Tuinkruiden

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris

Wanneer moeten Mentha, Origanum, Salvia officinalis, Rozemarijn en Tijm gesnoeid worden. En hoe verzorg deze tuinkruiden in je tuin?

Mentha

Mentha spicata ( Groene munt ) is een meerjarige, aromatische vaste plant. Hij draagt kreukelig groen blad en bloeit met lichtpurperen bloemen. De smaakvolle blaadjes kunnen gebruikt worden in sauzen, jams, fruitsalades en dranken. Mentha spicata ‘Moroccan’ ( Marrokaanse kruizemunt) is een goede en aantrekkelijke munt voor desserts en het maken van thee.

Standplaats Mentha. Zonnig / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: nee.

Wanneer Mentha snoeien. Om een nieuwe oogst aan bladeren te krijgen moeten alle genoemde mentha-soorten net na de bloei  in augustus flink teruggeknipt worden. De plant zal vervolgens weer uitlopen en nieuw blad produceren.

Verzorging Mentha. Vrijwel alle muntsoorten woekeren heel gemakkelijk in de volle grond en zijn dus niet zo gemakkelijk onder controle te houden. Het beste is om de plant in een pot te zetten.

tuinkruiden
Mentha x ‘Chocolate’              Origanum vulgare                             Origanum ‘Rosenkuppel’

Origanum vulgare

Origanum vulgare ( Oregano / Wilde marjolein ) is een geweldige keukenplant en heeft aromatische, ovaal, groene bladeren. In de zomer produceert de plant kleine witte of roze bloemen. Hij wordt ongeveer 40-60 hoog. Het blad kun je verwerken in pasta’s, tomatensaus en gebruiken om pizza’s extra smakelijk te maken.

Standplaats Origanum. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja

Wanneer Origanum snoeien. Snoei alle genoemde origanumsoorten na de bloei in augustus licht terug om hun vorm te laten behouden en nieuwe groei te stimuleren.

Salvia officinalis / Salvia o. 'Tricolor' / Rosmarinus officinalis
Salvia officinalis            Salvia o. ‘Tricolor’            Rosmarinus officinalis

Salvia officinalis

Salvia officinalis ( Salie ) is een bekend en gewaardeerd keukenkruid en behoudt bijna al zijn bladeren in de winter en bloeit in de vroege zomer met schitterende blauwpaarse of witte bloemen. Zijn bladeren hebben een mooie, zachte, grijsgroene kleur en zijn goede smaakmakers voor kip, varkensvlees en stoofpotten.

Er zijn ook Salvia’s die zich tooien met minder ingehouden kleuren. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ heeft puperachtige bladeren en Salvia officinalis ‘Tricolor’ draagt bontbladig blad.

Standplaats Salvia officinalis. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja.

Wanneer Salvia officinalis snoeien. Salvia officinalis heeft 2 keer per jaar een snoeibeurt nodig. In april moet alle soorten tot net boven een paar nieuwe scheuten teruggesnoeid worden. In juli moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.

Rosmarinus officinalis

Als wintergroene struik ziet Rosmarinus officinalis ( Rozemarijn ) er het hele jaar goed uit, vooral als hij in maart – mei bloeit met kleine diepblauwe bloemen. De struik heeft een opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 0,80 – 1 meter hoog. De verhoute takken zijn bezet met diepgroene naaldachtige blaadjes. Varkens- en lamsvlees kunnen op smaak gebracht met deze blaadjes.

Standplaats Rozemarijn. Volle zon/halve zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: heeft bescherming nodig. Wintergroen: ja.

Wanneer Rozemarijn snoeien. Alle genoemde rozemarijnsoorten moeten na de bloei ( begin juni) licht teruggesnoeid worden. En door tijdens het groeiseizoen regelmatig de jonge, slappe, toppen te plukken zorg je ervoor dat de struik er goed compact uit blijft zien.

kruipende rozemarijn, thymus vulgaris, thymus citriodorus
Rosmarinus o. ‘Prostratus’       Thymus vulgaris             Thymus x citriodurus

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris ( Tijm ) is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten.

Standplaats Tijm. Volle zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen : ja.

Wanneer Tijm snoeien. Alle genoemde tijmsoorten moeten na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden om hun vorm te laten behouden en nieuwe groei te stimuleren.

Verzorging tuinkruiden

Tuinkruiden in potten stellen extra voeding op prijs want voedingsstoffen in plantenpotten raken vrij snel op. Geef tuinkruiden in potten in het begin van het voorjaar een langzaamwerkende meststof. Zo’n meststof is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen.

Wanneer tuinkruiden verpotten? Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de plant te verpotten.

Het beste tijdstip om Mentha-, Origanum-, Salvia-, Rozemarijn- en Tijmsoorten te verpotten is het vroege voorjaar net voordat hun groeiseizoen start.

Snoei de plant na het verpotten licht terug. Het is ook belangrijk om alleen nieuwe, verse potgrond voor het verpotten te gebruiken. Waarom ? Oude potgrond is vaak uitgeput en minder vruchtbaar.

munt stekken
munt stekken
Munt stekken. Zie bij Planten vermeerderen