Tuinkruiden

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris

Wanneer moeten Mentha, Origanum, Salvia officinalis, Rozemarijn en Tijm gesnoeid worden. En hoe verzorg deze tuinkruiden in je tuin?

Mentha

Mentha spicata ( Groene munt ) is een meerjarige, aromatische vaste plant. Hij draagt kreukelig groen blad en bloeit met lichtpurperen bloemen. De plant wordt 1 meter hoog en 1 meter breed. De smaakvolle blaadjes kunnen gebruikt worden in sauzen, jams, fruitsalades en dranken. Mentha spicata ‘Moroccan’ ( Marrokaanse kruizemunt) is een goede en aantrekkelijke munt voor desserts en het maken van thee. Hij wordt 60 cm hoog. Mentha x piperita ( Pepermunt) produceert heerlijke bladeren waarmee een pepermuntsmaak kan worden aangebracht. Leent zich goed voor het zetten van pepermuntthee. De plant bereikt een uiteindelijke hoogte van 60 cm en een breedte van 60 cm.

Standplaats Mentha. Zonnig / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond. Hoogte : afhankelijk van het soort. Winterhard: ja. Wintergroen: nee.
Wanneer Mentha snoeien. Om een nieuwe oogst aan bladeren te krijgen moeten alle genoemde mentha-soorten net na de bloei  in augustus flink teruggeknipt worden. De plant zal vervolgens weer uitlopen en nieuw blad produceren.
Verzorging Mentha. Vrijwel alle muntsoorten woekeren heel gemakkelijk in de volle grond en zijn dus niet zo gemakkelijk onder controle te houden. Het beste is om de plant in een pot te zetten. Alle mentha-soorten groeien zeer krachtig in potten. Het is raadzaam om ze regematig te verpotten.

tuinkruiden
Mentha x ‘Chocolate’              Origanum vulgare                             Origanum ‘Rosenkuppel’

Origanum vulgare

Origanum vulgare ( Oregano / Wilde marjolein ) is een geweldige keukenplant en heeft aromatische, ovaal, groene bladeren. In de zomer produceert de plant kleine witte of roze bloemen. Origanum vulgare blijft laag. Hij wordt 30 hoog en 30 cm breed. Het blad kun je verwerken in pasta’s, tomatensaus en gebruiken om pizza’s extra smakelijk te maken. Een echte decoratieve sierplant voor aan de voorkant van de border is de Origanum ‘Rosenkuppel’. Van juni tot ver in augustus bloeit hij met opvallende paarspurperen bloemen. Zijn bladeren hebben een groene kleur. Dit soort wordt 60 hoog en 60 cm breed en is een niet-eetbare vorm.

Standplaats Origanum. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Winterhard: ja. Wintergroen: nee.
Wanneer Origanum snoeien. Snoei alle genoemde origanumsoorten na de bloei in augustus licht terug om hun vorm te laten behouden en nieuwe groei te stimuleren.

Salvia officinalis / Salvia o. 'Tricolor' / Rosmarinus officinalis
Salvia officinalis            Salvia o. ‘Tricolor’            Rosmarinus officinalis

Salvia officinalis

Salvia officinalis ( Salie ) is een bekend en gewaardeerd keukenkruid en behoudt bijna al zijn bladeren in de winter en bloeit in de vroege zomer met schitterende blauwpaarse of witte bloemen. Zijn bladeren hebben een mooie, zachte, grijsgroene kleur en zijn goede smaakmakers voor kip, varkensvlees en stoofpotten. Er zijn ook Salvia’s die zich tooien met minder ingehouden kleuren. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ heeft puperachtige bladeren en Salvia officinalis ‘Tricolor’ draagt bontbladig blad. Alle Salvia’s officinalis zijn zo goed als wintergroen en zijn trouwens ook uitstekende borderplanten en kunnen heel goed gecombineerd met Lavendel en Vrouwenmantel.

Standplaats Salvia officinalis. Volle zon. Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: 80 cm. Breedte 80 cm. Winterhard: ja. Wintergroen: ja.
Wanneer Salvia officinalis snoeien. Salvia officinalis heeft 2 keer per jaar een snoeibeurt nodig. In april moet alle soorten tot net boven een paar nieuwe scheuten teruggesnoeid worden. In juli moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.

Rosmarinus officinalis

Als wintergroene struik ziet Rosmarinus officinalis ( Rozemarijn ) er het hele jaar goed uit, vooral als hij in maart – mei bloeit met kleine diepblauwe bloemen. De struik heeft een opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 0,80 – 1 meter hoog. De verhoute takken zijn bezet met diepgroene naaldachtige blaadjes. Varkens- en lamsvlees kunnen op smaak gebracht met deze blaadjes. Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ is een laaggroeiend soort en staat goed in potten en hanging baskets. Hij wordt 30 cm hoog en 50 cm breed.

Standplaats Rozemarijn. Volle zon/halve zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijke van het soort. Winterhard: heeft bescherming nodig. Wintergroen: ja.
Wanneer Rozemarijn snoeien. Alle genoemde rozemarijnsoorten moeten na de bloei ( begin juni) licht teruggesnoeid worden. En door tijdens het groeiseizoen regelmatig de jonge, slappe, toppen te plukken zorg je ervoor dat de struik er goed compact uit blijft zien.
Verzorging Rozemarijn. Alle soorten rozemarijn zijn wat vorstgevoelig. Plaats rond en tegen de voet van rozemarijn in de volle grond, voor het invallen van de vorst, flink wat dennentakken of stro, of een droge hoop bladeren. Zo bescherm je rozemarijn redelijk goed tegen de vorst.
Plantafstand rozemarijn. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 cm tussen de planten aan.

kruipende rozemarijn, thymus vulgaris, thymus citriodorus
Rosmarinus o. ‘Prostratus’       Thymus vulgaris             Thymus x citriodurus

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris ( Tijm ) is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten.Ook het blad van de Thymus x citriodurus ‘Silver Queen’ is de moeite waard als keukenkruid. De naar citroengeurende blaadjes van dit soort laten zich vooral goed gebruiken in visgerechten. Dit struikje wordt 10-20 cm hoog en 25 cm breed. Thymus serpyllum ( Wilde tijm ) heeft een kruipende groeiwijze en wordt 20 cm hoog en 45 cm breed. Het is een goede, groenblijvende, zodevormende bodembedekker maar kan ook goed tussen tegels aangeplant worden. In de zomer draagt hij massa’s kleine purperen bloempjes. Zijn blaadjes zijn licht aromatisch maar minder sterk dan die van de Thymus vulgaris.

Standplaats Tijm. Volle zon. Grondsoort: droge, goed doorlatende grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Winterhard: ja. Wintergroen : ja.
Wanneer Tijm snoeien. Alle genoemde tijmsoorten moeten na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden om hun vorm te laten behouden en nieuwe groei te stimuleren.
Plantafstand Tijm. Houd bij het aanplanten een afstand van 20 -30 cm tussen de planten aan.

Verzorging tuinkruiden

Tuinkruiden in potten stellen extra voeding op prijs want voedingsstoffen in plantenpotten raken vrij snel op. Geef tuinkruiden in potten in het begin van het voorjaar een langzaamwerkende meststof. Zo’n meststof is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen.

Wanneer tuinkruiden verpotten? Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de plant te verpotten. Het beste tijdstip om Mentha-, Origanum-, Salvia-, Rozemarijn- en Tijmsoorten te verpotten is het vroege voorjaar net voordat hun groeiseizoen start. Snoei de plant na het verpotten licht terug. Het is ook belangrijk om alleen nieuwe, verse potgrond voor het verpotten te gebruiken. Waarom ? Oude potgrond is vaak uitgeput en minder vruchtbaar.

munt stekken
munt stekken
Munt stekken. Zie bij Planten vermeerderen