano
Oregano

Origanum vulgare

Origanum vulgare ( Oregano / Wilde marjolein ) is een geweldige keukenplant en heeft aromatische, ovaal, groene bladeren. In de zomer produceert de plant kleine witte of roze bloemen. Hij wordt ongeveer 40-60 hoog. Het blad kun je verwerken in pasta’s, tomatensaus en gebruiken om pizza’s extra smakelijk te maken.

Standplaats Origanum. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja

3. Salie

Salie
Salie

Salvia officinalis

Salvia officinalis ( Salie ) is een bekend en gewaardeerd keukenkruid en behoudt bijna al zijn bladeren in de winter en bloeit in de vroege zomer met schitterende blauwpaarse of witte bloemen. Zijn bladeren hebben een mooie, zachte, grijsgroene kleur en zijn goede smaakmakers voor kip, varkensvlees en stoofpotten.

Standplaats Salvia officinalis. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja.

4. Rozemarijn

Rozemanrijn
Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Als wintergroene struik ziet Rosmarinus officinalis ( Rozemarijn ) er het hele jaar goed uit, vooral als hij in maart – mei bloeit met kleine diepblauwe bloemen. De struik heeft een opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 0,80 – 1 meter hoog. De verhoute takken zijn bezet met diepgroene naaldachtige blaadjes. Varkens- en lamsvlees kunnen op smaak gebracht met deze blaadjes.

Standplaats Rozemarijn. Volle zon/halve zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: heeft bescherming nodig. Wintergroen: ja.

5. Tijm

tijm
Tijm

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris ( Tijm ) is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten.

Standplaats Tijm. Volle zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen : ja.

Wanneer en hoe tuinkruiden verpotten?

  • Waar moet je op letten bij het verpotten? Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de plant te verpotten.
  • Het beste tijdstip om Mentha-, Origanum-, Salvia-, Rozemarijn- en Tijmsoorten te verpotten is het vroege voorjaar net voordat hun groeiseizoen start.
  • Snoei de plant na het verpotten licht terug. Het is ook belangrijk om alleen nieuwe, verse potgrond voor het verpotten te gebruiken. Waarom ? Oude potgrond is vaak uitgeput en minder vruchtbaar.

Meer lezen over kruiden

Citroenverbena
Munt stekken

Koriander

Bieslook

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief