Tuinkruiden
Info over tuinkruiden
Verse tuinkruiden zijn onmisbaar om extra smaak toe te voegen aan gerechten. Plant ze daarom aan voor het dagelijks gebruik in de keuken. Tuinkruiden zijn ook nog eens heerlijke geurende planten waarmee je de tuin een groene uitstraling kunt geven.
Er zijn vele soorten, mooie winterharde kruiden om in de tuin of in een plantenbak op het balkon te zetten. Wat zijn de beste tuinkruiden en op welke standplaats zet je deze kruiden neer?
De 5 best winterharde tuinkruiden
1. Groene munt
Marrokaanse munt
Mentha spicata ( Groene munt ) is een meerjarige, aromatische vaste plant. Hij draagt kreukelig groen blad en bloeit met lichtpurperen bloemen. De smaakvolle blaadjes kunnen gebruikt worden in sauzen, jams, fruitsalades en dranken. Mentha spicata ‘Moroccan’ ( Marrokaanse kruizemunt) is een goede en aantrekkelijke munt voor desserts en het maken van thee.
Standplaats Mentha. Zonnig / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: nee.
Vrijwel alle muntsoorten woekeren heel gemakkelijk in de volle grond en zijn dus niet zo gemakkelijk onder controle te houden. Het beste is om de plant in een pot te zetten.
2. Oregano
Oregano
Origanum vulgare
Origanum vulgare ( Oregano / Wilde marjolein ) is een geweldige keukenplant en heeft aromatische, ovaal, groene bladeren. In de zomer produceert de plant kleine witte of roze bloemen. Hij wordt ongeveer 40-60 hoog. Het blad kun je verwerken in pasta’s, tomatensaus en gebruiken om pizza’s extra smakelijk te maken.
Standplaats Origanum. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja
3. Salie
Salie
Salvia officinalis
Salvia officinalis ( Salie ) is een bekend en gewaardeerd keukenkruid en behoudt bijna al zijn bladeren in de winter en bloeit in de vroege zomer met schitterende blauwpaarse of witte bloemen. Zijn bladeren hebben een mooie, zachte, grijsgroene kleur en zijn goede smaakmakers voor kip, varkensvlees en stoofpotten.
Standplaats Salvia officinalis. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen: ja.
4. Rozemarijn
Rozemarijn
Rosmarinus officinalis
Als wintergroene struik ziet Rosmarinus officinalis ( Rozemarijn ) er het hele jaar goed uit, vooral als hij in maart – mei bloeit met kleine diepblauwe bloemen. De struik heeft een opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 0,80 – 1 meter hoog. De verhoute takken zijn bezet met diepgroene naaldachtige blaadjes. Varkens- en lamsvlees kunnen op smaak gebracht met deze blaadjes.
Standplaats Rozemarijn. Volle zon/halve zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: heeft bescherming nodig. Wintergroen: ja.
5. Tijm
Tijm
Thymus vulgaris
Thymus vulgaris ( Tijm ) is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten.
Standplaats Tijm. Volle zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Winterhard: ja. Wintergroen : ja.
Wanneer en hoe tuinkruiden verpotten?
- Waar moet je op letten bij het verpotten? Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de plant te verpotten.
- Het beste tijdstip om Mentha-, Origanum-, Salvia-, Rozemarijn- en Tijmsoorten te verpotten is het vroege voorjaar net voordat hun groeiseizoen start.
- Snoei de plant na het verpotten licht terug. Het is ook belangrijk om alleen nieuwe, verse potgrond voor het verpotten te gebruiken. Waarom ? Oude potgrond is vaak uitgeput en minder vruchtbaar.